Gündem Online araç ve plaka bilgisi sorgulama, mobil hasar sorgulama işlemleri!

Online araç ve plaka bilgisi sorgulama, mobil hasar sorgulama işlemleri!

26.11.2015 - 22:21 | Son Güncellenme:

Online olarak araç ve plaka sorgulama işlemlerinizi yapabilmenizin yanında mobil olarak da hasar kaydı sorgulamanızı yapabilirsiniz. Bu işlemleri nasıl ve nereden yapacağınızı haberimizden öğrenebilirsiniz.

Online araç ve plaka bilgisi sorgulama, mobil hasar sorgulama işlemleri

İkinci el araç ticaretlerinde vatandaşın karşısına çıkan en büyük sorunlar olan çalıntı araç ve hasarlı araç durumlarına karşı devlet kurumlarınca sunulan online hizmetler bulunuyor. Vatandaşın büyük mağduriyetler yaşamasına yol açan araç ticaretlerindeki bu durumlara karşı Emniyet Genel Müdürlüğü’nün araç sorgulama hizmeti bulunuyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün dijital platform üzerinde hizmete sunmuş olduğu bu sorgulama hizmeti ile aracın çalıntı olup, olmadığını dakikalar içerisinde öğrenebilen vatandaş, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sayfasında bulunan online araç hasar kaydı sorgulama hizmeti ile de aracın tüm geçmiş ve güncel hasar bilgisini öğrenebiliyor.

Haberin Devamı

Lütfen yönlendirildiğiniz sitede kimlik bilgilerinizi paylaşmayınız.

ARAÇ SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PLAKA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

HASAR KAYDI İÇİN TIKLAYINIZ!

TRAMER SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Dijital teknolojilerin yaşamın her alanında kendisine aktif biçimde yer bulduğu bugünlerde vatandaşlar araç alımları esnasında internete bulunduğu her yerden bağlanarak bu devlet kurumlarının sunduğu online hizmet uygulamalarından faydalanabiliyor. Araca ilişkin olarak internet kolaylığında ayrıntılı ve resmi bilgiler alabilme imkanı sunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama hizmeti ile aracın tescil birimi, tescil tarihi ve yasal rengi gibi trafiğe çıkışına engel teşkil edebilecek durumlarının bulunup, bulunmadığını öğrenebiliyor. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi web sayfasında bulunan online araç hasar kaydı sorgulama hizmeti ise vatandaşın, sorguladığı araca düzenlenmiş herhangi bir kaza tespit tutanağı bulunup, bulunmadığını veya bulunan kazalarına ilişkin düzenlenen kaza tespit tutanaklarının ayrıntılı ve güncel dökümünü inceleyebilme şansına sahip oluyor.

Haberin Devamı

Vatandaşın trafikte can güvenliğini tehlikeye atacak hasarlı araç durumlarına karşı Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından dijital platformda sunulan online araç hasar kaydı sorgulama hizmeti oldukça büyük bir önem taşıyor. Bu konunun ciddiyeti dolayısıyla Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi vatandaşa önemli kolaylıklar sağlıyor. Özellikle araç alacak kişilerin cep telefonlarının kısa mesaj bölümünde sorgulamak istediği aracın plaka bilgisini yazarak 5664’e göndermesi ile mobil tramer sorgulama işlemlerini dakikalar içerisinde gerçekleştirerek, aracın hasar durum bilgisini kısa mesaj olarak da alabilme imkanına sahip olabiliyor. Türkiye’de Avea, Vodafone ve Turkcell operatörleri tarafından kullanılabilen bu SGBM mobil sorgulama hizmeti için 5 TL gibi bir ücretlendirme gerçekleştiriliyor.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün plaka sorgulama hizmeti ise e-Devlet portalından kullanılabiliyor. E-Devlet sisteminde yapılacak her işlem için kimlik doğrulaması yapılması gerektiğinden vatandaşın öncelikle ‘sisteme giriş’ ekranında ‘e-Devlet şifresi ile giriş’, ‘mobil imza ile giriş’, ‘elektronik imza ile giriş’ ve ‘T.C. kimlik kartı ile giriş’ giriş yöntemlerinden herhangi birisini kullanarak kimlik doğrulaması yapması gerekiyor. Daha sonra e-Devlet sistemindeki e-hizmetler kategorisi altında bulunan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün online araç sorgulama sayfasına ulaşarak, sadece sorgulamak istediği aracın plaka bilgisini girerek, güncel ve resmi araç bilgilerine ulaşabiliyor. İnternette yapılabilen bu sorgulamalar aracılığı ile aracın hem çalıntı durumu hem de hasar bilgisi durumu en ayrıntılı biçimde öğrenilerek, araç alımlarının daha güvenli şartlar çerçevesinde kolay bir şekilde yapılabilmesi sağlanabiliyor.