Gündem Pınar Selek için kırmızı bülten

Pınar Selek için kırmızı bülten

28.08.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Pınar Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına karar verdi. Karar Adalet Bakanlığı’na gönderildi...

Pınar Selek için  kırmızı bülten

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Mısır Çarşısı davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan Pınar Selek için kırmızı bülten çıkartılmasına oy çokluğuyla karar verdi. Mahkeme, Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na yazı gönderdi.

2 kez beraat etmişti
Mısır Çarşısı’nda meydana gelen patlamayla ilgili davada 2 kez aldığı beraat kararına rağmen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Ocak 2013 tarihinde Selek’i ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırmıştı. Selek hakkında mahkeme, “Sanıklara atılı eylemin devletin hakimiyeti altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya, ülke birliğini bozmaya yönelik olarak vahamet arz edici nitelikteki silahlı eyleme katıldıklarını” belirtmişti.
Mahkeme, bu kararla birlikte Selek hakkında yakalama kararı çıkartmış, bu kararı ilettiği Adalet Bakanlığı da Selek’in yurtdışında olduğuna dair mahkemeye yazı göndermişti.
Bunun üzerine davaya bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Selek hakkında kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığı’na yazı gönderdi.
Daha önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına muhalif kalan Mahkeme Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, kırmızı bülten çıkarılması yönündeki karara da muhalefet etti. Adalet Bakanlığı, Selek’e kırmızı bülten çıkarılması için işlemleri başlattı.

Haberin Devamı

Çıldırsam da kafa yormak istemiyorum

Kırmızı bülten kararıyla ilgili Milliyet’e konuşan Pınar Selek, şunları söyledi:
“Bu kararla ilgilenmek istemiyorum. Ben akademisyenim. Çalışıyorum, üretiyorum ve direnmeye devam edeceğim. Ben çıldırsam da bu konuda kafa yormak bile istemiyorum. O müebbet hapis cezasının ardından daha da mantıksız bir karar olamazdı. Ben direnmeye çalışmaya, üretmeye devam edeceğim. Artık bu benim peşimi bırakmayan bir film olduğu için alıştım sanırım. Şimdiye kadar ne yaptıysam yine onu yapacağım. Bundan daha beteri olamaz herhalde. Bu yüzden onların hukuksuzlarıyla ilgilenmiyorum. Hakkımda verilen müebbet kararının kabul edilemez olduğunu, bunun bir darbe olduğunu herkes gördüğü için hukuki olarak mücadelemiz sürecek. Ama benim hukuki savaş vermekle sınırlı bir hayatım yok. Ben bir akademisyenim, burada çalışmalar yürütüyorum. Pınar Selek olarak hayatıma devam ediyorum. Türkiye’de yeni kuşaklar bile beni yakından tanıyor. Sürekli hiç tanımadığım gençlerden mesajlar alıyorum. Geçtiğimiz günlerde Abbasağa Parkı’nda Pınar Selek atölyesi yapmışlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Sadece üzüldüğüm tek bir şey var. O da keşke ben de İstanbul’da onların yanında olabilseydim.”

Haberin Devamı

‘Kesin bir karar yok’

Pınar Selek’in babası avukatı Alp Selek kararı şöyle değerlendirdi:
“Henüz kesin bir karar yok ortada. Pınar için iki hakim yakalama kararı verdi. Pınar, Fransa’da doktora yaptığı için Türkiye’de bulunmadı. Yakalanamadığı için de kırmızı bülten kararı çıkartıp Interpol’e bildiriyorlar şimdi. Ama Interpol bunu isterse uyguluyor, isterse uygulamıyor. Birçok kişi hakkında uygulanmadı. Mesela bunlardan biri de Bedrettin Dalan. Interpol uygulamaya karar verse de Fransa’nın bu kararı kabul etmesi gerekiyor. Bu artık bir Çin işkencesi oldu. Henüz Yargıtay karar vermedi. Eğer hukuk işlerse bu müebbet kararı Yargıtay’ın yüzde yüz bozacağı bir karardır. O yüzden kırmızı bültenin şu an için çok büyük önemi yok.”