Gündem Sakin şehrin ‘özel’ tepkisi

Sakin şehrin ‘özel’ tepkisi

04.02.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eşsiz doğasıyla bilinen Akyaka’da halk tepkili. ‘Sakin şehir’in sakinleri, Zeytin Koruma Kanunu’nun hiçe sayılarak Akyaka’nın betonlaştırılacağını söylüyor

Sakin şehrin ‘özel’ tepkisi

Türkiye’nin 9 ‘sakin şehri’nden biri Muğla Akyaka merkezindeki ‘özel çevre koruma bölgesi’ içerisinde bulunan yaklaşık 20 dönümlük zeytinlik alanın Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından satılmak istenmesi bölgede betonlaşma endişesine neden oldu. ÖİB, hazineye ait ve üzerinde yüzlerce yetişkin zeytin ağacının bulunduğu arazi için önce imar planı değişkiliği yaptı ve araziye yoğun inşaat izni verdi.
‘Özel çevre koruma bölgesi’ içinde kalan yemyeşil zeytinlik geçtiğimiz gün hazırlanan ihale dosyasıyla satışa çıkarıldı. İhale şartlarının belirtildiği dosyada, arazi ‘zeytinlik yapılmak suretiyle işgal edilmiş olup işgali devam etmektedir’ ifadesiyle tanıtıldı. Arazi için 6 Mart’a kadar teklifleri değerlendirecek başkanlık sonrasında ise açık arttırma usulüyle ihaleye çıkacak.
Ancak bölgede ihaleye yönelik tepkiler var. ‘Sakin şehir’deki sivil toplum kuruluşları özelleştirme ihalesine dava açmaya hazırlanıyor.

‘Biraz acele edilmesi gerekiyor’
Zeytinlik alanın imara açılmasına karşı çıkan Akyakalıların oluşturduğu Akyaka Dayanışması platformunun temsilcisi Serdar Denktaş, bahse konu alanla ilgili hazırlanan ihale dosyasına itiraz edeceklerini belirterek, “Mimarlar Odası son yaşanan gelişmeyle ilgili mahkemeye gidecek ve yürütmeyi durdurma talep edilecek. Özelleştirme İdaresi, alanın imar planını değiştirdi. Ancak ‘özel çevre koruma bölgesi’ olan bir alanla ilgili başkanlığın böyle bir yetkisi yok. Buna karşı Akyaka Belediyesi’nin temmuzda açmış olduğu bir dava var. Belediyenin avukatlarıyla temas halindeyiz. Biraz acele edilmesi gerekiyor. Zeytinlik özelleşirse bütün süreç boşa gidecek” dedi.

Yüzde 40’a yakın imar hakkı
Denktaş, Zeytin Koruma Yasasına göre, ağaçları dikenlerin o ağaçların meyvesinden yararlanma hakkı olduğunu kaydederek “Araziye zeytin ağaçlarını diken Mehmet Gümüş ve ailesi zeytinleri toplayıp değerlendirme hakkına sahip. Özelleştime İdaresi’nin tutumunda Zeytin Koruma Yasası da dikkate alınmamış. Yasaya göre bahse konu alana yüzde 10 imar yapılabilirken
yüzde 40’a yakın imar hakkı tanınıyor.