Gündem Sarkis ve dev atölyesi

Sarkis ve dev atölyesi

29.09.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Paris’te 450 metrekarelik eski bir matbaayı atölyesine dönüştüren sanatçı Sarkis burada müzik, obje ve sanat eserleriyle kurduğu dünyasını 29 dakikalık bir filme yansıttı. Film önceki akşam Dolapdere’de gösterildi

Sarkis ve  dev atölyesi

Dolapdere’de Near East adlı mekana Türkiye’de çağdaş sanatın en önemli isimlerinden Sarkis’in atölyesi bir filmle konuk oldu. 29 dakikalık ‘Başlangıçta, Atölyem ve Dışarısı’ adlı film, Sarkis’in 14 yıldır Paris’te atölyesi olan mekandan görüntüler ve sesleri yansıtıyor.
Objeler ve müzik
ArtInternational kapsamında Galeri Mana tarafından gösterilen film, sanatçının dünyası hakkında çok sayıda ipucu içeriyor. Sarkis filmle ilgili olarak: “Benim bütün yaratmalarım atölyemden çıkar. Ve atölyemde binlerce objeyle yaşarım. Bunlar yapıta dönüşmüş objeler ve yapıta dönüşmemiş bekleyen objelerdir. Mesela 1960’ların sonundan işlerimle ta bugüne kadar yaptığım işler bir arada burada yaşarlar. Aynı zamanda bu yapıt ve objeler sürekli müzik dinlerler. Ve sonsuz müzikler dinlerler. 17. yüzyıldan bugünün en çağdaş müziğine kadar farklı müziklerdir bunlar. Objelerle müziğin bir aradalığı dili doğuruyor. Bir de dışarı çıkıyoruz. Orada da nefes alıyorum. O yüzden filmde dışarıdan görüntüler de var.”
Düşünce yeri
Sarkis’in bu kadar büyük bir atölye tutmasının sebebi de, esasen müzelerde ya da galeri depolarında duran eserlerini kurtarmak istemesi... Atölyesine ziyaretçi kabul edip etmediğini sorduğumuzda ise, “Bu bir çalışma yeri ve düşünce yeri. Bu yüzden gezmek isteyen olursa, kimi zaman arkadaşlarım kimi zaman müzelerden gelmek için müraacat edenler oluyor, ayda bir ya da iki kere kabul ediyorum” diye yanıt veriyor.