Gündem Sınavlarda kopya itirafı

Sınavlarda kopya itirafı

28.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

FETÖ askeri yargıdaki yapılanmasına ilişkin düzenlediği ilk iddianamede etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılan tanık, askeri hâkimlik sınav sorularını önceden aldığını söyledi Tanık Veysel U. İzmir’de 2014’te kaldığı eve gelen abilerin A4 kâğıtta karışık konulardan oluşan cevapları işaretlenmiş 60 soru verdiğini ve bu soruların sınavda çıktığını anlattı...

Sınavlarda kopya itirafı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın askeri yargıda görevli 31 hâkim hakkında darbeye teşebbüs, FETÖ üyesi olmak, resmi belgede sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarından açtığı davanın iddianamesindeki ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Uzman yardımcısı

İddianamede 31 askeri hâkim, 2009 ve sonrasındaki askeri yargı sınavlarında kopya çekmekle suçlanıyor.

İddianamede, 2009’da yapılan askeri hâkimlik yazılı sınavına ilişkin hazırlanan 17 Ocak 2017 tarihli bilirkişi raporunda, şüphelilerin alan uzmanlarınca cevaplanması zor diye bahsettikleri soruları cevapladıkları, sınavda yüksek derecede başarı kaydettikleri, yazılı sınavdan aldıkları puanların 2009 için alınan ölçüt puanın üzerinde olduğu, soruların şansla doğru cevaplanma olasılığının çok düşük olduğu belirtildi. İddianamede etkin pişmanlık hükümlerinden yararlandırılan Veysel U.’nun tanık sıfatıyla ifadesine yer verildi. İzmir’de 2014’te hâkimlik sınavlarına hazırlanmaya başladığını, eylül başlarında Muhsin A.’nın kaldıkları eve iki abinin geleceğini, bu iki kişinin kendileriyle görüşmek istediğini söylediğini, kabul ettiklerini belirten Veysel U., bu kişilerden Metin’in kendisine sınavlara hazırlanıp hazırlanmadığını sorduğunu, hazırlandığını söylemesi üzerine bir A4 kağıt verip okuyacakları soruları yazmasını istediğini, bu soruların sınavda çıkabileceğini söylediklerini, bu kağıda bir saat bakması için vakit tanıdıklarını ve kağıdı aldıklarını söyledi. Veysel U., kağıtta 60 tane karışık konulardan soru olduğunu, bu soruların doğru cevaplarının işaretlenmiş olduğunu, İstanbul Deniz Harp Okulu’nun sınavına girmek için İstanbul’a gittiğinde bu 60 sorudan bazılarının sınavda birebir çıktığını, bazılarının da benzer sorular olduğunu kaydetti. Askeri yargı sınavından 79 puan aldığını, bu sınavda çıkan 100 sorudan 60 tanesini kendisine kod adı Metin olan, ancak yapmış olduğu teşhiste gerçek adının H.G.A. (adı geçen kişinin Bilgi Teknolojileri Kurumu’nda uzman yardımcısı olarak görev yaptığı ve 20.07.2016 tarihinde açığa alındığı, hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu’nun 2016/103592 sayılı dosyasında soruşturma sürecinin devam ettiği) bu kişinin cemaat abisi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Askeri Yargıtay’a üye seçilmem engellendi’

Haberin Devamı

İddianamede, tanık ifadesine yer verilen Milli Savunma Bakanlığı Hukuk Müşavirliği ve Davalar Daire Başkanı Okşan Çidem ise paralel yapıya ilişkin Karargah Evleri soruşturmasını yürütürken tutuklanan eski Askeri Hâkim Ahmet Zeki Üçok döneminde kendisinin de FETÖ’nün firari savcısı Hikmet Usta aracılığıyla usulsüz şekilde soruşturmaya dahil edildiğini söyledi. Çidem, maksadın, hakkında soruşturma başlatılarak, Askeri Yargıtay’a üye seçilme hakkının elinden alınması olduğunu söyledi.

Süreçte Balyoz, Ergenekon gibi soruşturmalarda tespit ettikleri gerçeğe aykırılıklarla ilgili yazışmalar yaptığını, amirlerine bu durumu rapor ettiğini anlatan Çidem, 2009’da eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a suikast iddialarını konu alan Kozmik Oda soruşturmasında da görev aldığını söyledi. FETÖ tutuklusu soruşturma savcısı Mustafa Bilgili’nin, karargâhta saklanmasına karar verilen hard disklerin çözülmesi için mahkemeden karar aldığını anlatan Çidem, 15 Temmuz darbesinden tutuklu eski Genelkurmay Adli Müşaviri Hâkim Albay Muharrem Köse’nin normal işleşiyin aksine bilgi notunda mahkeme kararına itiraza komutanın karar vermesini istediğini kaydetti.

Haberin Devamı

Bilgi notuna, “itiraz edilmesinin uygun olacağı”nı koyduğunu ancak Köse’nin talimatıyla bu cümleyi çıkarttığını anlatan Çidem, dönemin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve 2. Başkan Hulusi Akar’ın da katılımıyla bir toplantı yapıldığını, Özel’in belgelerde neler olduğunu sorduğunu söyledi. Özel’in, “Bunun kozmik odada ne işi var? Bunlara devlet sırrı diye itiraz ettirip beni gülünç duruma mı düşüreceksiniz?” dediğini söyledi.