Gündem Pilot bölge İstanbul! Bakan Yerlikaya düzensiz göçle mücadelede yeni sistemi açıkladı

Pilot bölge İstanbul! Bakan Yerlikaya düzensiz göçle mücadelede yeni sistemi açıkladı

13.09.2023 - 10:32 | Son Güncellenme:

Düzensiz göçle ilgili yeni bir sistemin uygulandığını belirten İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya pilot bölgenin İstanbul olduğunu söyledi. Yerlikaya sistemin detaylarını da anlattı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, “Terör, Uyuşturucuyla Mücadele, Siber Suçlar, Organize Suçlar ve Kaçakçılık, Asayiş, AFAD ile Göçmen Kaçakçılığı” gündem maddelerini içeren ve son 90 günlük verileri açıkladı.

Haberin Devamı

Bakan Yerlikaya, son 90 günde terör örgütlerine yönelik 43 bin 90 operasyon düzenlendiğini 258 teröist etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Organize suç örgütlerine yönelik 92 operasyon düzenlendiğini duyuran Bakan Yerlikaya, 1762 kişinin gözaltına alındığını 430'unun tutuklandığını söyledi.

'DEĞERLENDİRME PERFORMANSLA İLGİLİ'

Bakan Yerlikaya, göreve geldikten sonra bakanlıkta ve emniyetteki atamalara ilişkin tartışmalarla ilgili soru üzerine, "Hukuk devletiyiz. Anayasanın, mahkeme kararlarının uygulanmasıyla ilgili amir hükmü var mı? Burada yapılan mahkeme kararını uygulamak. Mahkeme kararlarının uygulanmamasıyla ilgili bir değerlendirmeyi siz yapın, ben de mahkeme kararlarının uygulanmasıyla ilgili bir değerlendirme yapayım. Son 2 yılda uygulanmayan mahkeme kararlarından önce aynı hükümdeki mahkeme kararları niye uygulanmış o zaman?

Haberin Devamı

Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Önce kararları uygula uygula, sonra uygulama. Ondan sonra bu yargı kararlarıyla ilgili algı operasyonu yap. Hiç bizim bunlara ayıracak zamanımız yok. Bakanlığa geldiğimiz zaman biz farklı bir hükümetten devralmadık görevi. 21 yıldır AK Parti hükümetleri iş başında. Dolayısıyla arkadaşlarımızın değerlendirmeleri tamamen performansla ilgili. Son kararnamede sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle 5 genel müdürümüz buradan vali gitti. Bu arkadaşlar 90 gün önce buraya genel müdür olup gelip de 90 gün sonra vali gitmedi ki. Dolayısıyla göreve gelenler performansları, verimlilikleri ve o görevi çok iyi yapacakları inancıyla görev verilen arkadaşlarımız, görevden alınan arkadaşlarımız da yine ayı şekilde. Konu bu kadar basit" değerlendirmesinde bulundu. Yerlikaya, Yunanistan'da 6 kişinin öldürülmesiyle ilgili soruya da, "Olay taze yeni. Arkadaşlardan işin doğrusu henüz bir bilgi gelmedi" yanıtın verdi.

'KALAN TERÖRİST SAYISINI PAYLAŞMIYORUM'

Soruları da cevaplayan Bakan Yerlikaya, yurt içindeki terörist sayısına ilişkin, "Bu kadar teknolojik üstünlüğümüz varken, bu kadar psikolojik üstünlük bizdeyken, terörden temizlenen yaylalardaki çobanların görüntüsünü kaybetmek ister miyiz ? Dolayısıyla durmak yok. 214 PKK'lı etkisiz hale getirildi 90 günde. Bakiye kalan terörist sayısını paylaşmıyorum. Hiçbir şekilde rakam paylaşmıyorum. Paylaşılan rakamı biliyorum. Buradaki bizi motive eden cümle; bilinsin ki son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar terörle mücadelemiz azim ve kararlılıkla devam edecek" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

