Gündem Para cezaları ağırlaşıyor

Para cezaları ağırlaşıyor

17.02.2024 - 04:00 | Son Güncellenme:

AK Parti, 43 maddelik 8’inci Yargı Paketi’ni TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Teklifle adli para cezaları 1 Haziran’dan geçerli olacak şekilde artırılıyor.

Para cezaları ağırlaşıyor

AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU/ANKARA- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı emeklilerin bayram ikramiyesini 3 bin liraya çıkaran düzenleme de pakete eklendi.

Haberin Devamı

Teklifte yer alan bazı önemli düzenlemeler özetle şöyle:

*Sanığın kabul etmemesi durumunda ‘hükmün açıklanmasının geri bırakılması’ kararı verilemeyecek. Ayrıca bu karara karşı temyiz yoluna gidilebilecek ve bu yolla ‘lekelenmeme hakkı’ kullanılabilecek.

Üst tutar 500 lira

*Adli para cezalarının alt ve üst sınırları değiştirildi. Ön ödeme miktarının belirlenmesinde hapis cezasının bir gün karşılığı 30 liradan 100 liraya çıkarılacak. Bir günlük adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltilecek. Bu düzenleme, 1 Haziran 2024’te yürürlüğe girecek.

* Anayasa Mahkemesi (AYM), 26 Ekim 2023 tarihinde verdiği kararla, Türk Ceza Kanunu’nun, ‘Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ suçunu düzenleyen 220/6 hükmünü iptal etmişti. Teklif ile “Silahlı bir örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme’ eylemi müstakil bir suç haline getiriliyor. Bu suçu işleyenler hem müstakil eyleminden hem de örgüt adına suç işleme eyleminden ayrı ayrı ceza alacak.

Haberin Devamı

Manevi tazminatlar AYM yerine komisyona

Yasa teklifini AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin açıkladı. Tazminat komisyonlarının yeni yapısı ve görevleriyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Zengin, şunları kaydetti: “Manevi tazminat talepleri AYM yerine bu komisyona yapılacak. Yapılacak olan şey yeniden yargılama değil, bu yargılamanın uzun sürmesiyle alakalı sürecin tekrar gözden geçirilmesi. Görev yapacak arkadaşların tamamı hakimlerden oluşuyor. Bu karardan sonra yine AYM’ye bireysel başvuru hakkını kullanmak mümkün olacak. AYM’den gelen dosyalar için dokuz aylık süre içerisinde bu kararlar hızlıca verilecek.”