Gündem Silivri’de aynı noktada deprem!

Silivri’de aynı noktada deprem!

12.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında saat 16.37 sıralarında 4.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’nde birçok yerde hissedilen deprem vatandaşları korkuttu. Deprem uzmanları depremin 26 Eylül’de meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki depremle aynı noktada oluştuğunu belirtti.

Silivri’de aynı noktada deprem

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki deprem sonrası, an itibarıyla olumsuz bir ihbarın bulunmadığını bildirdi. AFAD ayrıca Silivri açıklarında meydana gelen 4.7 büyüklüğündeki depremin Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi açıklarında meydana gelen depremlerle farklı fay segmentlerinde olduğunu bildirdi. Tekirdağ’ın Şarköy ilçesi açıklarında bugün saat 06.28’de 1.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiş, bu depremin ardından saat 15.26’ya kadar Şarköy ile Marmara Ereğlisi ve Süleymanpaşa açıklarında, büyüklükleri 1.1 ile 3 arasında değişen 35 deprem daha kaydedilmişti.

Uzmanlar değerlendirdi

İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, dünkü depremle ilgili, “Bu fay üzerinde çok fazla deprem oluyor” dedi. Prof. Dr. Eyidoğan sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu deprem 26 Eylül 2019’da olan depremin olduğu yerde. Hala bir hareket eğilimi var. Orası aynı zamanda Orta Marmara Fayı’nın Adalar’la Silivri arasında kalan kitlenin yerinde tam ucunda oluyor. Orası aktif. Demek ki aktivitesini hala sürdürecek bir enerji söz konusu. Sarsıntıların devamı gelecek mi onu bilemiyoruz. Bu Kuzey Marmara Fayı Kuzey Anadolu’nun Marmara’daki en etkin ve tehlikeli parçası olan İstanbul’a en yakın yer Küçükçekmece’de 11 kilometre açıklardan geçiyor. 1999 depreminden sonra en çok tartışılan İstanbul’da en büyük depremi beklediğimiz 7.2 - 7.5 gibi depremleri beklediğimiz yer burası. Onun için oradaki küçük depremler sürpriz olmayacak. Riski yüksek nokta burası. İstanbul, bir an önce depreme hazırlık yapmalıdır.”

İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü eski öğretim görevlisi Prof. Dr. Okan Tüysüz de, “Bu Marmara Denizi içinde hepimizin bildiği ana fayın, Kuzey Anadolu fayının üzerinde meydana gelen bir deprem. Geçenlerde de yine böyle bir deprem olmuş ve oldukça fazla bizi telaşlandırmıştı. Bu tür depremler önemli, dikkatle takip etmek gerekiyor. Büyük deprem beklediğimiz bir kolda, bu fayın deprem üretme potansiyeli olduğunu gösteriyor. Ama bugün yarın deprem olacak gibi bir anlam da çıkarılmamalı” diye konuştu.