FETÖ'YE BİN 294 OPERASYON

Yerlikaya, FETÖ’ye yönelik bin 294 operasyonda 1955 şüphelinin gözaltına alındığını, 8 bin 391'inin tutuklandığını, 333’ü hakkında adli kontrol kararı verildiğini belirtti. Yerlikaya, DEAŞ’a yönelik; 260 operasyonda 42 teröristin etkisiz hale getirildiğini, 443 şüphelinin gözaltına alındığını, bunların 106’sının tutuklandığını, 66’sı hakkında adli kontrol kararı verildiğini bildirdi. Sol terör örgütlerine yönelik de operasyonlar yapıldığını belirten Yerlikaya, aynı dönemde, 37’si bombalı eylem olmak üzere 44 eylemin önlendiğini belirtti. Yerlikaya, bunlardan 39'unun PKK, 5'inin DEAŞ eylemi olduğunu kaydetti. Yerlikaya, teröre katılım sayılarının yok denecek kadar azaldığını belirterek, "Diyarbakır Annelerinin feryatları 5’inci yılına girdi. Son 90 gündeki evlat nöbetlerinde 4 terör örgütü mensubu daha teslim oldu ve ailesine kavuşanların sayısı 46’ya ulaştı. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar durmayacağız, mücadelemize azim ve kararlılıkla devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bakan Yerlikaya'nın açıklamalarından satır başları şöyle;  Artık terörün kapımıza dayanmasını beklemiyor, tehdit nereden geliyorsa, 1 terörist varsa kaynaığından etkisiz hale getiriyoruz. 40 yıldır sorunlarımızın başında yer alan terör bitme noktasına geldi. Bir daha terör nedeniyle tek bir kulübemiz dahi kalmayacaktır.

Terörü ve terörizme karşı mücadeleyi bir politika olarak kesintisiz sürdürdük ve sürdürmeye devam edeceğiz. İçişleri Bakanlığı olarak biz içeride Savunma Bakanlığı sınır hattı ve ötesinde, MİT istihbarat ile uyum içinde amansız bir mücadele veriyoruz.

Haberin Devamı

37'Sİ BOMBALI SALDIRI OLMAK ÜZERE 44 EYLEM ÖNLENDİ

Son 90 günde terör örgütlerine yönelik İHA'larımız, SİHA'larımız 15 bin 40 saat uçuş gerçekleştirdiler. Toplam 43 bin 90 operasyon düzenledik. Bu operasyonlarda 40' teslim, 27'si ölü, 258 terörist etkisiz hale getirildi. Son terörist etkisiz hale getirilinceye kadar durmayacağız.

Bu süreçte, 37'si bombalı saldırı olmak üzere 44 eylem önlendi.

Teröre katılım sayıları yok denecek kadar azalırken Diyarbakır annelerinin feryatları 5. yılına girdi. Son 90 gündeki evlat nöbetlerinde 4 örgüt üyesi daha teslim oldu.

Zehir tacirlerine göz açıtırılmadı. Son 90 günde 53 bin 929 uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Gözaltına alınan 65 bin 13 şüpheliden 5 bin 966'sı tutuklandı.

Terörle iltisaklı 56 binden fazla sosyal medya hesabına ilişkin işlem yapılarak, gözaltına alınan 424 şüpheliden 25'i tutuklandı.

Mafyavari örgütlere de göz açtırmayacağız. Son 90 günde organize suç örgütlerine düzenlenen yüzlerce operasyonda yakalanan bin 767 şüpheliden 430'u tutuklandı.

