Gündem Renklerle moral buluyorlar

Renklerle moral buluyorlar

03.04.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

KAÇUV’un ‘Oyun Benim İlacım’ projesiyle kanser tedavisi gören çocuklar, yara bantlarından resimler yapıyor, ağız maskelerini boyuyorlar

Renklerle moral buluyorlar

İstanbul Kalkınma Ajansı’nın sağladığı fon ile hayata geçirilen ‘Oyun Benim İlacım’ projesinde kasım ayından itibaren Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Aile Evi’nde pilot uygulamalarına başlandı. Pilot uygulamalar bu ay başında tamamlanırken, önümüzdeki hafta Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yanısıra Çapa Tıp Fakültesi ve Okmeydanı Devlet Hastanesi’nde de aktif olarak uygulanmaya başlanacak.
Projenin koordinatörü Aslı Yıkıcı, 40 çocuk ve 80 gönüllü ile başlanan projede 140 çocuk ve 500 gönüllüye ulaşılmasını hedeflediklerini söylüyor.

Doktor olmak istiyorlar
“Çocuklar bu sayede ayağa kalkıyor, moral buluyorlar” diyen Yıkıcı’nın ne demek istediğini Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nin yanında bulunan KAÇUV Aile Evi’nin alt katına indiğimizde anlıyoruz. Bir köşede masada resim yapan çocuklar, diğer tarafta bebek evinde oyun oynayan 4 yaşındaki Elif, diğer yanda oynanmayı bekleyen dev ekranlı bir play station duruyor. Telaşlı telaşlı oraya koşuşturan Elif, mutfağında bize çay yapmayı teklif ediyor. O çayı yaparken o sırada resim yapan Eda ve Rıza’nın yanına oturuyoruz. Eda, elindeki resmi bize gösteriyor heyecanla... Renkli çıkartmalar ve resimleri keserek balıklar arasında yüzen bir kız çocuğu tablosu yapmış. Eda’nın birbirinden güzel diğer çalışmalarını da görüne, “Ne olmak istiyorsun” diye soruyoruz. Cevabın ressam ya da öğretmen olmasını beklerken Eda, “Doktor” diyor. Büyük bir özenle resim yapan bir yandan da bizimle sohbet eden orta son sınıf öğrencisi Rıza’ya dönüp aynı soruyu yineliyoruz, Rıza’nın da yanıtı net: “Doktor.”

Yüzleri gülüyor
Aile Evi’ndeki çocuklar hiç böylesine ağır bir tedavi geçirmiyormuş gibi mutlular, yüzleri gülüyor. Belli ki bu proje onların hayatlarını kolaylaştırmış, onlara çocukluklarını hatırlatmış. Aslı Yıkıcı, proje kapsamında pilot uygulamalarda özellikle hastane çalışmaları sırasında çocukların bu proje sayesinde tedavilerine de dört elle sarıldıklarını şöyle anlatıyor: “Birçoğu maskelerini takmak istemiyorlar. Çünkü bu toplum içerisinde etiketlenmelerine, dikkat çekmelerine neden oluyor. Yurtdışında renkli, farklı maskeler çok üretiliyor ama Türkiye’de sadece bir tane var ve o da çok pahalı. Biz de çocukların maskeleri ile barışmalarını sağlamak için onlarla maskelerini boyuyoruz. Ya da hastanedeki yara bantları boş bir kağıda yapıştırıp daha sonra boş kalan yerleri boyuyoruz.”

Haberin Devamı

Gün boyunca yanlarındalar

KAÇUV’un projesi çocukların sadece hayatlarını kolaylaştırmıyor diğer yandan ailelerin de bu zorlu süreçle baş edebilmelerini sağlıyor. Cerrahpaşa’da tedavi gören bir çocuk, kemoterapi sürecinde ağzının içerisinde çıkan yaraları annesinin temizlenmesine bir türlü izin vermiyor. Bunun üzerine Yıkıcı ve diğer gönüllüler kendisine balonlarla gidip ağzının içerisindeki yaraları temizletirse oyun oynayacaklarını söylüyorlar. Annesinden hızla yaralarını temizlemesini isteyen çocuk daha sonra oyuna dahil oluyor. Günde 3-4 defa tekrarlanması gereken bu eylem için gün boyunca gönüllüler ailenin yanında kalıyor ve çocuk oyun oynayabilmek için bu sürecin bir an önce tamamlanmasını istiyor.