Gündem Semerkant kültürü ve doğası ile görenleri cezbediyor

Semerkant kültürü ve doğası ile görenleri cezbediyor

30.04.2018 - 12:44 | Son Güncellenme:

Semerkant; Özbekistan’a bağlı bir şehirdir. Resmi dili Özbekçedir. Farsça da kullanılan diller arasında yer alır. Şehirde çoğunluğu Müslümanlar oluşturmaktadır. Semerkant 3.445 milyon nüfusa sahiptir. Semerkant’ın telefon kodu 662’dir.

Semerkant kültürü ve doğası ile görenleri cezbediyor

Plaka kodu ise UZ’dur. Semerkant içerisinde şehir içi yolculukları minibüs, otobüs ve taksi ile yapabilmek mümkündür. Semerkant, hem tarihi hem de kültürüyle mutlaka gidilip görülmesi gereken bir şehirdir. Bu şehirde Orta Asya genelindeki en büyük etkinlik düzenlenmektedir. Sharq Taronalari yani Doğu’nun Melodileri adlı bu festival, Registan Meydanı’nda her yıl ağustos ayının son günlerinde Unesco tarafından yapılan bir müzik festivalidir. Doğu’nun Melodileri Festivali, yerli halkın ve turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.

Haberin Devamı

Semerkant’ın tarih boyunca önemli bir yere sahip olan İpek Yolu üzerinde bulunması sebebiyle ticaretin ve sosyalleşmenin merkezlerinden biri olmuştur. Abbasilerin yönetimi altında kaldığı dönemde birçok tarihi eser ve mimari bu şehre kazandırılmıştır. Tarihte Timur İmparatorluğu’na da başkentlik yapmış olan Semerkant, Unesco Dünya Mirası Listesi’ne kabul edilmiş önemli bir şehirdir. Şehirde Timur zamanında yapılan birçok eser de bulunmaktadır. 1991 yılında Özbekistan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Semerkant da bu ülkeye dâhil olmuştur.

Semerkant’ı neden ziyaret etmeliyiz?

· Semerkant, kültürel bir gezi olanağı sunmaktadır.

· Semerkant’ın doğal güzelliklerle dolu olması,

Haberin Devamı

· Tarihi dokusu,

· Önemli tarihi eserlere sahip olması,

· Unesco Dünya Mirası Listesi’nde yer alan önemli bir şehir olması.

Semerkant’ta gezilecek yerler nereleridir?

Uluğ Bey Medresesi, Registan Cami, Registan Medresesi, Gur Emir Türbesi, Afrasiyab Müzesi, Siyab Pazarı, Uluğ Bey Rasathanesi, Bibi Hanım Cami, Buhara, Tilla Kori Medresesi, Her Dor Medresesi, Shakhi Zinda, Aysel Sanat Galerisi, Hoca Abdi Darunee Mozolesi, Şirdar Medresesi, Hızır Hazretleri Cami, Ak Saray, Hazreti Davut Mağarası.

Semerkant’ta ne yenir?

Semerkant daha çok koyun eti ile ünlü bir mutfağa sahiptir. Yemeklerde koyun eti çok fazla kullanılmaktadır. Semerkant’ın bazı yöresel yemekleri şunlardır; palov, shurpa, samsa, Özbek pilavı, chorba, perde pilavı, piti, shaslyk, borı çorbası, balkabağı buğulama, Özbek mantısı, medava, Özbek böreği, Özbek helvası, gibi lezzetler Semerkant’ta yenebilecek yöresel yemeklerdir.