Gündem Sabancı ödülü Prof. Pettit’e verildi

Sabancı ödülü Prof. Pettit’e verildi

12.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sakıp Sabancı Uluslararası Araştırma Ödülleri 18. kez sahiplerini buldu. Bu yıl konusu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yıl Dönümü: Teori ve Uygulamada Cumhuriyetçilik” olarak belirlenen ödüllerin, Jüri Özel Ödülü’ne, Princeton Üniversitesi’nde L.S. Rockefeller İnsani Değerler Profesörü, Avustralya Ulusal Üniversitesi’nde de Felsefe Profesörü olarak görev alan Prof. Dr. Philip Pettit layık görüldü.

Sabancı ödülü Prof. Pettit’e verildi

Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, çevrimiçi düzenlenen törende yaptığı konuşmada ödül programının her yıl farklı bir konuda toplumun bugününü değerlendirirken yarınına ayna tuttuğunu, bunu yaparken de bilimin evrenselliğiyle hareket ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Türkiye detayı

Ödül törenindeki konuşmasında, çalışmalarında günlük toplumsal yaşamın farklı alanlarında Cumhuriyetçilik ideallerini daha yukarı taşıyabilecek en iyi yasalar, en iyi kurumlar ve en iyi politikalara odaklandığını kaydeden Prof. Dr. Philip Pettit, 1997 yılında yayınladığı Cumhuriyetçilik kitabının ilk çevirisinin Türkçe dilinde olduğuna dikkat çekti. “Türkiye bu bağlamda benim için ayrı bir önem taşıyor” diyen Pettit, “Bu sayede Türkiye’deki insanlarla birçok paylaşımım oldu. Geleneklerle neden bu kadar ilgilendiklerini, Türkiye’nin Atatürk tarafından kurulmuş ünlü bir Cumhuriyet olduğunu ve bunun gibi birçok konuyu konuşma şansım oldu. Yaşadığım Avusturalya’dan çok farklı bir ülkede Cumhuriyetçiliğin ne anlama geldiğinin farkına varmaya başladım” ifadelerini kullandı.