Gündem Operasyonda kolu kopan mahkumdan 'hasar masrafı' istendi

Operasyonda kolu kopan mahkumdan 'hasar masrafı' istendi

14.09.2013 - 18:13 | Son Güncellenme:

Burdur Cezaevi'ne yönelik operasyon sırasında duvarı delen dozerin kepçesiyle kolunu kaybeden Veli Saçılık hakkında Maliye Bakanlığı tarafından 31 bin TL'lik tazminat davası açıldığı ortaya çıktı

Operasyonda kolu kopan mahkumdan hasar masrafı istendi

Maliye Bakanlığı ’nın, 2000 yılındaki 'Hayata Dönüş Operasyonu'ndan sonra açtığı davada; kol kopmasıyla sonuçlanan duvar yıkımından ötürü oluşan zararın Saçılık ve diğer 60 mahkumdan istediği anlaşıldı. Davanın son duruşması, 12 Kasım’da görülecek.
Burdur Cezaevi’ne yönelik operasyonda dozerler duvarı yıkmış; tutuklular arasında yer alan Veli Saçılık’ın kolu bir kepçe darbesiyle koparılmıştı. Çöpe atılan kol, bir sokak köpeğinin ağzında bulunmuştu.
Tahliye edildikten sonra yargılandığı davada beraat eden Saçılık davayı AİHM’e taşımıştı. AİHM, Türkiye ’yi mahkum ederek, Veli Saçılık’a 46 bin TL ödenmesine karar vermişti. Bu arada Saçılık’ın başvurduğu Antalya 1. İdare Mahkemesi, “dozerle kol koparmanın insanlık dışı olduğunu, devletin hapishanesinde tutuklu bulunan Saçılık’ın güvenliğini ve vücut bütünlüğünü koruması gerektiğine” işaret ederek, 150 bin TL tazminata karar vermişti. Fakat Danıştay, Saçılık’ın, “cezaevinde isyana katıldığını, kol kopmasının kendi kusurundan kaynaklandığını” savunarak, kararı bozmuştu. İşte bu davaya giren bir belge, Saçılık’ın 12 yıldır yargılandığı bir başka tazminat davasını da gün yüzüne çıkardı.
Maliye Bakanlığı’nın, 2001 yılında cezaevindeki 31 bin TL’lik hasar ve zararın, 12 yıllık faiziyle birlikte karşılanması için, aralarında Veli Saçılık’ın da bulunduğu 61 tutukluya Burdur 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde tazminat davası açtığı anlaşıldı. Diğer dava sürdüğünden bu yargılamanın askıya alındığı fakat Danıştay’daki karardan sonra yeniden harekete geçildiği öğrenildi. Yargılamanın bir sonraki duruşmasının ise 12 Kasım’da yapılacağı belirtildi.
Radikal’den İsmail Saymaz'a konuşan Veli Saçılık, “Adam duvarı yıkıyor, o koğuşa dozerle dalıyor, kolumu koparıyor. Onun da parasını benden alıyor. Böyle adalet görülmüş değildir. Ben içerde yargılandığım davalardan da beraat etmişim. Devlet memuruyum. Şu an bir sözcük bulamıyorum. Ancak kavgada söylenecek sözler söyleyebilirim” diyor.

Haberin Devamı

Kaynak: Radikal İsmail Saymaz