Gündem ‘Portakal’da barış vurgusu

‘Portakal’da barış vurgusu

07.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlker Aksum ve İclal Aydın’ın sunuculuğunu yaptığı gecede 4 Altın Portakal sahibi Türkan Şoray ‘Sanata Sosyal Sorumluluk Ödülü’nü aldı. Geceye teşekkür konuşmalarındaki ‘barış mesajları’ damgasını vurdu

‘Portakal’da barış vurgusu

49. Antalya Film Festivali dün gece sunuculuğunu İlker Aksum ile İclal Aydın’ın üstlendiği açılış töreniyle başladı. Gecede sahibini bulan ilk ödül, Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü’ydü. Ödül, En İyi Kadın Oyuncu dalında dört Altın Portakal sahibi Türkan Şoray’a verildi. Şoray’a ödülü Prof. Dr. Mustafa Akaydın, “Atatürk Cumhuriyeti’nin gerçek sultanına” diyerek takdim etti. Şoray uzun süre ayakta alkışlandıktan sonra ödülünü alırken yaptığı konuşmada, “Antalya’nın benim için çok farklı bir anlamı var. Sinemaya yeni başladığım yıllarda Antalya Film Festivali’nde ödül almıştım. Festival yıllarca Türk sinemasına destek oldu; sinemayla özdeşleşti. Türk sineması son yıllarda çok güzel yerlere geldi. Türk filmlerinden bahsediliyor dünya festivallerde. Bundan gurur duyuyorum” dedi.

Macar usta ‘onurlandı’
Gecede Onur Ödülü alan yönetmen Duygu Sağıroğlu, “Konuşmayı pek sevmem” diyip, teşekkür ederek aldı. Geceden onur ödülü alan diğer bir isim oyuncu Güler Ökten’di. Ökten, alkışlarla bölünen konuşmasında, emek ve barış vurgusu yaptı: “Dilerim ki, çocuklarımızın ölmediği, barış ikliminin olduğu, harcanan emeğin değerli karşılıklar bulduğu günler fazla uzak değildir.”
Festivalde uluslararası jürinin başkanlığını üstlenen Macar usta Istvan Szabo, onur ödülünü ulusal jüri başkanı Hülya Avşar’dan aldı. Meral Zeren ise ödülünü alırken barış vurgusu yaptı ve “tek dileğimiz savaş olmasın” dedi. Salih Güney’in Onur Ödülü’nü almasının ardından gecenin son ödülü yapımcı Necip Sarıcı’ya takdim edildi.
Emek Ödülü’nü ise Türk sinemasının tecrübeli ışık şefi Erol Batıbeki’ye verildi. Batıbeki ödülünü Deniz Türkali’nin elinden aldı. Gecenin son ödülü olan Yıldırım Önal Anı Ödülü’ydü ve bu yıl ödülü Işık Yenersu aldı. Yenersu, konuşmasında Yıldırım Önal’la ilgili bir anısını paylaştı, “Ben Önal’ı mitolojik tiyatro tanrısı olarak anıyorum” dedi.