Gündem Sel esareti

Sel esareti

21.06.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Türkiye’yi hafta başından itibaren etkisi altına alan sağanak yağışlar devam ediyor.Aşırı yağışla meydana gelen sel ve heyelanlar hayatı olumsuz etkilerken birçok kentte binlerce dönüm tarım arazisiyle meyve bahçeleri zarar gördü, ev ve yolları su bastı...

Sel esareti

Yurdun bir çok bölgesinde süren sağanak yağışlar hayatı felç etti. Birçok şehirde sel ve heyelanlar meydana geldi. Binlerce dönüm tarım arazisi de sular altında kaldı.

Haberin Devamı

- Kocaeli’nin İzmit ilçesine bağlı Bekirdere Mahallesi Mehmet Çağlar Sokak’taki dört katlı binanın istinat duvarı sağanağın etkisiyle önceki gün akşam saatlerinde çöktü. Bölgeye gelen ekipler, istinat duvarı çöken bina ile çevredeki altı binayı boşalttı.

- Zonguldak’ta etkili olan yağış sonucu bazı yollarda araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Aşırı rüzgar nedeniyle ağaçların kırılarak yola düştüğü görüldü.

- Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde dün sabah saatlerinde başlayan sağanak yağış sel ve heyelanlara yol açtı. Bazı mahalle yolları ulaşıma kapanırken, tarım arazileri zarar gördü.

- Sivas’ın Gemerek ilçesinde önceki akşam başlayan sağanak nedeniyle Gaziosmanpaşa ve Alperen Mahallesi’nde bulunan dereler taştı. İlçede yollar su altında kalırken, çok sayıda araç mahsur kaldı.

Haberin Devamı

- Konya’nın Meram ilçesine bağlı Çomaklar Mahallesi’nde sağanak ve sonrasında oluşan sel, hayatı olumsuz etkiledi. 60 yıllık evinin büyük bölümü yıkılan 82 yaşındaki Mehmet Şimşek, “Ahir vaktimde böyle afet görmedim. Alt katta bir odada erzak ve yiyecekler vardı, sel aldı gitti” dedi.

- Isparta’da önceki gün dolu yağışı nedeniyle elma ve kiraz bahçelerinde büyük zarar oluştu. Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekipleri bölgede hasar tespit çalışması başlattı. Kent merkezinde ise sağanak ve şiddetli rüzgar ağaçları devirdi.

Sel esareti

250 evi su bastı

- Afyonkarahisar’da önceki akşam etkili olan sağanak nedeniyle 250’yi aşkın ev ve iş yerinin bodrum katı sular altında kaldı.

- Adana’nın Pozantı ilçesinde dün Kırkgeçit tüneller mevkisinde aşırı yağışlar nedeniyle heyelan meydana geldi. Heyelan nedeniyle taş ve toprak parçalarının döküldüğü üç şeritli yolda iki şerit ulaşıma kapandı. Ekipler otoyolda çalışma başlattı.

- Mersin’in Mut ilçesinde iki gün önce meydana gelen şiddetli yağışların etkisiyle içme suyu ishale hattında hasar oluştu. Kentte dün içme suyu bulanık akarken MESKİ ekipleri vatandaşlara bulanıklık geçene kadar şebeke sularının kullanılmaması ve içilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Sel esareti

- Bolu’da, önceki gün etkili olan sağanak yağış sonrası meydana gelen sel felaketinin ardından hasar tespit çalışması başlatıldı. Sağanak nedeniyle kentte turuncu alarm verildi.

Haberin Devamı

- Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Şeyhler köyünde hayvan otlatan dört çoban, şiddetli sağanağın ardından meydana gelen sel nedeniyle mahsur kaldı. AFAD ve UMKE ekipleri, dört çobanı kurtardı. Bölgede sel nedeniyle, tarım arazileri ile bazı meyve bahçeleri de sular altında kaldı.

