Gündem Şiddet haberini değil şiddeti engellemeliyiz

Şiddet haberini değil şiddeti engellemeliyiz

26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye Gazetecileri Cemiyeti (TGC) tarafından düzenlenen  “Medyada Kadına Yönelik Şiddet Haberleri ve Sorunlar” toplantısında toplumun her kesiminde şiddetin sistematik hale geldiğine dikkat çekildi. TGC Kadın Gazeteciler Komisyonu, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ nedeniyle bir toplantı düzenledi.

Şiddet haberini değil şiddeti engellemeliyiz

 

ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul - ‘Medyada Kadına Yönelik Şiddet Haberleri ve Sorunlar’ başlıklı toplantıda konuşan TGC Başkanı Turgay Olcayto, bu dönemde en çok kadınlar ve çocukların şiddetin soluğunu üzerlerinde hissettiklerini belirterek, “Nefret dili şiddeti yaygınlaştırıyor. Kadın cinayetlerinin çoğundan ülkenin haberi olmuyor. Cinsiyet ayrımcılığı yurdun hemen her köşesinde daha da görünür olmakta” dedi.

Haberin Devamı

‘En çok yakından tehlike geliyor’

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Ekim 2021 içinde Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı’na gelen 467 çağrıyla ilgili bilgi verdi. Güllü, “Acil yardım hattına gelen çağrılar gösteriyor ki, kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından şiddete uğruyor. Gelen çağrılar şiddetin en güvenli yer olduğu varsayılan ev içerisinde kadınların hayatlarını paylaştıkları eşleri veya diğer aile  bireylerinden geliyor. Hatta gelen çağrıların önemli çoğunluğu İstanbul’dandır. İstanbul’u Ankara, Gaziantep, İzmir takip ediyor. Hat 2007’den kuruldu ve kurulduğu günden itibaren hatta 80 bin 706 arama geldi. Türkiye’nin tüm illerinden ihbarlar geliyor.” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘İfade özgürlüğü esas alınmalı’

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu ise medyada, giderek daha özenli olmaya çalışılsa da bir insan hakları ihlali olan kadına yönelik şiddet haberlerinin verilişinde sorunların devam ettiğini vurguladı. Moroğlu, “Medyanın kadına yönelik şiddet içeren haberde görselinin seçiminde ve içeriğinin hazırlanmasında kadının onuruna, kimliğine özen göstermesi çok önemli. Şiddet haberlerinin verilişinde basın meslek ilkelerine özenle uyulmalı şiddet, zorbalık ve ayrımcılığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapılmamalıdır. Özellikle kadına şiddet haberlerinde cinsiyet eşitliğine duyarlı yayın yapılmalı.”

Milliyet Gazetesi Okur Temsilcisi Belma Akçura kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin bir erkeğin tek başına işlediği cinayetler olarak algılanmaması gerektiğini, çok ayaklı, çok örgütlü bir konu olduğunu vurguladı. Kadın mağduriyeti üzerinden haber yapılırken kadının haberin öznesi olmaması gerektiğini söyleyen Akçura, “Öldürülen kadınların isimlerini biliyoruz. Yüzlerini unutmuyoruz.  Peki, öldüren erkekler? İşte sorun belki de burada” dedi.