Gündem Ölüme bile sırt sırta gittiler...

Ölüme bile sırt sırta gittiler...

22.05.2010 - 00:54 | Son Güncellenme:

İki kardeş aynı madende aynı gün işe başladı. Mühendisleri, “Bir kaza durumunda aynı vardiyada olmanız risk, vardiyanızı ayıralım” dedi. Ancak Tarık ve Volkan kardeşler sırt sırta çalışırız diyerek reddetti. Sırt sırta ölüme giden kardeşler yan yana toprağa verildi...

Ölüme bile sırt sırta gittiler...

Zonguldak’taki grizu faciasında hayatını kaybeden 30 madenci arasında, Tarık (31) ve Volkan Candemir (28) kardeşler de bulunuyor. Candemir kardeşler aynı şirkette, aynı gün işe başladılar, aynı vardiyada görev yaptılar. Faciadan bir gün önce mühendisin yaptığı “Vardiyalarınızı ayıralım. Allah korusun bir kaza durumunda aynı vardiyada olmanız risk” önerisine, “Olsun biz sırt sırta çalışırız” diyerek karşı çıktılar. Birbirlerini koruyacak, karşılaşacakları tehlikeleri birbirinin desteğiyle atlatacaklardı, ama olmadı. 540 metre derinlikte sırt sırta ölüme gittiler.
Tarık ve Volkan Candemir’in cenazeleri önceki akşam Atatürk Devlet Hastanesi’nde ailesine teslim edildi. Bayrağa sarılı tabutlar önünde dua edilirken, evlatlarını kaybeden Meryem Candemir (58) ve yakınları gözyaşlarına boğuldu.

Cenazeye ambulansla geldi
Çocuklarının cesetlerin çıkarılması sırasında kalp spazmı geçiren Nurettin Candemir (55), dün Çaycuma’ya bağlı Çayköy’de düzenlenen cenaze törenine ambulansla getirildi. 4 çocuk babası Nurettin Candemir, AK Parti Milletvekili Köksal Toptan’ın da katıldığı cenaze namazı sırasında güçlükle ayakta durabildi.

‘Volkan ağabeyimi koruyacaktı’
Babasını ambulansa bindirdikten sonra taziyeleri kabul eden Tahir Candemir (18), daha önce inşaatlarda çalışan ağabeylerinin 24 Aralık 2008’de Yapıtek şirketinde işe başladığını söyledi. Ağabeylerinin madencilikle ilgili bir eğitim görmeden ocağa indiğini ileri süren Tahir Candemir, önceleri ayrı vardiyalarda çalıştıklarını, ancak daha sonra büyük ağabeyinin, diğer ağabeyini korumak için yanına aldığını anlattı.

‘Birbirlerini koruyorlardı’
Mühendisin, ağabeylerine birkaç kez vardiyalarını değiştirmeyi teklif ettiklerini, olaydan bir gün önce de “Sizin vardiyalarınızı ayıralım. Allah korusun bir kaza durumunda aynı vardiyada olmanız risk” dediğini anlatan Tahir Candemir, “Ağabeylerim bunu kabul etmedi. Hem işe gidip gelirken, hem de yerin altında daha rahat edebilmek, sırt sırta verebilmek, birbirlerine destek olabilmek için aynı vardiyada çalıştılar. Tarık ağabeyim, Volkan ağabeyimi koruyabilmek için ayrılmadı. Ayrı vardiyalarda olsaydılar birinden biri yaşıyor olacaktı” dedi.

‘Mecburiyet, ekmek parası’
İşlerinin çok zor olduğunu söylediği ağabeylerinin sürekli sakatlandıklarını anlatan Tahir Candemir, “Çok kazalar atlattılar ama yine de bırakmadılar işi. Daha önce babam da söyledi ‘bırakın’ dedi. Bırakmadılar işte. Mecburiyet, ekmek parası” diye konuştu.

Haberin Devamı

Ölüme bile sırt sırta gittiler...

Tarık ve Volkan Candemir kardeşlerin cenazeleri önceki akşam Atatürk Devlet Hastanesi’nde ailesine teslim edildi.

Sanki helalleşir gibiydi
3 yaşında bir oğlu olan Tarık Candemir’in eşi Şengül Candemir de “İşe buruk gitti. Hissetti herhalde bir şeyler olacağını. Sanki helalleşir gibi gözlerimin içine baktı. Bir şey söylemedi, ama anladım. İçimde acı gibi sıkıntı gibi bir şey başladı sonra” dedi. “Eşimin emaneti” dediği oğlu Erdem’in okumasını istediğini, babası gibi madene girmesini istemediğini belirten Şengül Candemir, “Patlamadan önceki pazar akşamı, ‘Sizin için ölüme giderim. Ucunda ölüm olduğunu bile bile’ demişti. Öyle de oldu. Bizim için, ekmek parası için gitti” diyerek gözyaşı döktü.
Eşinin ayda 700-800 lira aldığını, madenciliğin tehlikelerini hep anlattığını belirten Şengül Candemir, “Galeri açmak için ’patlatma yapıyoruz, arkadan 5 dakika sonra içeriye giriyoruz’ derdi. Girmedikleri taktirde de kapı dışı edilmekle tehdit edildiklerini söylerdi” dedi.

Haberin Devamı

Ölüme bile sırt sırta gittiler...

