Gündem Öğrenciler seçim yolcusu

Öğrenciler seçim yolcusu

10.05.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

İstanbul’da seçimin tekrarlanması üniversite öğrencilerini de etkiledi. İstanbullu olup başka şehirlerde okuyan öğrenciler sınav nedeniyle gelemiyor, İstanbul’da okuyup tatile gidenler ise masraf olacağı için geri dönemiyorlar

Öğrenciler seçim yolcusu

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) kararına göre 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı bölümü iptal edildi. Yenilenecek seçim ise 23 Haziran’da yapılacak. Ak Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Binali Yıldırım ile CHP’nin adayı Ekrem İmamoğlu’nun oy farkı 13 bin 729’du. İki adayın arasında farkın bu denli az olması her oyu önemli hale getiriyor. Seçimin belirleyicilerinden biri de İstanbul’daki gençler. Ancak bu seçimde birçok üniversiteli, oy kullanamama durumuyla karşı karşıya.

Haberin Devamı

5 yılda 8 seçim oldu

2015’te üniversiteye giren ve şu anda 4. sınıfta olan bir öğrenci, bugüne kadar, 6 seçim gördü. Hazırlık okuyan, 6 yıllık bölümlerde eğitim alan, lisansüstü eğitimine devam eden ya da 1-2 yıl sınıf tekrarı yapanlar için ise bu sayı 7. Şimdi bir seçim daha yapılacak. Yani İstanbul’da bir öğrenci diploma alana kadar 8 kez sandık başına gitmiş olacak. Bir seçim okul dönemine denk gelirken bir başka seçim tatile denk geldi. Bu nedenle öğrenciler oy kullanabilmek için ikametgâhlarını bir okudukları şehre, bir ailelerinin yanına aldırmak zorunda kaldılar. Son olarak marttaki seçimde ikametgâhlarını İstanbul’a aldırmışlardı.

Memlekete dönecekler

Seçimin yenileneceği tarihte İstanbul’daki çoğu üniversite tatile girmiş olacak. Bu da öğrencilerin ailelerinin yanına dönmesi anlamına geliyor. Örneğin final sınavları, İstanbul, İstanbul Teknik, Sabancı, MEF üniversitelerinde 31 Mayıs’ta, Yıldız Teknik, Boğaziçi üniversitelerinde 1 Haziran’da, Koç Üniversitesi’nde 30 Mayıs’ta, Haliç’te 24 Mayıs’ta, İstanbul Ticaret’te 2 Haziran’da sona erecek.

Haberin Devamı

İstanbul’a eğitim almak için gelen öğrenciler, sınavlarının bitmesiyle ailelerinin yaşadığı şehirlere geri dönecek. 1 Haziran’da Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla bu gidişlerin sayısı da artacak. Bu durumda olan bazı öğrenciler, oy kullanmak için geri gelmeyi düşünürken bazıları ise yol masrafı, kalacak yer vs. nedeniyle gelişlerinin zor olacağını söylüyorlar. Bazıları da yurtlar kapandığı için kalacak yer bulamayacağından, gelmelerinin mümkün olmadığını dile getiriyor.

Sınavlar devam ediyor

İstanbul’da eğitim alan öğrencilerin yanı sıra seçmen kütükleri İstanbul’da olan ve şehir dışında okuyan öğrenciler de var. Bu öğrencilerin okuduğu bazı üniversitelerde 23 Haziran haftasında sınavlar devam edecek. Örneğin Atatürk, Dicle, Ege, Ankara üniversitelerinin bazı fakültelerinde 26-28 Haziran tarihlerinde finaller sona erecek. Ayrıca birçok üniversitede 23 Haziran haftası bütünleme sınavları yapılacak.

Kampanya başlatıldı

Oy kullanmak isteyip de bu nedenlerden dolayı kullanamayacaklar için sosyal medyada kampanyalar başlatıldı. Siyasetçiler ve gönüllüler şehirlerden otobüsler kaldırıyor ya da öğrencilere otobüs, tren, uçak bileti alıyor. Kimi öğrenciler kendi imkânlarıyla, kimi kampanyalarla bilet bulurken, kimileri ise ne yapacağını bilmiyor.

Haberin Devamı

Öğrenciler seçim yolcusu
Yine yol göründü

Seçimde oy vermek istemesine rağmen, sınavlar, maddi imkânsızlıklar, zaman sıkıntısı gibi nedenlerle zor durumda kalan öğrencilerden bazılarının görüşleri şöyle:

- Aykut Bezik: Kırklareli’nde okuyorum, ikametgâhım İstanbul’da. 31 Mart’ta kendi imkânımla gidip oy kullanmıştım ancak seçim döneminde Adana’da staj yapacağım. Devamsızlık şansım yok. Otobüsle İstanbul’a gitmek 13-14 saat. Zor olacak, uçak biletleri ise pahalı. Oy kullanmak istiyorum. En azından dönüş bileti için destek arıyorum.

- Rukiye Karadağ: Sivas’ta okuyorum. Seçime kadar sınavlarım var. Oy kullanmak için cuma gidip pazar akşam dönebilirim ama maddi imkânım yok. Kampanyalara ismimi yazdırdım, maalesef olumlu bir dönüş alamadım.

Haberin Devamı

- Vera Miyase Yılmaz: Seçmen kütüğüm İstanbul’da ama ben Almanya Münih’te eğitim görüyorum. Oy kullanıp kullanamayacağım belli değil. Çünkü bilet fiyatları gidiş dönüş için 1500 TL’den başlıyor.

- Tugay Alkan: Yıldız Teknik’te okuyorum. Oy kullanmak için ikametgâhımı İstanbul’a aldırmıştım. 28 Mayıs’ta sınavlarım bitiyor, Giresun’a gitmek için bilet aldım. Şimdi bir seçim daha çıktı. Geri dönmek için bilet konusunda destek arıyorum. Bulamazsam otostopla gideceğim. Çünkü bir oy bir oydur.

- Reşat Bulat: İstanbul’da okuyorum. 23 Haziran’da üniversite tatil olduğu için Mersin’de olacağım. Sosyal medyadaki kampanyalardan bilet buldum. Seçimde oy kullanacağım.

- Cansel Baysak: Erzurum’da okuyorum, İstanbul’da oy kullanıyorum. 26-27 Haziran’da finallerim var; Erzurum’da olacağım. Maddi nedenlerden İstanbul’a dönemiyorum. Şu an bilet arıyorum.

İstanbul’daki seçimler

- 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimi

- 10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanı

- 7 Haziran 2015 Milletvekili Seçimi

Haberin Devamı

- 1 Kasım 2015 Milletvekili Seçimi

- 16 Nisan 2017 Anayasa Değişikliği İçin Referandum

- 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçimi

- 31 Mart 2019 Mahalli İdareler

- 23 Haziran 2019 İstanbul Seçimi

Yazarlar