Gündem ‘Şeker Portakalı’nın ismi mahkemelik

‘Şeker Portakalı’nın ismi mahkemelik

26.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Jose Mauro de Vasconcelos’un klasiği “Şeker Portakalı” mahkemelik oldu. Vasconcelos’un kitabını 35 yıl boyunca Aydın Emeç çevirisiyle basan Can Yayınları’nın 130 baskı yaptıktan sonra çevirmenini değiştirme kararı verdiği iddia edildi.

‘Şeker Portakalı’nın ismi mahkemelik

Aydın Emeç’in çevirisinin kullanılmadığı baskılarda, Aydın Emeç’in çevirdiği özgün “Şeker Portakalı” isminin kullanılmamasını talep eden çevirmenin oğlu Ali Selim Emeç, Can Yayınları’nın kitabı “Şeker Portakalı” adını kullanarak basması ve buna devam etmesi sonucu dava açtı.

Haberin Devamı

Kanuna aykırı

“Şeker Portakalı” ilk kez 1975 yılında Aydın Emeç’in kurucusu olduğu E Yayınları tarafından basılmıştı. Emeç’in Fransızcadan çevirdiği “Şeker Portakalı” E Yayınları’ndan birkaç baskı daha yaptı. Daha sonra 1983 yılında, Can Yayınları kitabın yazarı olan José Mauro de Vasconcelos’un haklarını devralıp “Şeker Portakalı”nı Aydın Emeç çevirisiyle basmaya devam etti. Asıl adı “Meu Pé de Laranja Lima” olan ve Türkçeye “Benim Portakal Ağacım” olarak çevrilebilecek kitap, diğer dillerde de yine “Benim Tatlı Portakal Ağacım” ya da “Benim Güzel Portakal Ağacım” gibi isimlerle basıldı. Emeç’in verdiği isimle 35 yıl boyunca kitabı yayımlamaya devam eden Can Yayınları’nın bu hareketinin Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na aykırı olduğu iddia edildi.

Haberin Devamı

130 baskı yaptı

Kitabın 130’uncu baskısından sonra ana dilde çeviri isteğiyle Emrah İmre’nin Portekizce aslından çevirisiyle kitabı yayımlamaya başlayan yayınevinin, kitabın çevirmenini değiştirmesine rağmen ismini değiştirmemesi, Emeç ailesinin dikkatinden kaçmadı ve Aydın Emeç’in oğlu konuyu mahkemeye taşıdı. Yayınevi konu ile ilgili açıklama yapmadı.