Gündem Siloda hububat tozu bomba gibi patladı

Siloda hububat tozu bomba gibi patladı

08.08.2023 - 07:01 | Son Güncellenme:

Kocaeli’nin Derince ilçesindeki Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) silolarında dün gemiden siloya yükleme yapılırken büyük bir patlama meydana geldi. Tahıl tozu sıkışmasından kaynaklanmış olabileceği değerlendirilen patlamanın ardından silolarda yangın çıktı. 3’ü ağır 12 kişinin yaralandığı patlamayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Derince Limanı’nda bulunan silolarda dün saat 14.40 sıralarında kentin birçok noktasından görülebilen büyük bir patlama meydana geldi. Tahıl yüklemesi sırasında, toz sıkışması nedeniyle yaşandığı düşünülen patlamada ortaya çıkan büyük ses, vatandaşlarda paniğe neden oldu, bazı vatandaşlar deprem olduğunu zannetti.

Haberin Devamı

Patlama sonrasında silolarda yangın çıktı. Patlamanın ardından olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye, KBRN, AFAD ve polis ekipleri sevk edildi. Yangın ekiplerin müdahalesiyle söndürülürken, yaralılar da hastaneye kaldırıldı. Patlama sebebiyle 12 kişinin yaralandığı, üç yaralanının durumumun ağır olduğu ve entübe edildikleri açıklandı.

Vali Seddar Yavuz, olayla ilgili açıklamasında, “Toprak Mahsulleri Ofisi silolarında buğday tozu kaynaklı olduğunu düşündüğümüz bir sıkışma nedeniyle patlama olduğunu değerlendiriyoruz. Buğday tozu sıkışması dışında bir emare söz konusu değil. Konunun uzmanları çok yönlü bakıyorlar” dedi. AFAD’dan yapılan açıklamada da patlama sonrasında bir kişinin göçük altından kurtarıldığı belirtildi. 

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da patlama ile ilgili adli soruşturma başlatıldığını duyurdu.

Siloda hububat tozu bomba gibi patladı

DÜNYADA YAŞANAN TOZ PATLAMALARI

Eskiden fırınlarda ve mutfaklarda sinek ile hamamböceklerinden kurtulmak için kullanılan bir yöntem olan toz patlaması, zamanla endüstriyel tesislerde de görülmeye başlandı. İşte bazı toz patlamaları:

*1785 yılında İtalya’nın Torino kentindeki bir fırında havada asılı bulunan un partikülleri, gaz lambasının tetiklemesiyle patlamaya yol açtı. Olayda can kaybı yaşanmadı.

*1890 yılında Polonya’daki bir linyit kömürü fabrikasının kurutma fırınında kömür tozunun patlaması sonucu ciddi hasar meydana gelirken, yaralanmalara yol açtı.

*1979 yılında Almanya Bremen’deki bir değirmende un patlaması sonucunda 14 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı.

* Tarihin en yıkıcı toz patlaması ise 2008’de ABD’deki Imperial Sugar şeker/nişasta üretim tesisinde meydana geldi. Patlama, 14 ölü, 36 yaralı ve korkunç bir yıkımla sonuçlandı.

Sürtünmeyle de patlama olur

Uzmanlar, hububat tozu gibi tozların patlayıcı gibi patlayabileceğini belirterek, tozların hareket ederken statik elektrik ürettiğini, ortamda bir elektrik kaçağı olmasa bile sürtünme ile oluşacak bir kıvılcımla patlama yaşanabileceğini kaydetti. Bu nedenle uzmanlar, topraklama ve statik elektriğin oluşumunu engelleyecek kıyafetler giyilmesinin ve havalandırma sisteminin önemine dikkat çekti. TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ise bu alanda 60 silonun bulunduğunu, 13 silonun zarar gördüğünü, denetim ve kontrol noktasında bir eksiklik olmadığını söyledi.