Gündem Putin 'S300 füzeleri'yle gitti, Kuran hediye etti...

Putin 'S300 füzeleri'yle gitti, Kuran hediye etti...

23.11.2015 - 17:59 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’daki en eski el yazması Kur’an-ı Kerim’ini İran Lideri Ayetullah Ali Hamaney’e hediye etti. Öte yandan Rusya Rusya İran'a nükleer teknoloji yasağını hafifletti

Putin S300 füzeleriyle gitti, Kuran hediye etti...

İran’da yapılan Gaz İhracatçısı Ülkeler Forumu 3. Liderler Toplantısı’na katılmak için Tahran’a gelen Putin, havaalanına indikten hemen sonra doğrudan İran lideriyle görüşmeye gitti.

Haberin Devamı

Beraberindeki heyetle birlikte İran lideri ile görüşen Putin, bir sandık için konulmuş büyük bir Kuran-ı Kerim kitabını İran liderine hediye etti.Söz konusu Kuran-ı Kerim’in, Rusya’daki en eski el yazması nüshası olduğunu belirtildi.

İRAN: S300 FÜZELERİ YOLA ÇIKIYOR

İran'ın Moskova Büyükelçisi, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında gösterilen S-300 füzelerinin İran'a teslimatı için sürecin başlatıldığını söyledi.

Rusya ve İran, 9 Kasım'da 5 adet S-300 füze bataryasının teslimatına devam etmek üzere sözleşme yapmıştı.

İlk kez 2007'de İran'a teslimat için anlaşmaya varan Rusya, Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a silah ambargosu getirmesiyle S-300'lerin gönderilmeyeceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Putin S300 füzeleriyle gitti, Kuran hediye etti...

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran ve Batılı ülkeler arasında Tahran'ın nükleer programı konusunda uzlaşmaya varılmasıyla S-300 teslimatlarının da önünün açıldığını söylemişti.

Nükleer anlaşma uyarınca İran'ın düşük zenginleştirmeli uranyumunu gelecek 15 yılda yüzde 98 oranında azaltıp 300 kg'a indirmesi öngörülüyor.

Pazartesi günü yayınlanan genelgede Rusya'nın, İran'ın fazladan üretilen zenginleştirilmiş uranyumu ihraç etme çabalarına destek olacağı belirtildi. Karşılığında da İran'a ham uranyum gönderileceği ifade edildi.

Rusya ayrıca İran'ın, Arak'taki ağır su reaktörünü modernize etmesine ve Fordo uranyum zenginleştirme santralındaki iki kaskadı da geliştirmesine yardımcı olacaklarını duyurdu.

PUTİN 8 YIL SONRA TAHRAN'DA

Büyükelçi'nin S-300 açıklaması, Putin'in 8 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirdiği Tahran ziyareti sırasında geldi.