Gündem Şehir Hatları tarihinin ilk kadın kaptanı Milliyet’e konuştu: Yıl 2023, geç bile kalındı

Şehir Hatları tarihinin ilk kadın kaptanı Milliyet’e konuştu: Yıl 2023, geç bile kalındı

09.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Şehir Hatları’nın ilk kadın kaptanı Buse Özge Özyılmaz, Deniz Taksi’de göreve başladı. Birlikte denize açıldığımız Özyılmaz, “İlk kadın kaptan için geç bile kalındı” dedi.

Şehir Hatları tarihinin ilk kadın kaptanı Milliyet’e konuştu: Yıl 2023, geç bile kalındı

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul  - Şehir Hatları’nın tarihinde ilk kez bir kadın kaptan işbaşı yaptı. İki ay boyunca Deniz Taksi çalışma sistemi, tekne tanıtımı, makina hakkında teknik bilgi, acil durumlar ve prosedürler, Deniz Taksi çalışma bölgesi gündüz ve gece saha eğitimi, yakıt alım operasyonu gibi birçok farklı konuda eğitim alan ve eğitimler sonucunda girdiği sınavda başarılı olan Buse Özge Özyılmaz (28), Deniz Taksi kaptanı olarak göreve başladı. İş hayatına grafiker olarak başlayan ancak deniz sevgisinden dolayı kariyer planını farklı bir yöne çeviren Buse Özge Özyılmaz, 2019 yılında Gemicilik Sertifikası, 2021 yılında ise Kaptanlık Sertifikası aldı ve 2019-2021 yılları arasında gemici olarak, 2021-2023 yıllarında ise yat kaptanı olarak görev yaptı. 

Haberin Devamı

‘Kadınlar etkin olmalı’ 

Buse Özge Özyılmaz’ı dümenine geçtiği teknede ziyaret ettik. Birlikte denize açıldığımız Özyılmaz, “Deniz Taksileri gördüğümde hızlı ve çevreci olmalarından çok etkileniyordum. Onun dışında Şehir Hatları’nın başında bir kadın genel müdür olması da beni buraya çeken sebeplerden biriydi. Kadınların her alanda etkin olmasını önemsiyorum ve gurur duyuyorum. Şu anda insanların beni kaptan olarak gördüklerindeki şaşkınlıkları da hoşuma gidiyor. Şehir Hatları tarihinde  

ilk kadın kaptan olmak bir yandan mutluluk verici diğer yandan büyük bir sorumluluk. Kadınsınız ve bu işi yapan ilk kişiyseniz hata payınız yok” dedi. 

Şehir Hatları tarihinin ilk kadın kaptanı Milliyet’e konuştu: Yıl 2023, geç bile kalındı

‘Kadın sayısı artmalı’ 

“Denizin üstünde mutluyum ve kendim gibiyim” diyen Özyılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Deniz tutkusu olan biriydim ve bu tutkum işe dönüştü. 4 yıldır da denizin üstündeyim ve çok mutluyum. Yıl 2023 ve Şehir Hatları’ndaki ilk kaptanım. Bunun çok geç olduğunu düşünüyorum. Biz kadınlara fırsat verilmesi durumunda her şeyi başaracağımıza inanıyorum. Erkek ağırlıklı diğer mesleklerde de kadın sayısı artmalı.” 

Haberin Devamı

19 kadın personel görev yapıyor

İBB İştiraki Şehir Hatları AŞ bünyesinde 2019 yılı sonundan bu yana 431 personel istihdam edildi ve yüzde 56’lık istihdam artışı sağlandı. 2019 Ağustos-2023 Mayıs arasında kadın istihdamındaki toplam artış oranı yüzde 245 oldu. Eylül 2020 tarihinde ilk kez bir kadın gemici istihdam edildi, ardından kadın yağcı göreve başladı. Gemilerde ve deniz taksilerde toplam 19 kadın personel çalışıyor. 2023 yılında ise Şehir Hatları tarihinde ilk kez bir kadın kaptan (Deniz Taksi kaptanı olarak) görev yapmaya başladı.

Şehir Hatları tarihinin ilk kadın kaptanı Milliyet’e konuştu: Yıl 2023, geç bile kalındı

‘Fırsat eşitliği yaratmaya devam edeceğiz’

İş başvurularını cinsiyetten bağımsız bir şekilde aldıklarını ve değerlendirdiklerini aynı zamanda liyakatı göz önünde bulundurduklarını belirten Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, “Cinsiyet kavramını ortadan kaldırdıktan sonra herkes iş başvurusu yapabilir duruma geldi. Şehir Hatları tarihinde ilk kez bir kadın kaptanın görev alması bir vizyonun parçası. Bu işler her zaman bir liderle başlıyor. Sayın Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nun fırsat ve cinsiyet eşitliği konusundaki duruşu bizlere de yansıyor. Her birimiz kendi alanlarımızda cinsiyet ve fırsat eşitliğini uyguluyoruz. Daha önce CV’si bile kabul edilmeyen kadınlar bugün kurumumuzun pek çok farklı biriminde görev alıyor. 2019’la bugünü kıyasladığımızda kadın istihdamında toplam yüzde 245 artış olduğunu görüyoruz. 2020 yılında ilk kez kadın gemici ve yağcılar göreve başlamıştı bugün ise Şehir Hatları tarihinin ilk kadın kaptanı iş başı yaptı” diye konuştu.