Gündem Okul servisçilerinden yönetmelik eleştirisi

Okul servisçilerinden yönetmelik eleştirisi

17.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Okul servisçilerinden yönetmelik eleştirisi

İzmir’in Çiğli ilçesinde geçen yıl okul servisinde unutulduğu için havasızlıktan hayatını kaybeden 3 yaşındaki Alperen Sakin’in ölümünün ardından çıkarılan yönetmelik, servisçiler tarafından bazı maddelerin uygulamada sıkıntı yaratacağı iddiasıyla eleştirildi. Küçük Alperen’in ölümünün birinci yılında, servisçiler adına açıklama yapan İzmir Otobüsçüler ve Umum Servis Araçları İşletmecileri Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, çocuğun hayatını kaybettiği sevisin korsan taşımacılık yaptığını belirterek, “Bu olay, yükümlülüklerini yerine getiren ve yönetmeliğe uygun çalışan servisçi esnafına mal edilemez” dedi.

Haberin Devamı

Olayın ardından kamuoyundan gelen tepkiler üzerine servisçiler olarak Afyon ve Ankara’da çalıştaylar düzenlediklerini ifade eden Bostancı, “Bu sırada alelacele dört bakanlığın hazırlamış olduğu ‘Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’ yürürlüğe girdi. Realiteye baktığımızda uygulanabilirliği bizce mümkün olmayan, dünyanın hiçbir ülkesinde emsali olmayan yaptırımlar yer aldığını gördük. Bu sebeple Ocak 2018’den bugüne kadar, yani 8 ay boyunca Türkiye’de okul servis aracı üretilemedi” diye konuştu.

Her öğrenci ve çocuk için üç noktalı emniyet kemeri ve sensör uygulamasının dünyanın hiçbir yerinde olmadığına dikkat çeken Bostancı, şunları söyledi: “Üç noktalı emniyet kemerini aynı zamanda okul öncesi çocuklara da uygulandığında yaşanması muhtemel olan sıkıntılar da göz ardı edilmemeli. Koltukta oturmaya duyarlı sensör. İç ve dış kamera ile en az 30 gün süreli kayıt yapabilecek kayıt cihazı kullanılması. Genel anlamda güvenlik nedeniyle dış kamera olabilir fakat araç içi görüntüyü farklı bir merkeze veya kendi içinde kayıt ederek saklayabilen bu sistem kişilerin özel yaşamın gizliliği ilkesine aykırı. Bu görüntü sistemi yerine çocuklarımızın güvenliği ve takibi için onların ne zaman ve nerede araca bindiği, indiği, aracın nerede olduğu bilgilerini veli ile paylaşan bir sistem olması yeterli ve uygulanabilir.” Bostancı, servislerde rehber olacaklar için getirilen 22 yaşında ve en az lise mezunu olma şartındaki eğitim durumunun da serbest bırakılmasını istedi. - TAYLAN YILDIRIM İzmir DHA