Gündem O tablo, müzayede şirketinde bulundu

O tablo, müzayede şirketinde bulundu

20.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

7 yıl önce Ankara Resim Heykel Müzesi’nden çalınan ressam Feyhaman Duran’a ait tablo, İstanbul’un ünlü müzayede şirketlerinden birinin kasasından çıktı

O tablo, müzayede şirketinde bulundu

Anadolu uygarlıklarına ait eserleri kaçak kazı ve hırsızlık yöntemiyle ele geçirip yurt içi ve yurt dışında satan şebekelere yönelik İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele ekipleri, geçen hafta önemli bir operasyona imza attı. Ekipler Nişantaşı’nda bulunan ve Türkiye’nin en ünlü müzayede şirketlerinden birisi olarak bilinen Beyaz Müzayede’ye savcılık kararıyla baskın düzenledi.

Haberin Devamı

İstanbul polisini ünlü müzayede şirketine baskına götüren savcılık talimatının, 2012 yılında Ankara Resim ve Heykel Müzesinden çalınan, Türk resim tarihinin ilk portre ressamı olan ve yaptığı Atatürk ve İsmet İnönü portreleriyle bilinen ressam Feyhaman Duran’a ait “Ortaköy” isimli tablonun şirketin ofisinde bulunduğu yönündeki bilgi olurken, yapılan baskında müzayede şirketinin beşinci katında aranan tabloya ulaşıldı. Muhasebe ve misafir ağırlama bölümü olarak kullanılan katta arama yapan polis ekipleri, aranan 27.5’e 33.5 santim ebatlarında, müzeye “3182” envanter numarasıyla kayıtlı mukavva üzerine yağlı boya tabloyu, açtırdıkları şirket kasasının içerisinde buldu. 2015’te aynı şirket tarafından müzayedeye çıkarılarak müzayede listesine konulan ve Kültür Bakanlığı müfettişleri tarafından fark edilip satışına onay verilmeyip teslimi istenen tabloyu, 4 yıldır “Elimizde değil” diyerek oyalayıp teslim etmeyen şirketin sahibi Aziz Karadeniz hakkında adli işlem başlatan polis, ünlü ressamın tablosunu ele geçirdiği kasada Roma, Bizans, Abbasi-Fatımi ve Osmanlı dönemine ait 13 adet de sikke bulup el koydu.

Haberin Devamı

O tablo, müzayede şirketinde bulundu
Antikacıda ele geçti

Geçtiğimiz ay Şişli’de gerçekleştirilen operasyonda, 2010’da Üsküdar Silahtar Abdurrah-manağa Camii’nden çalınan Allah, Hasan ve Ömer ibareli 18. yüzyıla ait hat levhalardan ikisini bir antika dükkânında bulan ekipler, levhalara el koyup dükkân sahibini gözaltına aldı. Sertifikalı koleksiyoner olduğunu iddia eden antikacı, işlem yapılıp serbest bırakıldı.

Milliyet yazmıştı

Ankara’daki Devlet Resim Heykel Müzesi’ndeki kayıp tablo olayını Milliyet gazetesi ortaya çıkarmıştı. 7 Ağustos 2012’de “202 Tablo Kayıp” manşetiyle verilen haberde, müzede, 2009’da Hoca Ali Rıza’ya ait 13 adet karakalem eskizinin sahteleriyle değiştirildiğinin belirlenmesinin ardından sayım komisyonunun başlattığı çalışmanın tamamlandığı belirtilmiş; rapora göre, müzede bulunan ünlü isimlerin aralarında bulunduğu sanatçıların yüzlerce eserinin “kayıp”, “sahte” ya da “ağır kuşkulu” olduğu ortaya çıkmıştı.

Haberin Devamı

Çalıntı hatlarla yakalandı

Kaçakçılık ekipleri, geçen ay da Şişli ve Fatih’te yaptığı iki ayrı operasyonda Kültür Bakanlığı’nca koleksiyoner sertifikası verilen iki şahısta iki camiden çalınan 4 hat tablosu ele geçirdi. Yaptığı çalışmalarda, Üsküdar Hacı Ömer Efendi Camii’nden 2008’de çalınan hat levhayı, çalan şahıslardan çalıntı olduğunu bilerek para karşılığı satın aldığı belirlenen bir şahsı takibe alan polis, kendisini Sirkeci’de trene bineceği sırada levhayla birlikte gözaltına aldı. Şahıs, ifadesinde koleksiyoner olduğunu ve elinde sertifikası bulunduğunu ve hat levhanın çalıntı olduğunu bilmediğini söyledi.