Gündem Ogün Samast örgüte yardım suçundan savunma yaptı

Ogün Samast örgüte yardım suçundan savunma yaptı

06.03.2024 - 11:50 | Son Güncellenme:

Gazeteci Hrant Dink’i düzenlediği silahlı saldırıda öldüren Ogün Samast, “FETÖ'nün üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçlamasıyla yargılandığı davada bugün ilk kez savunma yaptı. Olay günü sürekli takip edildiğini anlatan Samast, “Olay günü 7-8 kere vazgeçtim. Döneceğim dedim” dedi. Yasin Hayal’in kendisini tehdit ettiğini ve baskı altına aldığını söyleyen Samast, “Bu işi sen yapacaksın cayarsan bedelini ödersin’ dedi. Zaten o da bedel ödedi ben de ödedim” dedi.

Ogün Samast örgüte yardım suçundan savunma yaptı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'i 19 Ocak 2007’de silahlı saldırıyla öldüren Ogün Samast hakkında, “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” suçundan 10 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı. Açılan dava aralarında Yasin Hayal, Erhan Tuncel ve Ali Fuat Yılmazer’in de olduğu dosya ile birleştirildi. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın bugün yapılan duruşmasına Ogün Samast SEGBİS ile bağlandı.

Haberin Devamı

“BU İŞİ SEN YAPACAKSIN CAYARSAN BEDELİNİ ÖDERSİN”

Duruşmada ilk kez savunma yapan Samast, Yasin Hayal ve Erhan Tuncel ile sohbet etmek için buluştuklarını anlattı. Mahkeme başkanının, “Yasin sana devlet bu adamın ölmesini istiyor dedi mi?” diye sorması üzerine Ogün Samast önce hatırlamadığını söyledi. Samast sonrasında ise, “Üzerinden 17-18 sene geçti. Hatırlamam mümkün değil. Bana Yasin sadece, ‘Emniyet arkanda, arkamız sağlam, sıkıntı yok’ dedi. ‘Bu işi sen yapacaksın cayarsan sen de bedelini ödersin’ dedi. Zaten o da bedel ödedi ben de ödedim” dedi.

“YASİN SIRADAN BİR VATANDAŞ DEĞİLDİ”

Yasin Hayal’in kendisini tehdit ettiğini anlatan Ogün Samast, “Yasin beni baskı altına aldı. Tehdit ediyordu. Sonuçta Yasin de sıradan bir vatandaş değildi. Silahlı eylemleri vardı. Bombalı eylemleri vardı” dedi. Sonrasında mahkeme başkanı, “Sana olaydan sonra Samsun’a gel sana sahip çıkacaklar denildi mi? Trabzon’a gitme Ramazan müdür açığa çıkar denildi mi?” diye sordu. Samast ise, olayın üzerinden çok zaman geçtiği için hatırlamadığını ancak daha önce böyle bir ifade verdiyse doğru olacağını söyledi.

“NORMALDE KAÇMAYACAKTIM. ORADA BAYRAK AÇACAKTIM”

Olay günü Trabzon’a neden bilet aldığı sorulan Ogün Samast, “Olay basına yansıyınca bir anda çok büyüdü. Ben de panik oldum. Kendi köyüme gidip saklanacaktım. Yapacak bir şey kalmadı. Direkt eve gideyim dedim. Normalde ben kaçmayacaktım. Samsun’daki o meşhur fotoğrafı orada yapacaktım. Olay yerinde bayrak açacaktım ama beni orada öldürürlerdi. O yüzden kaçtım” dedi.

“OLAY GÜNÜ 7-8 KERE VAZGEÇTİM”

Olay günü takip edildiğini anlayınca Yasin Hayal’i arayarak takip edildiğini söyledikten sonra Hayal’in kendisine, “Onlar bizden” deyip demediği sorulan Samast, “Evet. Asker ya da polis ise bizdendir dedi. Zaten ben Şişli’ye gittiğimde arabadan indiğimden beri etrafımdaydılar. Sürekli peşimdeydiler. Ben 7-8 kere vazgeçtim. Döneceğim dedim” dedi. Erhan Tuncel ile birkaç kez görüştüğünü söyleyen Ogün Samast, “İlk görüştüğümüzde tanıştık. İkinci gittiğimde film izledik. Sonraki gidişimde de bu olayı konuştuk” dedi.

“16 YAŞINDAYDIM KORKUYORDUM”

Olaydan sonra gözaltına alındığında emniyette kendisine, “Rahat ol koçum. Sana burada kimse bir şey yapamaz. Helal olsun koçum” gibi söylemler olduğunu anlatan Samast, ilk ifadesinin neden farklı olduğu soruldu. Korktuğunu anlatan Samast, “16 yaşındaydım. Korkuyordum. O yüzden başka ifade verdim. Soruşturmanın İstanbul’da açıldığını duyunca kendi el yazımla yeniden ifade verdim” dedi.