Gündem Organ naklinde öldüren hurafeler

Organ naklinde öldüren hurafeler

02.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birçok hastanın umudu, kendileriyle uyumlu organ bulunması. Ancak Türkiye’de nakiller daha çok yakın akrabalardan yapılıyor.

Organ naklinde öldüren hurafeler

Türkiye, canlıdan nakilde yüzde 80 ile dünya lideri olarak başı çekerken, kadavradan nakilde ise sonlarda yer alıyor. 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’nda uzmanlar, organ bağışının önündeki en büyük engel olan yanlış bilinenlere dikkat çekiyor. Acıbadem Ataşehir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berber ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, kadavradan organ bağışını engelleyen 5 hurafeyi şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

*Beyin ölümü olmadan organlar alınıyor: YANLIŞ!

Bitkisel hayatta solunum sürüyor. Bu hastalar aylarca, yıllarca yaşayabiliyor, bazen de iyileşerek normale dönebiliyor. Ancak beyin ölümünde tüm tıbbi desteğe rağmen hastanın hayata dönmesi mümkün değil. Yoğun bakım ünitelerinde beyin ölümü gelişen kişilere verilen tüm tıbbi desteğe rağmen ortalama 24-36 saat sonra tüm organlar fonksiyonlarını kaybediyor. Bu donörlerden kısa sürede organların alınması, bekleyen hastaya nakledilmesi gerekir. Tüm süreç Sağlık Bakanlığı denetiminde.

* Organ bağışı günahtır: YANLIŞ! İslam dini dahil büyük dinlerin çoğu organ bağışını destekliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, organ bağışı ile bir veya birçok insana hayat vermenin büyük sevap olduğunu vurguluyor

Haberin Devamı

*‘Bağışladım, aileme söylemeye gerek yok”: YANLIŞ! Kişinin hayattayken, vefatı sonrası organlarını bağışlamış olması yeterli olmuyor. Hayattayken, organlarınızı bağışladığınızı ailenizden saklamayın.

*Organımı bağışlarsam sağlığım bozulabilir: YANLIŞ! Böbrek ve karaciğer nakli canlı vericiden de yapılabiliyor. ‘Karaciğerimin bir kısmını ya da böbreğimin birini bağışlarsam sağlığım olumsuz etkilenebilir” endişesi nedeniyle bağışa mesafeli bakılabiliyor. Karaciğerin bir kısmı yada böbreğin birini bağışlamak sağlığı olumsuz etkilemiyor.

* Vücut bütünlüğü bozulur: YANLIŞ! Kadavra donörden yapılan nakil operasyonunda kadavra donörün cerrahisi, sanki yaşayan bir hastaymışçasına son derece özenli yapılır, dışarıdan bakıldığında vücut bütünlüğünün bozulmamasına büyük özen gösterilir. Ameliyat kesileri yine aynı özenle, estetik dikişlerle dikilerek kapatılır.