Gündem Romanlara TOKİ açılımı

Romanlara TOKİ açılımı

15.03.2010 - 00:02 | Son Güncellenme:

İstanbul’da 15 bin Romanla buluşan Başbakan Erdoğan, Roman vatandaşların artık çadırlarda yaşamasını istemediğini söyledi; TOKİ’nin 100-120 TL taksitle konut projesi hazırlayacağı müjdesini verdi

Romanlara TOKİ açılımı

Abdi İpekçi Spor Salonu, dün belki de tarihinin en renkli ve hareketli gününü yaşadı. Aralık ayında düzenlenen çalıştayın ardından Roman açılımının ikinci adımı olan “Roman Buluşması” için Türkiye’nin dört yanından davulları ve zurnalarıyla gelen Romanlar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la müziği, dansı ve coşkusu yüksek bir buluşma yaşadı.
Roman Buluşması için Tekirdağ, Edirne, Eskişehir, Kırklareli, Düzce, İzmir, Sakarya, Kocaeli, Bursa, Adana, Çankırı, Kilis, Ankara, Balıkesir ve İstanbul’un çeşitli semtlerinden otobüslerle gelen 15 bini aşkın Roman vatandaşı sabahın erken saatlerinden itibaren Abdi İpekçi’yi adeta düğün salonuna çevirdiler.
Erdoğan salona gelmeden Roman sanatçılar Ümmiye, Kobra Murat ve Ahırkapı Roman Orkestrası, zaten davulları ve zurnalarıyla sürekli dans edip şarkı söyleyen kalabalığı iyice coşturdu. Erdoğan ise salona, “Tayyip Baba” sloganları eşliğinde girdi.
Roman açılımına neden ihtiyaç duyulduğunu ise, kendisi de Roman olan Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus’un şu konuşmasında gizliydi:
“Sokağa çıktığımızda bizimle çelik çomak oynamaktan kaçan çocukları gördükçe eve dönüp annemize neden diye sorduk. Biz bu önyargılarla açtığımız gözlerimizi bu dışlanmayla kapatalım istemiyoruz. Sarıgöl Camii’nde namaz kılan Şadi Amca’dan rahatsız olan insana karşı buradayız. Selendi’de çocukların linç edilmekten korktuğu için sandığa gizlenmemesi için buradayız. Bizim çocuklarımıza kimse ‘Büyüyünce ne olacaksın?’ diye sormaz çünkü kaderleri bellidir.”

İlle de Roman olsun
Erdoğan ise sevgi gösterileriyle geldiği kürsüde, şu sözleriyle büyük alkış aldı: “Ben, Kasımpaşa Kulaksız’da, siz değerli kardeşlerimin içinde doğdum. Orada biz beraber büyüdük. O günden bilirim, kimileri sizlere ‘Şopar’ der, kimileri, ‘Elekçi’ der, kimileri ‘Abdal’ der, kimileri ‘Martip’ der, ‘Bala’ der, ‘Paşa’ derler, ‘Gurbet’ derler, ‘Âşık’ derler, ‘Cano’ derler, ‘zanaatkâr’ derler, sizlere ‘Çigan’ da derler, ‘Cipsi’ de derler, kimileri ‘Cingan’ der, kimileri ‘Çingene’ der. Her ne derlerse desinler, hangi ismi hangi sıfatı kullanırlarsa kullansınlar, sizler ‘Rom’sunuz, yani insansınız, yani cansınız. Sizler benim Roman kardeşlerimsiniz.
Bütün kalbimle söylüyorum, gönül diliyle söylüyorum; kırmızıyı severler biliyorum, pembeyi severler, birbirini överler, Romanlar böyledirler, çalgısız yaşayamaz ölürler. İlle de Roman olsun, ister taştan, çamurdan olsun, o da Allah kuludur, her kim olursa olsun.”

