Gündem Sandığı kana bulayacaklardı

Sandığı kana bulayacaklardı

06.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Terör örgütü DAEŞ’e yönelik eş zamanlı operasyonlarda 100’e yakın örgüt mensubu yakalandı. DAEŞ’in, MİT’in Suriye’de öldürdüğü lideri Kureyşi’nin intikamını almak için seçim günü saldırı planladığı belirlendi...

Sandığı kana bulayacaklardı

FERİT ZENGİN (HABER MERKEZİ) - Suriye’de bu hafta başında düzenlenen operasyonla etkisiz hale getirilen örgüt elebaşı Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi’nin intikamını almak için harekete geçtiği tespit edilen terör örgütü DAEŞ’e dün Emniyet ve MİT’in ortak operasyonlarıyla bir darbe daha vuruldu. Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlükleri örgütün “Kitapevi” adı altında yeni yapılanma içinde olduğunu tespit etti. Başını A.D. isimli örgüt yöneticisinin çektiği bir hücrenin DAEŞ terör örgütü adına eylem amaçlı silah arayışında olduğu belirlendi. 

Haberin Devamı

Suriye bağlantısı

7 ay süren takip ve izleme çalışmalarında örgüt mensuplarının Suriye’ye gidip sözde esir tutulan DAEŞ terör örgütü mensubu ve örgüt mensubu şahısların eşlerinin kaçak yollarla Türkiye’ye getirilmesi, bu şahısları kurtarmak amacıyla fitre, zekat toplanması faaliyetlerine katıldıkları, Suriye’deki çatışma bölgelerinde DAEŞ adına savaşma çağrısı yaptıkları, faaliyetlere legal görünüm kazandırmak için Diyarbakır ve Ankara’da dergi temsilcilikleri açtıkları öğrenildi.

7 milyon HTS verisi

Hücre mensuplarının irtibat ve bağlantıları tespit etmek için 7 milyon HTS verisini incelenirken MASAK müfettişlerince yapılan çalışmalarda da hesaplarına milyonlarca para giriş çıkışı gözüken hücre üyelerinin havale yöntemi ile Suriye’deki örgüt mensuplarına para aktardığı tespit edildi.

Haberin Devamı

Sandığı kana bulayacaklardı

Kureyşi’nin intikamı

Yapılan istihbari çalışmalarda, örgüt elebaşı Kureyşi’nin MİT tarafından Suriye’de hafta başında yapılan operasyonla etkisiz hale getirilmesi sonrasında paniğe kapılan örgütün tabanına varlığını ve gücünü koruduğunu göstermek için çeşitli ülkelerdeki örgüt mensuplarına intikam amacıyla eylem talimatları verdiği belirlendi. Örgütten gelen talimatla harekete geçen hücrenin yaklaşan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilli Genel Seçimleri’nde kaos ortamı oluşturmak için oy kullanacak olan devlet adamları, siyasiler ve vatandaşlara yönelik saldırı planları yaptığı değerlendirilerek operasyon kararı alındı. Yapılan tespitler sonrasında dün sabah harekete geçen Ankara Emniyet Müdürlüğü TEM ekipleri, Ankara merkezli üç ilde 38 adrese baskınlar düzenledi. 24 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Baskınlarda örgüt mensuplarına ait olduğu belirlenen biri Kaleşnikof olmak üzere 8 tüfek, biri susturucu takılı 4 tabanca, çok sayıda şarjör ve mühimmat, askeri kamuflaj, çadır ve uyku tulumları ile örgütsel döküman, dijital materyaller ele geçirildi.

92 gözaltı kararı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde hakkında gözaltı kararı verilen 92 şüpheli için Diyarbakır merkezli 23 ilde gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda da 74 şupheli gözaltına alındı. DAEŞ terör örgütünün yeni bir yapılanma içerisinde olduğu ve bu yapılanmanın örgütün Suriye’nin Şam vilayetine bağlı olarak Gürcistan, Azerbaycan, Mali, Sudan, Cezayir ve Libya’da faaliyet gösterdiği belirlendi. Örgütün Türkiye’de cihat grubu oluşturduğu, Gürcistan’da silahlı eğitim aldıktan sonra çatışma bölgelerine gönderildiği ve kendilerine finans desteği sağladığı belirtildi.