Gündem ‘Robotel Kahramanları’ belgesel oluyor

‘Robotel Kahramanları’ belgesel oluyor

20.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye’de el ve parmak protezi ihtiyacı duyan özellikle çocuklara yönelik özel ölçü ve niteliklerde 3 boyutlu yazıcılarla üretilmiş mekanik ellerin ücretsiz paylaşıldığı Robotel Platformu, dünyada bir ilke imza atıyor.

‘Robotel Kahramanları’ belgesel oluyor

 

MELTEM GÜNAY İstanbul - Hem robot elleriyle hayata sıkı sıkı sarılan çocuklar hem de Robotel gönüllüleri, “Robotel Kahramanları” isimli belgeselde bir araya gelerek yaşadıkları deneyimleri anlatacak. Belgesel, Birinci Dünya Savaşı’nda Rusya’da esir tutulan 1012 Osmanlı askeri, 19 kadın ve 17 çocuğu 98 yıl önce Türkiye’ye getiren Japon Heimei Maru Gemisi’nin hikâyesini anlatan “Vatana Giderken Heimei Maru” isimli belgeselin yönetmeni Hayriye Savaşçıoğlu tarafından çekilecek.

Haberin Devamı

‘Robotel Kahramanları’ belgesel oluyor

El uzvu olmayan çocuklara 3D teknolojisini kullanarak ücretsiz robot el yapan Robotel Platformu, Superman, Batman, Spiderman gibi süper kahraman temalarıyla çocukların hayallerini gerçekleştiriyorlar.

Tesadüfen kesişen yollar

Tanzanya’da albinolarla ilgili belgesel hazırlığı yaparken oradaki karakterinin kolunun olmadığını ve “Ona protez kolu nasıl yaptırırız” derken yolunun Robotel’le çakıştığını anlatan Savaşçıoğlu, “Çok tesadüfi bir şekilde Robotel’in çalışmalarından haberim oldu. Platformun kurucularından Zeynep Karagöz’ü aradım çalışmalarını anlattı. Hem Türkiye’de hem de dünyada böyle bir organizasyonun olduğunu, Türkiye’de çok sayıda ve çocuk olduğunu öğrenince de bunun belgeselini yapalım dedim” diye anlattı. Belgeselin bu alanda yapılan dünyada ilk belgesel olacağını dile getiren Savaşçıoğlu, “Belgesel için Kültür Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’ne başvurduk, geçen ay kabul edildi. Oradan bir destek alarak küçük küçük çekimlerimize de başladık. Belgeselde 3 çocuğumuzun hikâyesi, onlara el yapan gönüllülerimiz, Robotel ekibi ve Eşsiz ve Güçlü Eller Grubu yer alacak. 42 dakikada bu hikayeleri izleyicimizle buluşturmayı amaçlıyoruz” bilgisini verdi. Belgeselin yapımcılığını da Neşe Akın Özkan yapacak.

Haberin Devamı

‘Robotel Kahramanları’ belgesel oluyor

Gaziantep’e protez birim

Robotel Platformu kurucusu Zeynep Karagöz çalışmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını belirterek, “Bu çalışma aslında görünürlüğü artıracak ve toplumun bu konuda daha bilgili olmasını sağlayacak. O yüzden bizim için çok kıymetli. Yine dokümantasyon açısında da bu zamana kadar yaptığımız işlerin bir belgesi olacak. Bakın biz bunu yaptık, siz de yapabilirsiniz diyeceğiz” dedi. Gaziantep Belediyesi ile bir çalışmaya imza attıklarını anlatan Karagöz, “Gaziantep Belediyesi protez birimi kuruyor. O birimin açılışına gideceğiz. Hem eğitimler vereceğiz hem de Robotel temsilcimiz gibi çalışacaklar” diye konuştu.