Gündem Öğretmene el kaldıran yanacak

Öğretmene el kaldıran yanacak

12.05.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

Hükümetten eğitim camiasını şiddete karşı koruma adımı geliyor. Eğitimciye hakaret ve tehdit eden 3, görevini engelleyen 4.5 yıla kadar hapis cezası alacak. Silahla tehditte ceza 7,5 yıla kadar çıkabilecek. Cezalar ertelenmeyecek, tutuklu yargılama yapılacak.

Öğretmene el kaldıran yanacak

ANKARA Milliyet - İstanbul’da bir lise müdürünün okuldan atılan öğrencisinin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirmesinin ardından hükümetten eğitim camiasını şiddete karşı koruma adımı geliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile, eğitim camiasına yönelik şiddete ilişkin kapsamlı bir düzenlemeyi süratle TBMM’nin gündemine getireceklerini duyurdu. 

Haberin Devamı

Bu çerçevede gözler, öğretmen ve eğitim çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri karşısında uygulanabilecek ceza yaptırımlarına çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasının ana hatlarını verdiği ve daha önce sağlık çalışanları için de hayata geçirilen düzenlemeye paralel olacağı anlaşılan yeni düzenleye göre, eğitim çalışanlarına karşı kasten (basit) yaralama suçunu işleyenlerin cezası 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis, silahla (basit) yaralayanların cezası 9 yıldan yaklaşık 7 yıla kadar hapis cezası olacak. Eğitimcilere hakaret edenlere 1,5 yıldan 3 yıla kadar, tehdit edenlere 9 aydan 3 yıla kadar hapis, görevini yaptırmamak için direnme suçunu işleyenlere ise 9 aydan 4,5 yıla kadar hapis cezası verilebilecek. Bu fiiller tutuklama sebebi sayılacak ve tutuklu yargılama yapılacak. Verilen cezalar da ertelenmeyecek. 

Haberin Devamı

Katlamalı ceza 

Türk Ceza Kanunu’nda kamu görevlisinin görevini yapmasını engellemek amacıyla cebir veya tehdit kullanan kişiye 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Öğretmen ve eğitim çalışanlarına karşı bu suçun işlenmesi halinde ceza alt sınırı 9 aydan beşlayacak ve 4,5 yıla kadar çıkabilecek. 

Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaretin cezası ise 1 yıldan 2 yıla kadar hapis, eğitimciye hakaret edenin cezası 1,5 yıldan 3 yıla kadar hapis olabilecek. Tehdit suçunda ise en yalın haliyle 9 aydan 3 yıla kadar hapis gündeme gelecek. Tehdit suçunun nitelikli halinde bu ceza 7,5 yıla kadar hapis olabilecek. 

Kasten yaralamanın etkisi basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilebilecek türden ise basit adam yaralama suçunun cezası, 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası iken, eğitimcilere yönelik yaralamada ceza alt sınırı 1 yıldan başlayacak ve 2 yıl üzerine çıkabilecek. Yaralamanın etkisi basit tıbbi müdahale (BTM) ile giderilemeyecek türden ise silahla basit adam yaralama suçunun cezası yaklaşık 7 yılı bulacak. Kasten yaralama suçunun ölümle sonuçlanması halinde ise verilecek cezanın alt sınırı suçun işleniş biçimine göre 7,5 yıl ile 12 yıldan az olamayacak. 

Mükerrer suçlarda koşullu salıverme

Haberin Devamı

AK Parti’nin kısa süre içinde TBMM’ye sunması beklenen 9. Yargı Paketi, tekrar eden suçlar için koşullu salıverme getiriyor. 

AK Parti’nin önümüzdei günlerde Meclis Başkanlığı’na sunması beklenen 9. Yargı Paketi’nin 38 maddeden oluşması bekleniyor. 

Paketin içeriğine ilişkin sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “9. Yargı Paketi’nde mükerrer (tekrar eden) suçlar için de koşullu salıverme getiriyor. İkinci defa tekerrür halinde işlenen suçtan dolayı mahkum olanlar, süreli hapis cezasında 3/4’nün infaz kurumunda iyi halli olarak infaz edilmesi durumunda koşullu salıverilmeden yararlanabilecek” dedi. 

Düzenlemeye göre ikinci defa tekerrür halinde işlenen suçtan dolayı mahkum olanlardan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılını, müebbet hapis cezasının 33 yılını, birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 32 yılını infaz kurumunda iyi halli olarak infaz edilmesi durumunda koşullu salıverilmeden faydalanabilecek. 

Haberin Devamı

Etki ajanlığı 

Kapsamlı pakette yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye’deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesine yönelik hükümler de yer alıyor. 

Buna göre, TCK’ya eklenecek bir madde ile devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları aleyhine yabancı bir devlet veya organizasyonun stratejik çıkarları veya talimatı doğrultusunda Türk vatandaşları veya kurum ve kuruluşları ya da Türkiye’de bulunan yabancılar hakkında araştırma yapan veya yaptıranlar 3 ila 7 yıl hapis cezası ile cezalandırılacak. Fiilin, aynı zamanda başka bir suç oluşturması halinde ise hem bu suçtan hem de ilgili suçtan dolayı ayrı ayrı cezaya hükmolunacak. 

“Etki ajanlığı” suçundan dolayı kovuşturma yapılması, Adalet Bakanı’nın iznine bağlı olacak. ● ANKARA Milliyet