Gündem Sessiz yürüyüşe provokasyon uyarısı

Sessiz yürüyüşe provokasyon uyarısı

23.10.2011 - 13:22 | Son Güncellenme:

Devletin zirvesini ve partileri ziyaret eden sivil toplum kuruluşları 7 ilde 7 milyon kişiyle eylem önerdi. Gül ise 'hassas duruma' dikkat çekti.

Sessiz yürüyüşe provokasyon uyarısı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile değişik sivil toplum kuruluşlarının (STK) teröre karşı kardeşliği pekiştirecek ortak eylem çağrısına devletin zirvesinden ‘güvenlik ve provokasyon’ uyarısı geldi.

Haberin Devamı

CHP öneriye destek verirken, BDP, “Ortak pankartta barış yazsın” dedi. TOBB, TÜRK-İŞ, TESK, TZOB, TİSK, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, KAMUSEN, Türkiye Barolar Birliği, TÜRMOB, Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi, Noterler Birliği, TÜRSAB temsilcileri önceki gün, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP lideri Devlet Bahçeli’yi ziyaret etti.

STK temsilcileri BDP’de ise Eşbaşkanlar Ankara dışında olduğu için Eşbaşkan Yardımcıları Hakim Geylani, Filiz Koçali ve Grup Başkanvekili Pervin Buldan ile görüştüler. Ziyaretin ana amacını artan terör olaylarına karşı nelerin yapılabileceği konusu oluşturdu. Ziyaret sırasında STK temsilcileri, ‘7 ilde 7 milyon kişi’ sloganıyla 7 bölgede 7 il belirleyerek, buralarda kardeşliği pekiştirecek, teröre karşı bir dizi sessiz eylem yapmayı planladıklarını anlattı. Bu eylemlere ‘kardeşlik duygusunun pekiştirilmesi, terörün ise lanetlenmesinin’ amaçlandığı, yapılacak yürüyüşte slogan atılmayacağı ve ortak pankart dışında hiçbir sembolün kullanılmayacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, STK’ları uyararak, “Yapmayın demiyorum, ama çok dikkatli planlayın, iyi organize olun” dediği, hassas duruma dikkat çekerek, yapılacak bir eylemde, Türkiye’nin bu koşullarının da dikkate alınmasının, tüm Türkiye’nin faydasına olacağını söylediği ifade edildi.

Bahçeli de mesafeli

CHP’liler destek vereceklerini belirterek, Diyarbakır’ın da eylem takvimine alınmasını isterken, bir başka uyarı da MHP lideri Devlet Bahçeli’den geldi. Bahçeli’nin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ‘Başbakan ve siyasi parti liderlerinin en önde STK yöneticileriyle birlikte yürümesi’ teklifine mesafeli yaklaştığı öğrenildi.

Bahçeli’nin heyete, bu tip organizasyonların siyasetin dışında olması gerektiğini belirterek, “Biz parti teşkilatlarımıza ve mensuplarımıza yapılacak yürüyüşe katkı koymaları için izin veririz. Ancak siyasi partilerin işin içinde olması sıkıntı yaratır” dediği kaydedildi. Bahçeli’nin Alparslan Türkeş’in içinde yer aldığı bir yürüyüşte yaşananları anlattıktan sonra “Ara sokaklarda ne olduğunu bilemiyoruz. Bu tip eylemler, yürüyüşler provokasyona açık olur” uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

BDP’lilerin ise sivil toplum örgütlerine, “Bu iklimi bozan savaştır ve diyalog ile müzakere ile çözülmesi gerekir. Böyle bir iklim yaratacak yürüyüş anlamlı olur. Ama içinde barış ve kardeşlik temaları olmalı, ayrıştırıcı değil, kaynaştırıcı olmalı” yanıtı verdiği öğrenildi. BDP’lilerin ortak pankartta “mutlaka ‘barış’ temasının bulunması gerektiğini” söylediği belirtildi.