Gündem Rusya-Ukrayna krizinde yeni perde! Uzmanlar ne dedi?

Rusya-Ukrayna krizinde yeni perde! Uzmanlar ne dedi?

22.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını tanıma kararı batı dünyasında adeta şok etkisi yaratırken, gözler bölgede bundan sonraki süreçte neler olacağına çevrildi.

Rusya-Ukrayna krizinde yeni perde Uzmanlar ne dedi

MERT İNAN İstanbul - İstanbul Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Milliyet’e yaptığı açıklamada, “Rusya, yeni hamle ile kendi çevresinde kordon oluşturuyor. Putin, yeni hamlesiyle Ukrayna’yı serbest bıraktığını ancak buna karşın Ruslar’ın yaşadığı bölgenin de Ukrayna’dan bağımsız ülkeler olduğunu ve Ukrayna’nın AB’ye üye olabileceğini açıklamış oldu. Ancak Rusya, hiçbir surette Ukrayna’nın NATO’ya girmesine müsama göstermeyecektir. Böyle bir durum olursa savaş çıkar” dedi. ABD’nin şu aşamada karşı bir hamle yapacağını düşünmediğini ifade eden Köni, "Avrupa, mevcut durumda Rusya’yı karşısına alamaz. Ancak Putin’in bağımsızlığını tanıdığını ilan ettiği iki bölge ilerleyen dönemde Rusya’ya ilhak edebilir. Putin akıllıca bir strateji yürütüyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

Rusya-Ukrayna krizinde yeni perde Uzmanlar ne dedi

Maltepe Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde Prof. Dr. Hasan Ünal da şunları söyledi: “Ukrayna’nın karşı hamle olarak NATO’ya girmesinin söz konusu olacağını düşünmüyorum. Böyle bir girişim savaş anlamına gelecektir. Putin, Ukrayna’yı Minsk Antlaşması'na yönlendirmek için Donetsk ve Luhanks üzerinden baskı uyguluyor. Ukrayna söz konusu iki bölgede kuvvet kullanması durumunda da savaş çıkacağından, Ukrayna yönetiminin böylesi bir çılgınlığa girişeceğini sanmıyorum. İki ülke önümüzdeki dönemde Rusya’ya ilhak edebilir. Bölgedeki krizin ne yöne evrileceğini zaman içinde göreceğiz."

"PUTIN'İN İFADESİ DİKKATLE OKUNMALI"

CNN Türk yayınında konuşan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Katman, "Karadeniz bir süredir ciddi anlamda provokatif hamlelere sahne oldu. Türkiye- Rusya ilişkilerinde iki ülke birbirinin duruşunu dikkate alan bir iş birliği modeli geliştirmişti. Kırım'ın ilhakı sonrası Türkiye bunu tanımadığını söyledi ama Batı'nın uyguladığı yaptırımların da bir parçası olmadı. Biz onun karşılığında ne gördük Türk Akımı projesinin Putin tarafından önerildiğini gördük. Suriye meselesinde de iki ülke her konuda aynı görüşe sahip değildi. Dolayısıyla Türkiye-Rusya ilişkilerinde bu duruş sergileniyor. Ancak dün Putin'in yaptığı, 'Türklerden Karadeniz kıyılarını biz koruduk' ifadesi dikkatle okunmalı. Bunun üzerinde biraz durmak gerekiyor. Bu bize neyi gösteriyor... Batı ile müzakere edilen maddeler neyse, bunu pazarlık konusu yaparken, Rusya-Batı ile bir güven tesis etmek istiyor. Tarihe referans vererek bu yönde bir irade gösterdiğini belirtiyor." dedi.

Haberin Devamı

"TARİHTE ABD İLE RUSYA SAVAŞMAMIŞTIR"

CNN Türk yayınında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Özgür Tör de, "Perşembe günü iki dışişleri bakanı görüşme yapacak. Bundan sonra iki lider arasındaki görüşmeler sürecek. ABD ile Rusya tarihte savaşmamıştır. Gelecekte de savaşmaması gerekiyor. Bunun sonucu dünyanın yıkılmasıyla sonuçlanır. Dolayısıyla burada vekalet savaşı üzerinden devam ederler. Türkiye kendi menfaatleri neyse ona göre pozisyon alması gerekir." dedi.