Gündem Nişan töreni gibi tez savunması

Nişan töreni gibi tez savunması

13.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Özel kıyafetler, renkli balonlar, yemekler, hocalara hediyeler, magnetler, şekerler… Bazı öğrenciler, tez savunmaları için adeta ‘nişan töreni’ gibi hazırlık yapıyorlar.

Nişan töreni gibi tez savunması

Ozan Ömer Kadüker - Gazi Üniversitesi’nde doktora tezi savunması yapan bir kişinin nişan elbisesi gibi pembe kıyafet giyip, renkli balonlarla üniversitede klip çekmesi akademideki ‘tez savunma etkinlikleri’ni gündeme getirdi. Birçok akademisyen ve öğrenci, nişan günü gibi yapılan hazırlıklara tepki gösterse de üniversitelerde tez savunma etkinlikleri öğrenciler arasında rekabete dönüşmüş durumda. 

Haberin Devamı

BAZILARI RAHATSIZ 

Tez savunması yapanların bazısı kısır, poğaça, sarma gibi el emeği yemeklerle sofra donatıyor kimi yemek şirketlerine sipariş veriyor, kimi de hocaları lüks restoranlarda ağırlıyor.

İçlerinde savunma günü dağıtmak için isimli magnet, şeker, lokum yaptıranlar bile var. Öğrencilerin bazısı bunları gönüllü yaparken bazısı ise durumdan rahatsız. Çünkü yapılan ikramlar zaten masraflı olan tez savunmasını daha da maliyetli hale getiriyor. Bir öğrencinin masrafı en az 500 TL’den başlıyor ortalama 3.000 TL’ye kadar çıkabiliyor. Hocalara kalem, kıyafet, takı gibi hediyeler de işin içine girdiğinde, maliyet, çok daha yüksek rakamlara ulaşabiliyor. 

Nişan töreni gibi tez savunması

‘MOBBİNGE VARIYOR’

Savunma sofrasının birçok üniversitede yapıldığını ve öğrencilere ciddi bir külfet olduğunu aktaran Öğretim Elemanları Sendikası Genel Başkanı Vahdet Özkoçak, “Bu ikramlar için öğrenciler en az 1.000 TL harcamak zorunda kalıyor. Hocaların istekleri bazen mobbinge varabiliyor. 3 ay öncesinden, hatta yılın başında taleplerini söyleyebiliyorlar. Öyle ki ulaşım masraflarının karşılanmasını isteyen akademisyenler dahi var” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Nişan töreni gibi tez savunması

‘SANKİ KISIR GÜNÜ’

 Konuyla ilgili görüş aldığımız, İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan bir öğrenci “Son günlerde artık tezden çok yemeğin derdine düştüm. Hocalara hediye de aldım. Çünkü beklentileri vardı. Böylelikle masraflar 2.000 TL’ye ulaştı” dedi. Bir başka öğrenci de “Danışmanım ikram yaparsan iyi olur dedi. Öğle saatlerine denk geldiği için pastaneden yiyecek bir şeyler aldım. Yaklaşık 500 TL masraf yaptım. Diğer arkadaşlar da almış, adeta annelerin kısır günü gibiydi” diye konuştu.