Gündem Sınav çetesini ‘joker’ çökertti

Sınav çetesini ‘joker’ çökertti

04.01.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

ÖSYM’nin düzenlediği sınavlara öğrencilerin yerine ‘joker’ adını verdikleri kişileri sokan sınav çetesi, gözaltına alınan bir ‘joker’in ifadesiyle yakalandı. ‘Joker’ polislerin sınavından geçemeyince yakayı ele verdi

Sınav çetesini ‘joker’ çökertti

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği tüm sınavlarda usulsüzlük yaptığı iddia edilen çeteye karşı İzmir merkezli 7 ilde yapılan operasyonun ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı. Uzun takibin ardından sınav sırasında gözaltına alınan joker öğrencinin, yerine girdiği kişinin tüm ailevi bilgilerini tek tek söylediği, ancak “İlkokul öğretmeninin adı ne?” sorusunu cevaplayamayınca suçunu itiraf edip önemli bilgiler paylaştığı öğrenildi. Polisler şimdi kimlik değiştiren 200 bin kişinin bilgilerini inceliyor.

3 dalgada 10 gözaltı
İzmir Emniyeti Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS), Yükseköğretime Geçiş Sınavı(YGS), Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’nda (ALES) usulsüzlükler yapıldığı iddiasıyla başlattığı operasyonda 2012 yılının Temmuz ayında 36 kişi, aynı yıl Kasım ayındaki ikinci dalgada ise 19 kişi gözaltına alındı.
Sınav çetesine karşı ‘üçüncü dalga’ operasyon çarşamba günü yapıldı ve biri kadın 10 kişi gözaltına alındı; 3 şüphelinin arandığı, 57 kişinin ise çeteyle bağlantılarından dolayı ifade verecekleri açıklandı.
Soruşturma dosyasına göre çete önce kendilerine başvuran kişiye benzeyen joker öğrenci buluyor; yerine sınava girilecek kişi, kimliğini kaybettiğini söyleyerek nüfus müdürlüğüne başvuruyor, burada jokerin fotoğrafının kullanıldığı yeni kimlik çıkarılıyor. Tüm sınav başvurularında bu yeni kimlik kullanılıyor.

Sorguda itiraf etti
Sınavlara başkalarının yerine ‘joker’ adı verdikleri kişileri sokan çete yine yakalanan bir jokerin itirafıyla çökertildi. Polisçe takibe alınan ‘joker’ tam sınava gireceği zaman gözaltına alındı. Joker, yerine sınava girdiği öğrencinin, tüm aile bilgilerini tek tek söyledi. Yerine sınava girdiği kişiyle olan yüz hatlarındaki farklılığa ise “Zayıfladım” diye açıkladı. ‘Joker’, “İlkokul öğretmeninin adı ne?” sorusunu cevaplayamayınca yakayı ele verdi. ‘Joker’, hukuk fakültesi öğrencisi olduğunu ve başkasının yerine sınava girdiğini itiraf etti. Bu kişinin verdiği bilgiler doğrultusunda operasyonların peş peşe düzenlendiği ve şebekenin çökertildi.

200 bin inceleme
Polisler, özellikle sınav zamanlarında belli bölgelerde kimlik değişikliği yapan kişilerin isimlerini belirledi. Ardından da bu kişilerden sınava girmiş olan 200 bin kişinin fotoğraflarıyla, ÖSYM’nin elindekiler tek tek kriminal laboratuarlarında incelendi. Usulsüzlük yapanlar da bu yöntemle tespit edildikten sonra haklarında yasal işlem başlatıldı. İzmir Emniyeti’ndeki sorguları tamamlanan 10 şüpheli adliyeye sevk edildi.