Gündem Okula başlama yaşı tartışması

Okula başlama yaşı tartışması

21.06.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Eğitimciler ve veliler tarafından çok tartışılan okula başlama yaşı, daha önce 72 aydan, 4+4+4 ile 60 aya düşürülmüş, sonra 66 aya çıkarılmıştı. MEB’in yaptığı düzenlemeyle okul yaşının, 69 ay olması öngörülüyor. Eğitimciler doğrusunun 72 ay olduğunu söylüyor. Veliler ise sıkça yapılan değişikliklere tepkili

Okula başlama yaşı tartışması

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) son 7 yılda ilkokula başlama yaşında sıkça yaptığı değişiklikler, eğitimciler başta olmak üzere velilerin tepkisini çekiyor. MEB, 72 ay olan okula başlama yaşını, 2012-2013 eğitim öğretim yılında getirilen 4+4+4 eğitim sistemiyle 60 aya düşürmüştü. Sonra yapılan düzenlemeyle ilkokula 66 ayı tamamlayan tüm çocuklar, kayıt yaptırabiliyordu. Ancak okula hazır olmayan 66-68 ay arası çocukların kayıtları velilerinin dilekçesiyle, 69-71 aylıkların sağlık raporuyla erteleniyordu.

Haberin Devamı

MEB, bu yıl mart ayında ilkokulda 6-7 yaş çağ nüfusunun iç içe girmesi nedeniyle okul yaşını 66’dan 69 aya çıkaracaklarına yönelik açıklamada bulundu. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un konuyla ilgili açıklamaları şöyleydi:

“69 ay olarak bir saptamamız var. 6-7 yaş çağ nüfusu iç içe girdi. 4+4+4’ten sonra aynı çağın nüfusunda yüzde 40’a yakın çocuğumuz oldu. Derslik açığımızla ilgili bize ortaöğretimde önümüzdeki yıl yepyeni bir fotoğraf sunacak. Bütün bu karışıklığın önüne geçmek için 69 ayı önümüzdeki yıl zaten gerçekleştirmiş olacağız.”

Konu, dün Meclis’e taşındı. İlkokula başlama yaşının 69 aya çıkarılmasını da içeren Bazı Kanunlarda ve 652 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, Milli Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşüldü.

Haberin Devamı

9 konu görüşülüyor

Kanun teklifi ayrıca yükseköğrenim yurtlarıyla ilgili izinlerin Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca verilmesi, sözleşmeli öğretmenlerin başka bir yere atanmaları için doldurmaları gereken sürenin 4 yıldan 3 yıla ve bu sürenin ardından öğretmen kadrolarına atananların aynı yerdeki görev süresinin ise 2 yıldan 1 yıla indirilmesi, çıraklık şartlarıyla ilgili düzenlemeleri de içeriyordu. Kanun teklifi kabul edildi. Teklifte imzası bulunan AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, “Okullarımızda fiziksel yaş farklarının doğuyor olması 66 ay olan okula başlama dönemini 69 aya çıkarma zorunluluğunu ortaya çıkardı” dedi.

‘Sınır 72 ay olmalı’

Eğitimciler ise çocukların okula başlarken kayıt yaptırabilmeleri için 72 ayı (6 yaş) doldurmaları gerektiğine dikkat çekiyor. İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Gülşah Batdal Karaduman, 6 yaşını tam doldurmamış bir çocuğun okula uyum için gerekli olgunluğu oluşturamayacağını belirtiyor.

Karaduman, konuyla ilgili, “Geçtiğimiz dönemlerde 60 ay-72 ay aralığındaki çocuklar okula başlamaktaydı. Bir sınıfta hem 5 yaşında hem 6,5 yaşında öğrencilerin olması ders işleme, belirli kazanımları verme bakımından zorluklara sebep olmaktaydı. İlerleyen sınıflarda farklı yaşlardaki öğrenciler arasındaki gelişimsel farklılıklar iyice belirginleşmekteydi” diyor.

Haberin Devamı

Karaduman, yaşanan sorunları şöyle sıralıyor: “Örneğin ilkokul 4. sınıf 2. dönemde yaşı büyük olanlar soyut döneme geçerken küçük yaş grubunda olanlar hâlâ somut dönemde kalıyordu. Bu durum küçük yaş grubunun kendini başarısız ve yetersiz hissetmesine neden olurken özgüven ve özsaygılarının gelişmesine de engel oluyordu.”

Veliler tepkili

Veliler de eğitimciler gibi okula başlama yaşının 72 ay olması gerektiğini istiyor. Öte yandan okul yaşında MEB’in sık sık değişiklik yapmasına tepkililer. Okul yaşı sosyal medyada gündem oldu:

- Sırf başladıkları yere döndüler denmesin diye 72 değil de 69 yaptılar yeniden. Bir nesil heba oldu bu ülkede. Bunun acısı yıllar sonra çıkacak.

- 60, 66 ya da 69 ay arasında nasıl anlamlı bir fark var ki bu değişiklik bu kadar kısa sürede gerekli olabiliyor.

- 39 yaşındayım. Okula 5 yaşında başladım, hâlâ daha bir sınava girdiğimde ne adapte olabiliyorum ne de o sınavdan geçebiliyorum. Bıraksınlar çocuklar çocukluklarını yaşasınlar. Bir şey kaybedilmez, 1 yaş fazla okula geç gitsinler.

Haberin Devamı

- 72 alt sınırdır. İdeali 75 ay sonrası. Geç başlamanın hiçbir sakıncası yoktur. Erken başlatıp sıkıntılarla karşılaşılmasının ise çözümü yoktur! Gönderelim okula, bakalım keyfimize diyorsanız, o ayrı.

- Çocuğum 72 aylık ama bedenen hâlâ 48 aylık bir çocuk ölçülerine sahip. MEB ne olursa olsun başlayacak anlayışında. Okula başladıktan sonra sınıf öğretmeni uygun görür ve rapor tutarsa anaokuluna tekrar dönüyor.

- Okula başlama yaşı, 72 aydan az olmamalı. Bunun psikolojik ve biyolojik gerekçeleri vardır.