Gündem Savcı kürek cezasını kabul etmedi

Savcı kürek cezasını kabul etmedi

16.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise suikastı failinin ülkesine iadesi talepli davada, sanığın işlediği iddia edilen suçun Haiti'deki cezai karşılığının ömür boyu kürek cezası olduğu bildirildi. Cumhuriyet Savcısı, Haiti yetkili makamlarından öngörülen cezanın infaz edilmeyeceğine dair yeterli teminatın verilmesinin istenilmesini talep etti. Mahkeme, savcının talebini reddetti.

Savcı kürek cezasını kabul etmedi

ELİF ALTIN İstanbul - Ürdün nüfusuna kayıtlı Samır Nasrı Salem Handal, 6-7 Temmuz 2021 gecesi beraberindekilerle Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise'nin özel mülküne girerek, Cumhurbaşkanı'nı öldürüp eşini yaraladı. Şüphelilerin çoğu yakalanırken, şüpheli Handal kaçmayı başardı. Haiti'de "suç örgütü mensubu olmak", "cinayet", "cinayete teşebbüs" ve "soygun" suçlarından kırmızı bültenle uluslararası seviyede aranan şüpheli Türkiye'ye 15 Kasım 2021'de havayoluyla giriş yaptığı sırada yakalandı ve aynı gün Haiti'ye iade edilmesi amacıyla geçici olarak tutuklandı.

Haberin Devamı

İADE İÇİN TEMİNAT

Şüpheli Handal'ın ülkesine iade edilmesi talepli İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Haiti adli makamlarından şüphelinin işlediği iddia edilen suçlara karşılık uygulanması muhtemel cezai karşılığının neler olduğunun tek tek bildirilmesinin istendiği ve cevap verildiği belirtildi. Evrakların okunmasının ardından görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı, Haiti adli makamlarından alınan yanıta göre, şüpheliye isnat edilen suçların karşılığının ömür boyu kürek cezası yaptırımı olduğunu ifade etti. Savcı, ilgili kanuna göre "iade talebinin kabul edilmeyeceği haller" maddesinin dikkate alınmasını, iade talep eden Haiti yetkili makamlarından kürek cezasının infaz edilmeyeceğine dair yeterli teminatın verilmesini, bu teminat verilirse şüphelinin iadesini isteyerek bu yönde usulü işlemlerin yerine getirilmesini talep etti.

Haberin Devamı

Bir önceki celsede Ürdün doğumlu olduğunu, ABD'de yaşadığını, inşaat işi yaptığını, 15 bin dolar geliri olduğunu ve Filistin, Haiti ve Ürdün vatandaşı olduğunu beyan eden şüpheli, birden fazla dil bildiği için kendisini iyi ifade edemedi. Mahkeme heyeti bu nedenle şüpheliye, en iyi konuştuğu dili bildirmesi için bir sonraki duruşmaya kadar süre verilmesine ve bildirdiği dile göre tercüman hazır edilmesine karar verdi. Mahkeme, Cumhuriyet savcısının talebini reddetti. Dosyanın esas hakkındaki mütalaasını hazırlamak üzere savcıya gönderilmesine karar veren mahkeme, şüphelinin tutukluluk halinin devamına hükmetti.

KÜREK CEZASI

Kürek cezası, Tanzimat’tan önce ve yelkencilik devirlerinde işledikleri ağır suçlardan dolayı savaş gemilerinde kürek çekmek üzere gemi hizmetine verilme cezasıdır. Bir geminin belirli bir bölümde kalmak ve o bölümden dışarı çıkarılmamak, mahkûmun özgürlüğünü kısıtladığı için hapis statüsündedir. Mahkumlar genellikle ağır cürüm nedeniyle harp gemilerinde kürek çekme hizmetinde bulunurlar. Bu kürek çekme işlemi çok ağırdır. İnsanlık tarihinde verilen en ağır ceza olan kürek mahkumiyetinin ağır şartları bulunmaktadır. Mahkumlar gemilerde sürekli bir kürek çekme haline bürünürler. Kürek çekme işlemleri sürekli ve ağır olduğu için kişinin de en ağır cezayı alması şeklinde yorumlanır.