Gündem Olası kast değil, kasten öldürme

Olası kast değil, kasten öldürme

26.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Savcılık, sanık polisin gaz fişeğini hatalı bir açıyla kullanarak olası kastla öldürme suçunu işlediğini savunurken, uzmanlar, hedef gözetilerek öldürdüğü görüşünde

Olası kast değil, kasten öldürme

Hatay’daki Gezi protestoları sırasında gaz fişeğiyle hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in yaşamına yitirmesine ilişkin davada, uzmanlardan savcılığın görüşüne aykırı bir görüş geldi.
Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Cömert’in öldürülmesine ilişkin davada, savcılık esas hakkındaki görüşünü sundu. 19 Şubat’ta görüşünü sunan savcılık, 3 Haziran 2013’teki gösterilerde Hatay Çevik Kuvvet Şubesi’nde görevli sanık polis Ahmet Kuş’un gaz atmakla görevli olduğunu belirtti. Cömert’in aynı gün saat 23’te Armutlu mahallesi ile Elektrik mahallesi civarında diğer göstericilerle birlikte bulunduğu ve o sırada polis tarafından müdahale edildiği kaydedildi. Yıldız Sokak’ta duran Cömert’in yaralanarak yere düştüğü, götürüldüğü Antakya Devlet Hastanesi’nde can verdiği ifade edildi. İstanbul 1. Adli Tıp İhtisas Kurulu’na göre Cömert’in ölümünün, “gaz fişeğinin kafaya isabet etmesi ile oluşan kafatası kırıkları ile birlikte beyin kanaması ve beyin doku harabiyeti sonucu meydana gelmiş olduğu, kafaya gaz fişeği çarpması sonucu yaralanmayla ölüm arasında illiyet bağının bulunduğunun” tespit edildiği vurgulandı.

Kurallara aykırı
Mütalaada, Kuş’un kurallara aykırı atış yaptığı belirtilerek, şöyle denildi:
“Aralarında yaklaşık olarak 35 metre mesafede bulunan guruba doğru görevli olduğu araçtan gaz tüfeğiyle ateş eden sanığın maktulün yaralanma şekli dikkate alındığında kurallara uygun olarak atış yapmadığı, bu şekilde yaptığı atış sonucunda gaz fişeğinin birisine çarparak onun ölümüne neden olabileceğini öngörmüş olmasına rağmen, neticenin meydana gelmesine kayıtsız kalarak, atış eylemini kurallara uygun olmayarak yapmış, bu bağlamda atış kurallarına uymamıştır. Bu nedenle, ölüm olayında olası kastla hareket ettiğinin kabul edilmesi gerektiği...”
Bu nedenle Kuş hakkında, “olası kastla öldürme” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

Hedef gözeterek ateş
Cömert ailesinin avukatları ise Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Barış Erman ile Fulya Eroğlu Erman’dan uzman görüşü istedi. İki uzman hocanın fizik kurallarına başvurarak hazırladığı rapora göre, kullanım talimatına ve amacına aykırı kullanılan gaz tüfeği olay sırasında 35 metreden, 5 derece açıyla ateşlendi. Silahın, yatay veya yataya yakın bir açı ile ateşlendiğinde, ölüm neticesini doğurmaya elverişli olduğunun vurgulandığı raporda, “Gaz tüfeğinin iki kez benzer şekilde ateşlenmesi ve kapsüllerden birinin maktulün yakınına isabet etmiş olması, atışın fail tarafından hedef gözetilerek yapılmış olduğunu göstermektedir” denildi.
Raporda, deneyimli polis olan sanığın, talimata aykırı davranışını bilmeden gerçekleştirmesinin mümkün olmadığı, bunun da kasten öldürmeyi gösterdiği kaydedildi.