Gündem SEN ANLAT: Hem koştu hem uçtu! 3 dakikayı bile hesaplayıp dünya rekoru kırdı

SEN ANLAT: Hem koştu hem uçtu! 3 dakikayı bile hesaplayıp dünya rekoru kırdı

02.09.2022 - 12:42 | Son Güncellenme:

Kimsenin düşünmediği en ince ayrıntıları aylar öncesinden hesaplayarak hem havada hem de karada adeta saniyelerle yarıştı. Üstelik yaptığı bu şeyin kimse için bir anlam ifade etmesini de beklemiyordu ama istemeden birçok kişiye ilham oluverdi. İşte seyahat tutkusu ile problem çözme yeteneğini birleştirerek Guinness Dünya Rekorları kitabına adına yazdıran Ümit Sabancı'nın hikayesi.

SEN ANLAT: Hem koştu hem uçtu 3 dakikayı bile hesaplayıp dünya rekoru kırdı

Ümit Sabancı 47 yaşında ve İngiltere'nin Londra şehrinde ailesiyle birlikte yaşıyor. Bir dış ticaret danışmanlık şirketi olan Ümit Sabancı seyahat etmeyi ve bu seyahatlerini planlamayı çok sevdiği için hobisini 2017 yılında başka bir boyuta taşımaya karar verdi. Hedefi rekor kırmaktı ve bunun için de 24 saat içinde 13 ülkeye gitmesi gerekiyordu. Onun bu fikrini duyanlar aslında yapacağı şeyin ne kadar kolay olduğunu söylese de fiziksel olarak yüksek bir enerjiye ve dakika dakika işleyecek iyi bir plana ihtiyacı vardı. 

Haberin Devamı

'SADECE 3 DAKİKAM VARDI'

Tüm yaşayacağı zorlukları göze alan Ümit Sabancı ilk rekorunu kırmak için 2 ay boyunca tüm detayları tek tek hesapladı. Her bir saniye hem onun hem de yolculuğa birlikte çıkacağı arkadaşı için çok önemliydi. "Rekor boyunca kullanacağımız tüm toplu taşıma araçlarını planlamam gerekiyordu" diyen Ümit Sabancı o güne dair bir anısını ise şöyle anlattı:

"Örneğin Bratislava'da trenden indiğimiz yerde gideceğimiz yere geçmek için otobüse binmemiz gerekiyordu ve bunun için de sadece 3 dakikamız vardı. Eğer onu kaçırsaydık rekor kıramayabilirdik."

24 saat içinde 13 ülkeye ayak basabilmek için tüm toplu taşıma araçlarını kullanan hatta bazı noktalarda koşarak yoluna devam eden Sabancı, hiçbir aksaklık yaşamadan Guinness rekorunu kırmayı başardı. Rekor denemesi için, "Benim naçizane yapmaya çalıştığım şey problem çözme yeteneğim ile seyahat etme zevkimi bir araya getirebilmekti" diye konuşan Sabancı, bu süreçte bağış sayfası açarak kanser üzerine çalışmalar yapan bir kuruluşa da destek oldu.

Haberin Devamı

SEN ANLAT: Hem koştu hem uçtu 3 dakikayı bile hesaplayıp dünya rekoru kırdı

Ümit Sabancı 24 saat içinde 13 ülkeye gidebilmek için yola çıkmasının ardında herhangi bir mesaj olmadığını ve bu rekoru yalnızca kendisi için kırmak istediğini söylüyor. Ancak etrafındakiler için durum hiç de bu kadar basit algılanmadı. Bu rekorun ardından tanıdığı, tanımadığı birçok kişinin ona doğru planlamayla her şeyin mümkün olduğunu gösterdiğini söylemesi büyük bir sürpriz oldu.

BU SEFER HEDEF 46 SAAT!

Ancak kırdığı rekor Ümit Sabancı'nın maceracı ruhunu dizginlemeye yetmedi. İlk rekorun ardından kısa bir süre sonra tekrar hazırlıklara başladı. Takvimler 2022 yılını gösterdiğinde o yeniden daha da zor bir rekor için bu kez karada değil havadaydı ve hedefi 46 saatte tarifeli uçaklarla dünyanın etrafını bir kez turlamaktı. İkinci rekoru için yine Guinnes'e başvuran Sabancı'ya bu süre boyunca bazı kurallara uyması gerektiği söylendi. Buna göre öncelikle başlangıç noktasında uçuşu bitirmek çok önemliydi ve dünyanın etrafını tam tur dönme şartı olduğundan aşılan kilometre sınırı 37 bin kilometreden de fazla olmalıydı. En zorlayıcı ve kritik olan nokta ise rekorun mutlaka ve mutlaka tarifeli, herkesin bindiği uçaklarla yapılmasının istenmesiydi. 

