Gündem ÖSYM resmi site üzerinden ALES sonuçları sorgulama

ÖSYM resmi site üzerinden ALES sonuçları sorgulama

02.01.2017 - 07:20 | Son Güncellenme:

30 Aralık 2016 tarihinde ALES’ in açıklanması ile birlikte adaylar ÖSYM’ nin resmi sitesi üzerinden sonuçlarını öğrenebilmektedirler. 18 Aralık 2016 tarihinde yapılan ALES ve sınav sonuçları hakkında tüm detaylar haberimizde!

ÖSYM resmi site üzerinden ALES sonuçları sorgulama

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı adı ile de bilinen ALES’e giren birçok adayın uzun zamandır beklediği konulardan biri de sınav sonuçlarının ne zaman açıklanacağı konusuydu. Sınava giren birçok aday tarafından sınavdan çıktıktan sonra da çeşitli sorular üzerinden doğruluk ve yanlışlık üzerine tartışmalar yaşandığını birçok farklı ortam üzerinden gördük. Aslında bu söylemler her ne kadar genel olarak doğru çıkmasa da bu sene adayların bu konu üzerine yaptıkları değerlendirmeler doğruydu. ALES sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte sınav içerisinde sorulan sorulardan birinin de iptal edildiği duyuruldu. ALES’e giren adayların sınav sonuçlarını öğrenmesi için yapması gereken tek şey ise sonuç.osym.gov.tr adresine gitmek ve gerekli bilgileri girmektir.

Haberin Devamı

ALES SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES SONUÇLARI HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

ALES SINAV SONUCU İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

2016 yılının son bahar döneminde gerçekleşmiş olan 2016 – ALES son bahar dönemi sınavı ile ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapıldı. 18 Aralık 2016 tarihinde gerçekleştirilmiş olan ALES’in adaylar tarafından da birçok kez dile getirildiği üzere bir sorusunun iptal edildiği de bu açıklamalar arasında yerini aldı. ALES sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte birçok aday da sınav sonuçlarını öğrenmek için adeta ÖSYM sitesine akın etti. Şimdi size 2016 yılının son ALES sınavı ile ilgili yapılan açıklamayı verelim.

“18 Aralık 2016 tarihinde uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (2016-ALES Sonbahar Dönemi) ait madde analizleri incelenmiş, cevap anahtarlarının kontrolleri tamamlanmış, itirazlar bilimsel açıdan değerlendirilmiş ve Sözel-2 Testindeki 24. sorunun iptal edilmesine karar verilmiştir. Sınav sonuçları 30 Aralık 2016 tarihinde saat 22:35'den itibaren ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden açıklanacak olup adaylar, sınav sonuçlarını belirtilen İnternet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile öğrenebileceklerdir.

Haberin Devamı

Adaylara saygıyla duyurulur.”

ÖSYM BAŞKANLIĞI

ALES SINAV SONUÇLARI NASIL ÖĞRENİLİR?

16 Aralık 2016 tarihinde yapılan ALES son bahar döneminde gerçekleşmiş olan ALES sınav sonuçlarının açıklanması sınava giren adayları oldukça heyecanlandırdı. Yaklaşık olarak iki haftalık bir süre diliminin ardından 30 Aralık 2016 tarihinde saat 22:35’ten itibaren adaylar tarafından ÖSYM sitesi üzerinden görüntülenebilir hale gelen ALES sınav sonuçlarını öğrenmek isteyen kimi adayların sınav sonuçlarını nasıl öğreneceğini bilmiyor.

ALES sınav sonuçlarını öğrenmek isteyen adayların ilk olarak yapması gereken şey https://sonuc.osym.gov.tr sitesine gitmeleri ve ardından bu site üzerinde yer alan sonuçlar bölümünden “2016 - ALES Son bahar Dönemi Sonuçları” adlı bağlantıya tıklamaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Böylece adaylar ÖSYM 2016 – ALES son bahar dönemi sonuçlarına erişebilirler. Bu aşamada yapılması gereken şey Türkiye vatandaşı olan birinin T. C. Kimlik numarasını ya da yabancı uyruklu olan birinin yabancı uyruk numarasını girmesi ve ardından ÖSYM tarafından sınav başvuru esnasında ya da daha önce başka sebeplerden dolayı ÖSYM ile bir işiniz olduğu zamanda verilen şifreyi ya da daha sonra tarafınızca değiştirilmiş olan aday şifresini girmektir. Böylelikle 2016 yılının son döneminde gerçekleşmiş olan ALES sınav sonuçlarını öğrenebilirsiniz.

Bu aşamada verdiğimiz link haricinde aldatıcı linklere sahip bağlantılara tıklamamanızı ve bu tür kötü amaçlı siteler üzerinde kimlik numarası gibi bilgilerini girmemenizi ve T. C. Kimlik numarası bilgilerinizi kimseyle paylaşmamanızı öneririz.

Ayrıca ALES sınav sonuçlarının üç yıl geçerlilik süresi olduğunu ve bu sürenin sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte başladığını da belirtelim.

ALES SINAVI VE SONUÇLARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Haberin Devamı

ALES sınavına giren birçok kişinin de yakından takip ettiği gibi bu sınavın birçok konuda kişilere yardımcı olduğunu söylemek mümkündür. Farklı kurum ve kuruluşların ALES sınav sonuçlarına bakarak aday değerlendirdiği de bilinmektedir. Tezli ya da tezsiz bir şekilde yüksek lisans programına kayıt olabilmek, akademik bir kariyere başlayabilmek, araştırma görevlisi, öğretim üyesi, okutman ya da uzman gibi kadrolara açıktan ya da öğretim elemanı dışında kalan kadrolara nakil yolu ile atanabilmek adına kişilerin ALES sınavına girmeleri gerekmektedir.

Yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin ALES puanı ile birlikte yapıldığı taktirde mülakat sonuçları, lisans diploma notu ve bununla birlikte kimi üniversitelerin bazı dönemlerde gerçekleştirmiş olduğu bilim sınavı gibi kriterlerin de aday tarafından yapılan başvuru sırasında karşılanmış olması gerekmektedir. Fakat bu tür kriterler sırasında en önemli olan kişi Yabancı Dil Sınavı ile birlikte Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı üzerinden alınan puanlardır. Bir yüksek lisans programına kayıt olmak isteyen üniversite mezunu bir adayın kriterler üzerinden en çok dikkat edecekleri seçenekler ALES ve YDS sınav puanlarıdır. Bununla birlikte yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyen kişilerin temel ihtiyaçlarının karşılanması adına ALES sonuçlarına bakıldığını ve bu nedenle bu konuda durumu olmayıp da yardım almak isteyen kişilerin de ALES sınav sonuçlarının iyi olması gerektiğini söyleyelim. Fakat bu bir zorunluluk olmadığı için kendi imkanlarınızla da temel ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Yurt dışında ALES bir zorunluluk olmadığından dolayı yüksek lisans yapmak için yüksek lisans yapmak istediğiniz üniversitenin belirlemiş olduğu farklı kriterler üzerinden değerlendirilirsiniz.