Gündem Savcı: Bayancuk Türkiye emiri

Savcı: Bayancuk Türkiye emiri

02.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Ağırlaştırılmış müebbetle yargılanan ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk hakkında iddianame hazırlandı. Bayancuk’un, El Kaide’nin ‘Türkiye emiri’ olduğu belirtildi

Savcı: Bayancuk Türkiye emiri

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Sakarya 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde ağırlaştırılmış ömür boyu hapis istemiyle yargılanan ‘Ebu Hanzala’ kod adlı Halis Bayancuk hakkında ‘terör örgütü kurma ve yönetme’ suçundan 22.5 yıl hapis istemiyle yeni bir iddianame hazırladı. İddianamede, Bayancuk’un El Kaide terör örgütü ve çatışmalı bölgelerle irtibatlı grupların Türkiye emiri olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

İddianamede örgütün Diyarbakır yapılanmasında yer alan kişilerin çatışma bölgelerine gittiğini ifade eden savcı, DAEŞ’in Diyarbakır emiri olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan N.T.’nin grup lideri olduğu Takva Eğitim ve Okuma Salonu’nda ise çatışma bölgesinde komutan olarak aktif görev alan 10 kişinin bulunduğunu kaydetti.

3 El Kaide hücresi

Yapılanmanın üst düzey sorumlusu olan Bayancuk’un “tekfirci” görüşleri doğrultusunda sohbet ve dini toplantılar yapıldığını belirten savcı, bu kişilerin kendilerine taban oluşturmak için; Bağlar ilçesinde 3 farklı yerde faaliyet yürüttüğüne dikkat çekti. Mescit, Takva Eğitim ve Okuma Salonu ve Medrese isimli 3 adreste faaliyet yürüten yapılanmanın, Suriye’deki çatışma bölgelerine adam göndermek için yönlendirici dini sohbetlere önem verdiğini belirten savcı, şu tespitlerde bulundu:

Haberin Devamı

‘Çocuklaraözel ders veriliyor’

Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, El Kaide terör örgütü ile irtibatlı mescit, medrese ve okuma salonu gibi yerlerin fiziki takiplerinin yapıldığı, çok sayıda küçük çocuğun arabalarla buralara getirilip ders verildiği de ifade edildi. İddianamede, bir yıl içerisinde 9-10 kez Diyarbakır’daki toplantılara katılan Bayancuk’un, cihat için Müslümanların çocuklarını çatışma bölgelerine göndermesi gerektiğine dair konuşmalar yaptığını kaydetti.

“Derslerde terör örgütü eylemleri videoları izlenmekte ve CD’leri ücretsiz dağıtılmaktadır. Savaş konulu tahrik edici sözler ile cihat ve şehadet kavramları yoğun şekilde işlenmekte, cımbızlanmış ayet ve hadisler içeren kitaplar ücretsiz dağıtılmaktadır.”

İddianamede, örgütün devlet kurumları hakkındaki olumsuz propagandası sonucu, resmi okullarda eğitim alınamayacağı inancına sahip örgüt mensupları ve sempatizanların, çocuklarını okula göndermediği ifade edildi. Bu çocukların örgütün fikir ve ideolojisi doğrultusunda yetiştirilebilmesi amacıyla evlerde örgüt mensuplarınca eğitime tabi tutulduğunu kaydeden savcı, bu sayede örgütün gelecek dönemlerdeki faaliyetleri için eleman potansiyelini artırma ve eylem potansiyelini canlı tutma çabasında olduğunu belirtti.

Gizli tanık Tipi, iddianameye yansıyan ifadesinde, örgütün düzenledikleri toplantılarda cihad propagandası yaptığını belirterek, “Sohbetlerde her Müslümanın üzerine cihadın farz olduğunu anlatılarak, cihada gitmeyenleri müşrik olarak adlandırıyorlar, cihada gitmek isteyenleri ise ‘Sizi cihada gönderelim, bütün masraflar bize aittir’ diyorlardı” dedi.

‘Tağut’ sistem diyor

Gruba ders veren H.B.’nin cihat için istekli olanlara sabır edilmesi gerektiğini söyleyerek, ‘Yakın zamanda, şartlar müsait olduğunda Türkiye’de de mücahitlere ihtiyaç olacaktır’ dediğini belirten Tipi, “Halis Bayancuk, zaman zaman gelip ders verirdi. Türkiye Cumhuriyeti’ni, “tağut” sistem olarak adlandırıp, devlet için askere ve adliyelere gidilmemesi gerektiğini, İslam Devleti kurulmadığı için Cuma namazının kılınamayacağını anlatıyorlardı. Milli eğitime alternatif olarak Cumartesi, Pazar ve Pazartesi günleri çocuklara dini eğitim veriyorlardı” diye konuştu. l FELAT BOZARSLAN Diyarbakır DHA