SEN ANLAT: Hem koştu hem uçtu 3 dakikayı bile hesaplayıp dünya rekoru kırdı
Ümit Sabancı'nın ikinci rekor denemesinin uçuş güzergahı

Haberin Devamı

AŞAMA AŞAMA YOLCULUK PLANI

Ümit Sabancı 46 saatlik uçuş için rekor denemesinden 3 gün önce Londra'dan Los Angeles'a geçti. Buradayken gideceği noktalar arasındaki zaman farklarını hesapladı ve tüm uçuşları gece gerçekleşeceği için vücudunu Los Angeles saatine göre ayarladı. Rekordan önce yine 2 aya yakın bir süre boyunca hazırlık yapan ve ilk denemesindeki gibi tüm ihtimalleri düşünen Ümit Sabancı yolculuk rotasını şu şekilde anlattı:

"İlk uçuşum Los Angeles Uluslararası Havalimanı'ndan (LAX) Doha Hamad Uluslararası Havalimanı'na (DOH) 9 Ağustos 2022'de 18.30'da oldu. Planlanan varış saati 10 Ağustos 2022'de 20.00'di. İkinci uçuşum Doha'dan (DOH) Brisbane Havalimanı'na (BNE) 10 Ağustos 2022'de 21.15'te oldu. Planlanan varış saati 11 Ağustos 2022'de 18.15'ti. Son durağım Brisbane'den (BNE) Los Angeles'a (LAX) 11 Ağustos 2022'de 20.30'da oldu. Planlanan varış saati 11 Ağustos 2022'de 17.00'di." 

SEN ANLAT: Hem koştu hem uçtu 3 dakikayı bile hesaplayıp dünya rekoru kırdı

'YERE KAÇTA İNECEĞİNİ BİRLİKTE HESAPLIYORDUK'

Yola çıkmadan aylar önce havacılık alanında dünya genelinde tanınan iki dergi de kendisi hakkında haber yapmıştı. Bu sebeple konudan haberdar olan uçuş yapacağı hava yolu şirketinin çalışanları Ümit Sabancı'yı heyecanla kapıda karşıladı. Los Angeles Uluslararası Havalimanı'ndan yolculuğuna başlayan Sabancı'nın tercih ettiği hava yolu şirketi rekor denemesi için adeta seferber olmuştu. Hatta rahat etmesi için kendisini business class bölümüne geçirdiler. Bu jest yolculuğunu oldukça kolaylaştırdı. İlk uçuşunu tamamlayan Sabancı ikinci uçuşu için de aynı hassasiyetle karşılandı. Öyle ki hava yolu çalışanları Ümit Sabancı adına diğer yolculardan izin isteyerek onun uçağa ulaşmasını sağladılar. Aksaklık yaşanmaması için kabin ekibinden pilotlara kadar da herkesi uyardılar.

Haberin Devamı

Kabin ekibinin yanı sıra diğer yolcuların da rekor denemesine çok sempatik yaklaştığını söyleyen Sabancı, "Üzerimdeki tişörtümden benim bir rekor denemesinin içinde olduğumu görenler yaptığım şeyi çok merak ettiler. Başlangıç noktasına döndüğümde ise Los Angeles uçağındaki tüm yolcular beni alkışladılar. En son uçağın yere kaç saatte indiğini birlikte hesaplıyorduk" dedi.

SEN ANLAT: Hem koştu hem uçtu 3 dakikayı bile hesaplayıp dünya rekoru kırdı

Ümit Sabancı rekor kırmanın sadece bir uçak yolculuğu yapmak değil, o uçak yolculuğunu aylarca hesaplamak olduğunu söylüyor. Yaptığı planın sadece o güne özel olduğunu bir başka gün veya ayda aynı planı uygulamanın ise mümkün olmadığını ekliyor. Bu rekor denemesi süresince kendisine sponsor olan Bahçeşehir Üniversitesi'nin desteğinin çok kıymetli olduğunu da ileten Sabancı, "İnsanların girişimlerinin veya fikrinin desteklenmesi için kuruluşlar, şahıslar veya üniversiteler destek olsa birçok şey gerçekleştirilebilir" diyor. Yeni rekor denemelerine açık olduğunu söyleyen Ümit Sabancı'nın bundan sonraki hedefinin ne olacağı ise merak konusu.

Haberin Devamı

'ÖLÜMSÜZ OLMANIN BİR YOLU'

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Guinness Dünya Rekorları ve rekor kıran kişiler merakla takip ediliyor. Peki bu kişileri rekor kırmaya iten duygu ne? Klinik Psikolog Murat Atila'ya göre Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırmak aynı zamanda dünyanın 'en'leri arasında girmek anlamına geliyor. "Başarı duygusunu tatma, şöhret, beğenilme, kabul görme, benzersiz olma gibi dürtüler kişileri rekor kırmaya itebiliyor" diyen Atila, bunun aslında bir bakıma ölümsüz olmanın yolu olduğunu da ekledi.  

Murat Atila, rekor kıran bir kişinin ilk anda büyük bir rahatlama hissi yaşadığını söyleyerek, "Çabasının, çalışmasının karşılığını almak ve isminin rekorlar kitabında yer alacağını bilmek o kişiye gurur duygusunu yaşatıyor" dedi. Rekor kırmış bir kişinin yaşadığı dönüşümün karakteriyle ilgili olduğunu söyleyen Atila, sözlerine şöyle devam etti:

"Bir kez rekor kıran biri ya 'tamam' diyecektir ya da yeni rekorlar kırmak için çılgın yollar arayacaktır. Tamamen kişinin hayata bakışıyla ilgili. Rekor kırarak kendini gerçekleştirme çabasının nihayete erdiğini düşünen rekortmen bu tamamlanma hissiyle başarı doyumuna ulaşabilir. Ancak bu doyum hissinin tamamlanmamış olduğunu hisseden rekortmen yeni rekorlar deneme isteğine karşı koyamaz."

Milliyet.com.tr, hayatın içinden insan hikâyelerini uzman bakış açısıyla harmanladığı 'SEN ANLAT' projesini okurla buluşturuyor. 'Benim de bir hikâyem var’ diyorsan, en önemli konuğumuz olarak seni de bekliyoruz: milliyetplus@milliyet.com.tr