Gündem Sabaha kadar yaralı arandı

Sabaha kadar yaralı arandı

10.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Edirne-İstanbul seferini yaparken Çorlu yakınlarında raydan çıkarak devrilen trende hayatını kaybedenlerin sayısı 24’e yükseldi. Arama kurtarma çalışmaları sabaha kadar sürdü. 318 yaralıdan 194’ü ayakta tedavi edildi. Yoğun yağışın sebep olduğu kaza için makinistler de ifade verdi.

Sabaha kadar yaralı arandı

Çorlu’nun Sarılar mevkii’nde yolun çökmesi nedeniyle 5 vagonu raydan çıkarak devrilen Uzunköprü-Halkalı trenindeki arama kurtarma çalışmaları dün sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. AFAD, UMKE, İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve AKUT Arama Kurtarma Derneği üyelerinin de eşlik ettiği çalışmalara çevredeki belediyelere ait iş makineleri de destek verdi. Vinçler ve askeri zırhlı araçların yardımıyla devrilen raylar kaldırıldı ve tüm yaralılara ulaşıldıktan sonra kurtarma çalışmaları son buldu. Sonra teknik ekibin olay yerinde kaza nedenine dair incelemesi başladı. Ankara’dan gelen bilirkişi heyeti de incelemeye katıldı.

Haberin Devamı

Kazanın ardından olay yerine Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ve Sağlık Bakanı Ahmet Demircan da gitti. Tekirdağ Valiliği Kriz Yönetim Merkezi’nde basın toplantısı düzenleyen Akdağ, “Kaza sonucunda 24 vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Bütün gece boyunca Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın Başbakanımız meseleyi yakından takip ettiler. Kendilerini birkaç defa bilgilendirdik, talimatlarını da aldık. Müdahalede başlangıçta yağış sebebiyle zeminin çok yumuşak olması bazı zorluklara yol açtı ama süratli ve etkin bir müdahale kazanın hemen akabinde gerçekleştirilmiştir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma sürüyor” ifadelerini kullandı. Sağlık Bakanı Ahmet Demircan ise kaza sonrası 318 kişinin hastanelere başvurduğunu belirterek, “Bu müracaatlardan 194 tanesi ayakta tedavi edilerek, taburcu edildi. 124 hastamız şu anda tedavi altında” bilgisini verdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da kazanın zeminde yağmurun neden olduğu olağanüstü şişkinlikten kaynaklandığını açıkladı. Arslan, kazanın oluş şekline şöyle anlattı:

Haberin Devamı

‘32 kilo yağış düştü’

“Dün 07.00 trenimiz bu yolu kullanmıştır; ancak daha sonra 14.20 ile 15.10 arası süreçte metrekareye saatte 32 kilogram yağış düşmüştür. Bu da oradaki menfezde olağanüstü bir şişmeye zira zeminin sürekli aldığı yağış nedeniyle suya doygun olması sebebiyle olağanüstü bir şişkinlik olmuş böyle olunca da tren rayları ve menfez arasındaki malzemeyi götürmesi süresiyle orada bir boşluk oluşturmuş, tren geçerken raylar normal yoldaki gibi gözükmüş. Boşluk oluşmasına rağmen tren makinistleri tarafından gözükme şansı yok. Lokomotif hattan geçtikten sonra öteki boşluk anlaşılabilmiş ve lokomotif ve birinci vagon yoldan çıkmadan devam etmiş. Birinci vagon yoldan çıkmış ancak mevcut pozisyonunu korumuş daha sonra ikinci, üçüncü, dördüncü, beşinci ve altıncı vagonlar lokomotifini çekmesi suretiyle menfezi geçince yan yatmıştır.”

Bu tip projelerde gerekli geometrik kontrollerin yapıldığını aktaran Arslan, “Konuyla ilgili bir eksik varsa elbette ki ortaya çıkacaktır. Ancak şunu ifade etmek isterim bu tip projelerde belli yıllarda yapılan geometrik kontroller var. Yılda 1 kez yapılması gereken geometrik kontroller, en son nisan ayında yani yakın bir tarihte yapılmış. Yol boyunca bizim tren teşkil elemanlarımız ve şeflerimiz kontrollerini yapar, onu da ilgili mercilere bildirirler” dedi.

Haberin Devamı

‘Yasal işlemler hızla yapılmalı’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, tren kazasına ilişkin “Tam bir facia yaşanmıştır” dedi. Vatandaşların can ve mal güvenliğinin her şeyin üstünde olduğunu, bu itibarla her ihtimalin dikkate alınarak kaza riskinin önceden hesaplanmasının ve proaktif bir mücadele ruhunun seferber edilmesinin vazgeçilmez önemde olduğunu vurgulayan Bahçeli şunları söyledi: “Tren kazasıyla ilgili adli ve idari soruşturmanın sonuca bağlanması aciliyet celbetmektedir. Diğer yandan, tespiti halinde sorumlular ve ihmale davetiye çıkaranlar hakkında lazım gelen yasal işlemler ve idari tasarruflar hızla yapılmalıdır. Acımız büyük olsa da milletçe bu acıyı saracak, birlik ve dayanışmayla sıkıntıları aşacak iradi vasfımız ve manevi
gücümüz vardır.”

Haberin Devamı

‘Bütün yönleriyle incelenmeli’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, “Bu olayın ihale aşamasından başlamak üzere bütün teknik yönleri ile hiç kimse kollanmadan incelenmesi gerekir. Bunu takip edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. TBMM’nin bu konuyu etraflı olarak takip etmesi ve incelemesi gerekiyor. Genel Başkan Yardımcımız Faik Öztrak başkanlığında bir milletvekili heyetimiz süreci takip ediyor. Tüm sorumluların ortaya çıkarılmasını takip ediyoruz” dedi.

Makinistler sorguda

Devrilen trene dair Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturma kapsamında trenin 2 makinisti ile birim şefi Çorlu Jandarma Komutanlığı’nda ifade verdi. Görevlilerinin ifadelerine başvurulmasının ardından Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı seferlerden sorumlu 3 görevlinin daha ifadesine başvurulması talimatını verdi. Makinistler Halil Altınkaya ve Suat Şahin ifade verdikten sonra serbest kaldı.

Haberin Devamı

‘Sorumluların yakasına yapışacağım’

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, tren kazasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kazada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa dileyen Meral Akşener, rayların halen binlerce vatandaşın can güvenliği ile doğrudan ilgili olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti: “Bir ülkede, dünyanın en güvenli ulaşım ağı olarak kabul edilen demiryollarının altındaki toprak çekilebiliyorsa, ortada ciddi sorumluluklar var demektir. Sorumlularını yakasına yapışacağım.” l ANKARA Milliyet