Gündem Pestisit en çok limonda var

Pestisit en çok limonda var

15.08.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Tarım ürünlerinin yetiştirilmesi esnasında çiftçilerin kullandığı tarım zehirlerinde (pestisit) son 2 yılda ciddi bir artış var. AB Gıda Alarm Portalı’na yansıyan bildirimlere göre, 2021’de sisteme Türkiye kaynaklı 372 bildirim yapılırken, bunun önceki 3 yıl ortalamasının yaklaşık 3 katı olduğu öğrenildi.

Pestisit en çok limonda var

HABER ARAŞTIRMA - Bu yılın ilk yarısında ise sisteme yapılan bildirim sayısı 259’a ulaştı. Zehirsiz Sofralar Platformu, iç piyasadaki pestisit kalıntı sonuçlarından haberdar olunabilmesi için Türkiye’deki Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’ndeki verilerin halkın erişimine açılması çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

AB’ye alınmadı

Platformun yaptığı derlemeye göre, AB Gıda Alarm Sistemi, Türkiye’den ihraç edilen limon, greyfurt, biber, mandalina, portakal, nar, asma yaprağı, ayva, domates, karpuz, maydanoz, üzüm, armut, kabak, patlıcan, yeşil fasulye ve keçi boynuzu zamkında limit üstü pestisit kalıntısı tespit etti. En çok kalıntı saptanan tarım ürünü limon oldu. Avrupa’ya bu yıl ihraç edilen limonlarda 65 kez yüksek kalıntılı ya da yasaklı zehir tespit edildi. Greyfurtta 58, biberde 56 kez zehir kalıntısı nedeniyle bu ürünler AB sınırından içeri alınmadı.

Kısırlık tehlikesi

AB’nin tespit ettiği bazı pestisit aktif maddelerin de muhtemel kanserojen ve kısırlığa, üreme sağlığı bozukluklarına neden olan kimyasallar olduğunu duyuran Zehirsiz Sofralar Platformu, şu bilgileri verdi:

Ayrıca toprak ve su için yüksek derecede toksik barındırdığı kanıtlanan bu kimyasallardan bazıları arılar için oldukça zararlı. Avrupa Komisyonu, 2019’da Türkiye’den gelen limon, yeşil biber, nar ve asma yaprağında tespit edilen tarım zehirleri sebebiyle bu ürünlerin daha sık analiz edilmesine karar verdi. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan Türkiye, ihraç ürünlerinde pestisit kullanıldığının uluslararası ölçekte ortaya konması ile ticari itibarını kaybediyor. 2020’de en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının 3’ünde Türkiye’nin adı geçiyordu. Bu bildirimlerin sebebinin 190 parti meyve ve sebzede pestisit, 58 parti meyve ve sebzede afla toksin ve 38 parti tohum, kabuklu yemiş ve türevi ürünlerde afla toksin tespiti olduğu görülüyor.