Gündem Savaş kaybetti, Öntürk kazandı!

Savaş kaybetti, Öntürk kazandı!

01.04.2024 - 05:32 | Son Güncellenme:

Hatay’da CHP’li Lütfü Savaş ile AK Parti’nin adayı Mehmet Öntürk kıyasıya yarıştı. Öntürk yüzde 44,47 ile ipi göğüsleyen taraf oldu. Adıyaman ve Kilis CHP’ye, Şahlıurfa YRP’ye geçti. AK Parti Kahramanmaraş’ta yüzde 25, Malatyada ise yüzde 19 oy kaybına uğradı. MHP ise kalesi Osmaniye’de yüzde 15 oy kaybetti.

Savaş kaybetti, Öntürk kazandı

6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan 11 ilden Hatay, CHP’nin adayı mevcut belediye başkanı Lütfü Savaş ile AK Parti’nin adayı Mehmet Öntürk arasında kıyasıya bir yarışa sahne oldu. Öntürk’ün sonuçların geldiği ilk saatlerde yaklaşık 6 puan gerisinde başlayan Savaş, gece yarısına doğru öne geçti. Hatay’da resmi olmayan rakamlara göre, Öntürk yüzde 44,47 ile birinci oldu. Savaş ise yüzde 43,96 oy oranı ile ikinci sırayı aldı. Seçimin tartışmalı isimlerinden TİP’in listesinden aday olan Gökhan Zan ise yüzde 2 oy alabildi.

Haberin Devamı

Savaş kaybetti, Öntürk kazandı

Hatay’da depremde yıkımın en fazla olduğu ilçelerden Antakya’da AK Parti’li aday İbrahim Yapar, yüzde 52,96 ile seçimi kazandı. Yıkımın en çok olduğu ilçelerden Samandağ’da ise, TİP adayı Emrah Karaçay yüzde 47,06 ile seçimi aldı. Samandağ, yerel seçimlerde TİP’in kazandığı tek ilçe oldu. İskenderun’da AK Parti yüzde 43,09 puanla birinci, CHP 42,10 puanla ikinci oldu.

6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaş’da resmi olmayan sonuçlara göre seçimi AK Parti adayı Fırat Görgel yüzde 42,31 oy oranıyla birinci sırada yer aldı. Yüzde 33,55 ile YRP ikinci olurken, CHP yüzde 15,13 ile seçimi 3. sırada tamamladı.

2019’daki yerel seçimlerde yüzde 67,60 oy alan AK Parti’nin yaklaşık yüzde 25 oy kaybetmesi dikkat çekti.

Haberin Devamı

Şanlıurfa YRP’de

Depremin merkez üslerinden Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi AK Parti’den CHP’ye geçti. CHP’li aday Erkan Gürbüz yüzde 37,17 alırken, AK Partili Murat Mercan yüzde 34,74 oy aldı. 6 Şubat depremlerinin bir diğer merkez üssü olan Pazarcık ilçesi de AK Parti’den CHP’ye geçti. CHP’nin adayı Haydar İkizer yüzde 45,36 ile seçimi kazandı.

Depremin etkilediği illerden Şanlıurfa’da Yeniden Refah Partisi seçim yarışında yüzde 38,93 ile AK Parti’yi geride bıraktı. Yeniden Refah Partisi’nin adayı AK Parti eski milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, en yakın rakibi AK Partili Zeynel Abidin Beyazgül’e yaklaşık yüzde 5 fark attı.

Depremin vurduğu bir diğer il Malatya’da AK Parti yeniden kazandı. Ak Partili aday Sami Er yüzde 49,02 ile birinci sırada yer alırken, CHP’nin adayı Veli Ağbaba yüzde 37,22 ile ikinci sırada yer aldı. Bir önceki yerel seçimlerde Ak Parti yüzde 68,47 oy alırken, yaklaşık yüzde 19,47 oy kaybı dikkat çekti.

AK Parti’den yeniden aday gösterilen mevcut Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 38,19 oy alarak Elazığ’ı tekrar kazandı. AK Parti bir önceki yerel seçimlerde Elazığ’da yüzde 40,38 oy oranıyla birinci parti olmuştu. Şerifoğulları’nın en yakın rakibi YRP’li Faruk Septioğlu ise 21,14 oy aldı.

Depremin etkilediği illerden Adana’da CHP’li mevcut belediye başkanı 10 puan farkla Zeydan Karalar, yeniden kazandı. Karalar’ın yakın rakibi AK Parti adayı Fatih Mehmet Kocaispir yüzde 37,46 oranında oy aldı. Alparslan Türkeş’in kızı İYİ Parti adayı Ayyüce Türkeş Taş ise oyların yüzde 4,32’sini alabildi.

Haberin Devamı

Özel’den Hatay için ‘usulsüzlük’ iddiası

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, oyların sayım sürecinde sürekli el değiştiren ve saat 02.00 itibarıyla AK Parti’nin öne geçtiği Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi için, saatler 03.20’de sosyal medyadan “usulsüzlük yapıldığı” iddiasında bulundu. Özel paylaşımında, “Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde, doğrudan Hatay Valisi’nin müdahil olduğu bir usulsüzlük, bir milli irade gaspı söz konusudur. Çok sayıda milletvekilimizi görevlendirdik, Hatay halkının iradesine sonuna kadar sahip çıkacağız” dedi. -ANKARA Milliyet