Gündem Sellere ‘tarihi’ çözüm: Sarnıç

Sellere ‘tarihi’ çözüm: Sarnıç

20.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son dönemde yurt genelinde şiddetini artıran sel ve kuraklıkla mücadele için yüzyıllar önce su depolamak amacıyla inşa edilen sarnıç sisteminin tekrar uygulanmasının üzerinde çalışılıyor.

Sellere ‘tarihi’ çözüm: Sarnıç

Meltem Güneş - Tarım ve Orman Bakanlığı, şiddetini artıran sel ve kuraklıkla mücadele için yüzyıllar önce su depolamak amacıyla inşa edilen sarnıç sisteminin tekrar uygulanmasının üzerinde çalışıyor. İklim değişikliğine bağlı olarak yağış rejimindeki düzensizliklerin ortaya çıkardığı taşkın, sel ve kuraklıkla mücadele için alternatif yollar aranıyor.

Haberin Devamı

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, kuraklık riskine karşı sel sularını avantaja çevirebilmek için yüzyıllar önce su depolamak amacıyla inşa edilen ama zaman içinde kullanılmamaya başlanan “sarnıç” sistemine dönüş için proje geliştiriyor. Kentsel altyapıların düzenlenmesi, yer altı su depolarının hayata geçirilmesi için belediyelere de görevler düşecek.

Ayrık sistem

Su Yönetimi Genel Müdürü Afire Sever de, katıldığı bir programda, son zamanlarda Ankara, İstanbul, Kastamonu, Antalya, Eskişehir başta olmak üzere birçok ilde yaşanan kent sellerini avantaja çevirmenin mümkün olduğunu belirtti. Sever, “Kuraklık riskine karşı sel sularını berekete çevirmeliyiz. Atalarımızın yüzyıllar öncesinde yapmış oldukları sarnıçların ne kadar gerekli olduğu bugün bir kere daha görüyoruz. Bir kentte hem yağmur sularının toplanması hem de toplanan suyun farklı amaçlarla kullanılması açısından oldukça güzel sarnıç örnekleri var” dedi. Sever, belediyelerin, yağmur drenaj hatlarının kent sellerine sebep olmaması için atık su ve yağmur suyu drenaj planlarını iklim değişikliğinin etkilerini düşünerek hazırlaması gerektiğine dikkat çekti. Sever, kanalizasyon sistemlerinde birleşik sistemden, yağmur sularının toplandığı ayrık sisteme geçilmesi ve yağmur drenaj hatlarının düzenli bakım ve onarımlarının yapılması gerektiğini de ifade etti.

Haberin Devamı

Sellere ‘tarihi’ çözüm: Sarnıç

Günümüzde turistik yapılar

 

Sarnıçların ilk olarak tarımsal arazileri sulamak amacıyla kullanıldığı biliniyor. Bazı kaynaklara göre, 6. yüzyılda inşa edilen Mardin-Dara Su Sarnıcı’nın yaklaşık 40 bin nüfusun barındığı bir kentin su ihtiyacını giderdiği düşünülürken, Bizans yapısı olan İstanbul’daki Yerebatan Sarnıcı da 526-527 yıllarında su sorununa çözüm üretebilmek için inşa edildi. İstanbul’un fethinden sonra, bir müddet daha kullanıldı ve Topkapı Sarayı’nın bahçelerine su verildi. Tarihi sarnıçlar, turizm açısından da önemli.