Sezen Aksu şarkısıyla
Erdoğan, Sezen Aksu’nun bir şarkısındaki ‘Kokuyor buram buram/ Fulyalar vakit tamam/ Bir bana uğramadı bu bahar bayram/ Ağlama Hıdrellez/ Ağlama be bana/ Acı ektim yerine/ Aşk yeşerecek/ Başka bahara’ sözlerini hatırlatarak, “Bu bahar, Allah’ın izniyle acıların bal eyleneceği, kırgınlıkların tamir edileceği, küskünlüklerin giderileceği, baharın bahar gibi yaşanacağı bir bahar. Biz, dudağınızdaki, yüreğinizdeki, gönlünüzdeki o buruk gülümsemenin farkındayız. Dertlerinizin, sorunlarınızın farkındayız” dedi.
“Hangi çocuk, hangi bebek, hangi şopar anne babasından kendisine miras kalmış etnik kökeninden dolayı, dilinden dolayı dışlanabilir? Bu insanlığa, vicdana sığmaz” diyen Erdoğan, “Meyve ne kadar koyu renkliyse o kadar olgundur” Roman atasö-züne kulak verdiklerini de vurguladı.

Haberin Devamı

Soykırım iddialarına Çanakkale yanıtı
2. Dünya Savaşı’nda Avrupa’da 1 milyon Romanın soykırıma tabi tutulduğunu, Avrupa kentlerinden akın akın kaçan Romanlara Türkiye’nin sahip çıktığını belirten Erdoğan, “Soykırım utancını, ayrımcılık ayıbını, dışlama kusurunu işleyenler esasen kendi suçlarını bize yansıtmak isteyenlerdir” dedi.
Çanakkale Savaşı sırasında Mehmetçiğin bir yandan canını ortaya koyarken, bir yandan düşmanına kahve ikram edecek kadar engin bir gönüle sahip olduğunu söyleyen Erdoğan, “Bu millete, bu ülkeye atfedilen o kirli ithamların tamamını da tarihimizde, hoşgörümüzde, kardeşliğimizde, birlik ve bütünlüğümüzde hep beraber boşa çıkaracağız” diye konuştu.
“Menzile giden yol, seni menzilden ayırmaz” Roman atasözüne de atıfta bulunan Erdoğan, “Yol menzilin bir parçasıdır. Biz artık menzile giden yoldayız. Türkiye’deki farklı etnik grupların farklı inanç gruplarının sorunlarını çözmek için yola çıktık” dedi.

Haberin Devamı

12-16 ay içinde teslim edilecek
Erdoğan, Romanların artık çadırlarda, derme çatma binalarda yaşamasını istemediğini belirterek, TOKİ’nin Roman vatandaşlar için hazırlattığı konut projelerini tanıttı. Erdoğan, konutların yanında okul, sosyal donatı alanı ve alışveriş yerlerinin de olacağını, peşinatsız ayda 100-120 TL taksitle 20 yıl vadeyle vereceklerini, 12-16 ay içinde teslime başlayacaklarını söyledi. Bursa, Edirne, Sakarya, Afyon, Balıkesir, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Tekirdağ’da 3 bin 408 konutun yapımının başlandığını açıklayan Erdoğan, konuşmasının ardından 4 vatandaşa nüfus cüzdanları ve evlilik cüzdanlarını verdi.

Sayıları tartışmalı
Türkiye’de yaşayan Romanların nüfusuyla ilgili net bir veri bulunmazken, farklı rakamlar telaffuz ediliyor. 2004’te Marmara ve Bilgi üniversitesinden iki master öğrencisinin yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’deki Romanların sayısının 500 bin civarında olduğu belirtiliyor. Dünya genelinde etnik köken, dil ve din araştırmaları yapan Amerikan merkezli United States Center for World Mission (USCWM) isimli vakfın Aralık 2008 verilerine göre ise Türkiye’de 66 bin Roman vatandaş yaşıyor.

Haberin Devamı

Romanlara TOKİ açılımı

NOTLAR
‘Sen çok yakışıklı bir adamsın’
* Geldikleri illerin valilikleri tarafından tahsis edilen otobüslerle İstanbul’a en renkli kıyafetleri, davulları ve zurnalarıyla gelen Romanlar, hem salonun içinde hem dışında sürekli hareketli şarkılar eşliğinde dans ettiler.
* Erdoğan kürsüde konuşurken tribünlerde oturan 2 genç tarafından “Parasız eğitim istiyoruz” yazılı pankart açıldı. Polisler tarafından salondan çıkarılan gençler, polis aracına bindirilerek götürüldü.
* Günün kapanışını verdiği konserle yapan Kibariye, Erdoğan’a, eşi Emine Erdoğan’ın hatırını sorup selam söyledikten sonra “Sen çok yakışıklı bir adamsın, çok güzel bir adamsın” deyince salondakilerin alkışını aldı.