Gündem Reisi Türkiye’ye geliyor

Reisi Türkiye’ye geliyor

24.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Daha önce ziyareti iki kez ertelenen İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi bugün Türkiye’ye geliyor.

Reisi Türkiye’ye geliyor

ASLIHAN ALTAY KARATAŞ Ankara - Reisi, Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi’nin (YDİK) 8. toplantısına katılacak. Görüşmelerde, Gazze’de ateşkesin sağlanmasına yönelik çalışmalar ile terörle mücadelede işbirliğini artırıcı yeni adımlar gündemde olacak.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuğu Reisi’yi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşılayacak. İki lider, başbaşa görüşmelerinin ardından YDİK toplantısına başkanlık edecek.

Bölgesel konular masada

Erdoğan-Reisi görüşmesinde ikili ilişkilerin yanı sıra, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi ve kalıcı çözümün sağlanması için yapılan çalışmalar, İran-Pakistan arasında son dönemde yaşanan gerilim, Irak, Suriye, Güney Kafkasya, Afganistan gibi bölgesel konular ele alınacak.

Görüşmede ayrıca terörle mücadelede işbirliğinin artırılması da önemli bir başlık olarak masaya gelecek. İran ile 560 kilometrelik uzun bir sınır hattı olan Türkiye, komşusundan PKK terör örgütüne karşı mücadelede işbirliği kapsamında yeni adımlar atmasını bekliyor.

Haberin Devamı

Türkiye’nin önemli doğal gaz tedarikçilerinden İran’la enerji alanındaki konu başlıkları da görüşülecek. Reisi’yle Türkiye’ye gelecek heyette dışişleri, yol ve şehircilik, ticaret, petrol, elektrik ve enerji, içişleri ve savunma bakanlarının olması öngörülüyor. Ziyaret kapsamında kültür, bilim, medya, içişleri, taşımacılık, ticaret ve ekonomi gibi alanlarda yaklaşık 10 anlaşmasının imzalanması planlanıyor.