6 ŞUBAT FELAKETİ

6 Şubat’tan bugüne AFAD Başkanlığımızca müdahale ve iyileştirme hizmetlerimizle ilgili depremin akut döneminde bireyselde 586 bin çadır, 350 çadır kentte ise 59 bin çadır olmak üzere toplamda 645 bin kurulu çadırda 2,5 milyon depremzedemize geçici barınma imkanı sağladık. Bunun yanı sıra, 1 milyon 188 bin 218 vatandaşımızı da tesislerde misafir ettik. Artık depremin akut dönemi bitti. Geçici barınma hizmetlerimiz konteyner kentlerde ve kira yardımı ile sürüyor. Bugün itibarıyla 185 bin 193 konteynerde 579 bin 393 vatandaşımız kalıyor.

Bugüne kadar 327 bin 248 hanemize 6 milyar 276 milyon lira kira yardımı yapıldı. AFAD-Kızılay ortaklığı ile içerisinde aylık 3 bin lira yüklenen, marketlerde gıda ve benzeri alışveriş yapılabilen ‘Esen Kart’ın kullanımına da geçildi. Deprem bölgelerindeki 11 ilimizde toplamda 50 bin 751 kart dağıtıldı. Her ay bunlara 3 bin TL para yüklemeye devam edeceğiz. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığımızın deprem bölgelerinde görev yapan öğretmenlerimiz için AFAD Başkanlığımızdan talep ettiği 11 bin 76 konteynerin kurulumu tamamlandı, içleri donatıldı. Aynı şekilde diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızdan talep edilen 10 bin 119 konteynerin de kurulumu tamamlandı. Deprem bölgelerindeki 2 milyon 522 bin 294 binanın hasar tespiti yapıldı. Hasar tespitleri sonrasında hak sahipliği süreci müracaatları devam ediyor. Komisyonlarımız kalıcı konut kurası öncesi hak sahipliği için titiz bir çalışma yürütüyorlar. Acil yıkılacak ve yıkık 60 bin 421 bina enkazı tamamen kaldırıldı. Ağır hasarlı bina sayımız 201 bin 211, bugüne kadar 79 bin 711 ağır hasarlı binanın enkazı kaldırıldı. 43 bin 722 orta hasarlı binanın enkaz kaldırma çalışmalarına ağır hasarlı bina enkazlarının kaldırılması sonrası başlanacak.

KAÇAK GÖÇLE MÜCADELE

Göreve geldiğimiz ilk günden beri üzerinde hassasiyetle durduğumuz düzensiz göçmen ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle mücadele başta geliyor.

* Geçici Koruma Altındaki Suriyeli.....3.293.934
* İkamet İzni İle Kalanlar.....1.213.143
* Uluslararası Koruma Kapsamında Kalanlar.....290.516
* Toplam Düzenli Göçmen Sayısı.....4.797.593

Göçmen kaçakçılığına yönelik bin 285 operasyon gerçekleştirildi. 2 bin 159 şüpheliden 543 kişi tutuklandı. 207 kişiye adli kontrol uygulandı.

Operasyonlarımız sonucunda 75 bin 442 düzensiz göçmen yakalandı. 32 bin 563'ü sınır dışı edildi.Geri kalan diğer düzensiz göçmenlerin sını dışı işlemleri ise devam ediyor. Sadece 90 ün çinde 59 bin 145 kişinin sınırdan girişi engellendi. Irkçılık ve yabancı düşmanlığının toplumumuza sirayet etmesine izin veremeyiz. 

Pilot bölge İstanbul Bakan Yerlikaya düzensiz göçle mücadelede yeni sistemi açıkladı

DÜZENSİZ GÖÇLE İLGİLİ MÜCADELEDE YENİ SİSTEM, PİLOT BÖLGE İSTANBUL

Yakalama süreci le ilgili artık yeni bir sistem uyguluyoruz. Pilot bölge olarak seçilen İstanbul'da başlatılan mobil göç noktası adı verilen araçlar kullanılıyor. Güvenlik güçlerimiz bir yabancıya kimliğini soruyor, kimliğini ibraz edemiyorsa görevlimiz onu mobil göç noktasına davet ediyor. Göç uzmanlarımızla hem parmak izi sorgulaması yapılıyor