Emekli madenci Satılmış Kocakaya oğlu Sadık Kocakaya’nın tabutunun başında gözyaşı döktü.

Ölüme bile sırt sırta gittiler...

‘Hakkını helal et’
Gün ışığı görmemiş yaşamlar bir umut inmişlerdi kömür karasına. 30 baba, 30 insan güneşin girmediği o yerde, yeni yaşamlarına doğdular, bilinçsizce. Şimdi onlar uğurlandı yeni karanlıklarına, arkalarında kömür karası bir hüzün bulutu bırakarak...


- Hüseyin Arslan’ın (56) cenazesi Bartın’ın Ulus ilçesinde gözyaşlarıyla toprağa verildi. Babasının cesedinin çıkarıldığı haberini alınca ocağa koşup gözyaşlarına boğulan ve facianın sembolü haline gelen Dilek Arslan (22), törende sakinleştirici iğnelerle ayakta durabildi. Dilek, babasının cenazesi mezarlığa götürülürken arkasından el sallayarak, “Hakkını helal et” dedi. Patlamadan 4 gün önce babasının ocakta vagonların arasında kalarak yaralandığını söyleyen Dilek, “O gün raporunu vermek için gitti. Babamı nasıl soktular o ocağa, nasıl kıydılar? Hepsinden hesap soracağım” dedi.
- Bir çocuk babası İlker Bebek’in Kilimli Merkez Camii’nde kılınan cenaze namazına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Polat Türkmen, yakınları ve vatandaşlar katıldı. Mezarlığın önünde bekleyen Hanife Bebek, oğlunun yüzünü görmek istedi. Ancak İl Müftüsü Selami Emen buna izin vermedi. Daha sonra İlker Bebek’in cenazesi, bir yıl önce bugün kanserden ölen babası Halil Bebek’in mezarının yanında gözyaşları arasında toprağa verildi.
- Şahin Ataman için Kozlu Nur Camii’nde düzenlenen törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da katıldı. Şahin Ataman’ın babası İzzet Ataman, kendisine başsağlığı dileğinde bulunan Yıldız’a, oğlunun şehit olduğunu düşünerek “Oğlum için bugün bayram. Bayramda öldü” dedi.
DHA

Haberin Devamı

Ölüme bile sırt sırta gittiler...

Kendi forması tabuta konuldu
n Maden mühendisi Koray Kebabcı ile maden işçisi Sadık Kocakaya’nın cenazeleri aynı yerde toprağa verildi. Zonguldak Amatör Küme takımlarından Karadonspor’da futbol oynayan Kebabcı’nın giydiği 9 numaralı forması tabutunun üzerine konuldu.

Faciadan baş ağrısı kurtardı
Maden işçisi Ali Rıza Öztürk’ün (28), patlamadan 50 dakika önce şiddetli baş ağrısı nedeniyle ocaktan çıktığı ortaya çıktı. Öztürk, 3.5 ay önce işe başladığını, 30 arkadaşıyla yerin 540 metre altında çalışırken şiddetli baş ağrısı nedeniyle mühendis Koray Kebabcı’dan izin alarak ocaktan çıktığını söyledi. Öztürk, “Hastanenin acil servisinde müşahade altında tutulurken birden ortalık karıştı. ‘Karadon’da patlama olmuş’ dediler. Olayın 540 kodunda olduğunu öğrenince arkadaşlarım aklıma geldi. Şoke oldum” dedi.
DHA

Haberin Devamı

Tekin: Timsah değil Zonguldak anaları
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Deniz Baykal’a yönelik “Timsah gözyaşlarına dikkat etsin” şeklindeki sözlerini eleştirerek “Sayın Başbakanımız bizim gözyaşlarımızla uğraşacağına, Zonguldak’taki annelerin gözyaşlarıyla meşgul olursa daha şık olur diye düşünüyorum” dedi. Tekin, CHP Genel Merkezi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tekin, Erdoğan’ın Baykal’a ait olduğu iddia edilen görüntülerle ilgili “Bu senaryonun yazarı olarak bizi itham edeceklerine, istifa çığlığı atanlara dikkat etsinler. Timsahın o gözyaşlarına dikkat etsinler” sözlerine tepki gösterdi. Tekin, “Sayın Başbakanımız bizim gözyaşlarımız ile uğraşacağına Zonguldak’taki annelerin gözyaşlarıyla meşgul olursa, daha şık olur diye düşünüyorum” dedi.
ANKA

Haberin Devamı

Taşeronlaştırma da soruşturma konusu
Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) ait Zonguldak Karadon kuyusundaki patlamada taşeron firmaya bağlı 30 işçinin ölümüne ilişkin başlatılan soruşturmada henüz bilirkişi heyetinin bile oluşturulmadığı ortaya çıktı. Yakın zamanda, Balıkesir Dursunbey‘deki maden faciasında, madeni işleten firmanın sahibi ve ortakları olaydan hemen sonra gözaltına alınmasına karşılık, Karadon faciasıyla ilgili olarak gözaltına alınan kimsenin olmadığı, ölen işçilerin de ayrıntılı otopsi yapılmadan defnedildiği öğrenildi. Buna karşılık, soruşturma kapsamında, taşeron firmanın TTK’nın öngördüğü güvenlik kurallarını sağlayıp sağlamadığı, TTK’nın taşeron firmayı yeterince denetleyip denetlemediğinin de araştırılacağı belirtiliyor.
GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara