Gündem Sakarya Emniyet Müdürü Ünsal'ın tutuklanması şok etkisi yarattı

Sakarya Emniyet Müdürü Ünsal'ın tutuklanması şok etkisi yarattı

02.11.2009 - 13:47 | Son Güncellenme:

.

Sakarya Emniyet Müdürü Ünsalın tutuklanması şok etkisi yarattı

SAKARYA Emniyet Müdürü Faruk Ünsal'ın, Akyazı İlçesi'nde ortaya çıkartılan çeteyle ilgili operasyon öncesi bilgi sızdırdığı suçlamasıyla dün gece İstanbul'da tutuklanması, Emniyet teşkilatında ve il genelinde şok etkisi yarattı. Çete operasyonu kapsamında yeğeni Ali Yıldırım tutuklanan AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım ile tutuksuz yargılanan Akyazı Belediye Başkanı AK Parti'li Yaşar Yazıcı, konuyla ilgili konuşmak istemedi.

Sakarya'nın Akyazı İlçesi'nde geçen temmuz ayında yapılan çete operasyonda, aralarında Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı'nın da bulunduğu 32 şüpheli gözaltına alındı. Suç örgütü kurdukları, ihaleye fesat karıştırdıkları, yaralama, tehdit ve rüşvet olaylarını gerçekleştirdikleri ileri sürülen şüphelilerden, aralarında AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım'ın yeğeni Ali Yıldırım ile Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı'nın amcası Hüseyin Yazıcı ile yeğeni Cemal Yazıcı'nın da bulunduğu 6'sı tutuklanırken, diğerleri tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklananlar arasında bulunan Milletvekili Recep Yıldırım'ın yeğeni Ali Yıldırım ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalanlardan Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı ifadelerinde, operasyonun yapılacağı bilgisini İl Emniyet Müdürü Faruk Ünsal'dan aldıklarını söyledi.

Bu ifadeler üzerine Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal hakkında soruşturma başlatıldı. 11 Ekim günü İstanbul Beşiktaş Adliyesi'ne gelen Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, soruşturmayı yürüten savcı Mehmet Berk'e ‘şüpheli’ olarak 4 saat ifade verdi.

Soruşturma kapsamında Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nde görevli 1 komiser ve 1 polis memurunun dün ifadesini alan savcı Mehmet Berk, ardından Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal'ı ‘şüpheli’ sıfatıyla yeniden ifade vermeye çağırdı. Komiser ve polisin ifadelerinde suçladığı belirtilen Ünsal dün öğlen Beşiktaş'taki adliyeye gelerek savcı Berk'e 2'nci kez ifade verdi.

TUTUKLAMA ŞOKU Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, aralarında Ak Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım'ın yeğeni ile Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı'nın bulunduğu çeteye bilgi sızdırdığı suçlamasıyla dün gece tutuklandı.

Faruk Ünsal'ın tutuklanması, Sakarya Emniyet Müdürlüğü'nde soğuk duş etkisi yarattı. Emniyet Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, pazar günü olmasına rağmen Emniyet Müdürlüğü'nde bir araya gelerek, İstanbul'daki gelişmeleri takip etti.

Sakarya Valisi Hüseyin Atak, Emniyet Müdürü Ünsal'ın tutuklanmasıyla ilgili haberi televizyondan ögrendiğini belerterek, “Şu anda bir şey söyleyemem. Soruşturma aşamasındaki bir konu. Emniyet Genel Müdürlüğü Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne gereken atamayı yapar” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI YAZICI SESSİZ Bu arada Emniyet Müdürü Faruk Ünsal'ın tutuklandığı olayda yaptığı telefon görüşmesi teknik takibe takılan Akyazı Belediye Başkanı Yaşar Yazıcı ise tutuklama kararından sonra ortada gözükmedi. Belediye Başkanı Yazıcı, kendisine telefonla ulaşan gazetecilere ise “Gelişmeleri takip ediyorum. Bir şey söylemiyeceğim” dedi.

MİLLETVEKİLİ YILDIRIM: KONUŞAMAM AK Parti Sakarya Milletvekili Recep Yıldırım da Faruk ünsal'ın tutuklanmasıyla ilgili konuşmaktan kaçındı. Yıldırım, gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine “Hukuk devam ediyor” dedikten sonra şunları söyledi: “Avukatım da bu süreçte çıkan haberlerle ilgili dava acıyor. Bu konuda bir şey diyemem. Müdür beyin tutuklanmasının nedenini bilemiyorum. Yargıya müdahale etmenin anlamı yok. Herkes savunmasını yapıyor. Ben bu konuda birşey diyemiyorum. Herkes savunmasını yapacak. Kararı yargı verecek. Hayırlısı olsun haksızlık olmasın.”

Dava açtırmıştı ÇETEYE bilgi sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nın hakkında başlattığı soruşturmayla ilgili olarak haber yapan Sakarya’daki 5 yerel gazeteci hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunmuştu.

Cumhuriyet savcılığı da aralarında Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur’un da bulunduğu 5 gazeteci hakkında ‘soruşturmanın gizliliğini ihlal ettikleri’ gerekçesiyle Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açmıştı. Bu davaya önümüzdeki günlerde başlanacak.

BASINI FİŞLEME TEHDİTİ Çeteye bilgi sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan Sakarya Emniyet Müdürü Faruk Ünsal, görevinin birinci ayında Sakarya’da gazetecilerle polis evinde biraraya gelerek “İyi haber yapanlar ile aleyhte haber yapanları aynı değerlendirmeyeceğiz” diye uyarmıştı. Bu sözler yerel basında büyük tepki çekmişti.

Çeteye bilgi sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan evli ve 2 çocuk babası Emniyet Müdürü Faruk Ünsal 2007 yılından beri Sakarya Emniyet Müdürü olarak görev yapıyor. 1962 yılında Ankara’da doğan Ünsal 1984 yılında Polis Akademisi'nden mezun olduktan sonra İçel, Artvin, Ankara Emniyet Müdürlükleri, Polis Akademisi, Emniyet Genel Müdürlüğü, İstihbarat Daire Başkanlığı, Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı'nda çalıştı. Ankara’da Çankaya, Altındağ, Mamak İlçe Emniyet Müdürü, Asayiş Şube Müdürü, Terörle Mücadele Şube Müdürü olarak görev yaptıktan sonra Sakarya Emniyet Müdürlüğüne atandı.