Sel esareti

ARAKLI’DA SELİN İZLERİ SİLİNMEYE ÇALIŞILIYOR
Kayıp 3 kişi için seferberlik sürüyor

Trabzon Araklı’da iki gün önce meydana gelen yedi kişinin öldüğü, üç kişinin kaybolduğu sel felaketi sonrası ilçede yaralar sarılmaya çalışılıyor. Kızılay ekipleri, vatandaşlara ve görevlilere yemek dağıtımı yaptı. Kayıp üç kişiyi arama çalışmaları ise aralıksız sürüyor.

Selin kurbanlarından DSİ personelleri Mehmet Cevahir, Hasan Çakar, Baki Turhan ile belediye personelleri Ali Kemal Coşkuner ve Erdoğan Uzun gözyaşları arasında toprağa verildi.

AFAD ekiplerince başlatılan hasar tespit çalışmalarında ise ilk belirlemelere göre, sel felaketinde yedi bina yıkıldı, 50’ye yakın bina ağır hasar aldı, altı köprü çöktü, 150 dekar fındık bahçesi zarar gördü, 200 dolayında üreticinin arazisi etkilendi, dokuz büyükbaş hayvan da öldü. Okul, cami, yol ve tarım arazileri ile su ve elektrik nakil hatlarının hasar gördüğü mahallelerde 100’e yakın kişi de tahliye edildi. Bölgede 314 personel, 62 araç ve 39 iş makinesiyle sel ve heyelan hasarlarının izleri silinmeye çalışılıyor.

Haberin Devamı

Valilik yine uyardı

Trabzon ve Rize Valiliği, bugün kent genelinde kuvvetli sağanak beklendiğini duyurarak, sel ve heyelanlara karşı dikkatli ve tedbirli olunmasını istedi. Açıklamada, “Bölgede sürmesi beklenen gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli olması beklendiğinden, meydana gelmesi muhtemel sel, su baskını, yıldırım düşmesi, yağış anında kuvvetli rüzgara karşı tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

Belediye ve özel idare ekiplerine ait iş makineleri dere yataklarında olası sel taşkınlarına müdahale için hazır bekletilmeye başladı. TRABZON DHA

Haberin Devamı

Sel esareti

1 ÇOCUK KAYBOLDU

Bartın’da dün öğleden sonra başlayan sağanak yağışın ardından yaşanan sel nedeniyle bazı evler çamurlu suyla dolarken, Hasankadı Belediye Başkanı Şeref Emiroğlu, 11 yaşındaki İsa Akgün’ün sel sularına kapıldığını söyledi. Bölgede aramaları sürerken, Emirler Mahallesi’nde de İbrahim Çeliktaş (70) sel sularına kapıldı. Ekipler yaşlı adamın cansız bedenini, evinden 5 kilometre uzaklıktaki dere yatağında çamura gömülü halde bulundu. DHA

Sel esareti

‘Eylem planı ay sonu açıklanacak’

Sel felaketinin yaşandığı Trabzon Araklı’da incelemelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bakanlıklarının koordinasyonunda bir çalışma başlattıklarını belirterek şunları söyledi:

“Ay sonuna kadar Karadeniz’e ilişkin eylem planımızı tamamlamış ve bu ay sonu veya önümüzdeki ayın ilk haftası açıklamış olacağız. Diğer taraftan da Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ilimizde dere güzergahı üzerindeki şu an iklim değişikliği sebebiyle olmaması gereken binaların tespitini de bir ay içinde tamamlayacağız. İnşallah bu 4 ilimizde bu tespitleri yapıp vatandaşlarımızı sağlam, güvenli konutlarına taşıma sürecine ve yeni inşaatların yapım sürecine bu yıl içinde başlamak istiyoruz. Şu an itibarıyla 9 yıkık binamız var. 12 binamız ağır hasarlı durumda. 11 binamız da hafif hasarlı olarak tespit edildi.”

‘Okul binası kalkacak’

Selde zarar gören okul binası ile ilgili soru üzerine Kurum, “Okulumuzu da buradan kaldıracağız. Buradaki dere güzergahı üzerinde vatandaşımızın hem mal, hem can güvenliği taşıyan ne kadar bina varsa ki; bu iki derenin birleşim noktası, buradaki binaların tamamını bu bölgeden kaldıracağız” dedi.