Gündem Sınıf puanları şaşırttı

Sınıf puanları şaşırttı

01.08.2008 - 00:27 | Son Güncellenme:

Yılsonu Başarı Puanı hesaplanırken müzik, beden eğitimi, görsel sanatlar gibi beceri derslerinin etkisinin olması temel derslerde başarılı pek çok öğrenciyi olumsuz etkiledi

Sınıf puanları şaşırttı

Ortaöğretim Kurumları Sınavı yerine getirilen Seviye Belirleme Sınavı sonuçları öğrencilerin yalnızca sınavda soru çıkan derslerin değil tüm derslere ilgi göstermesi gerektiğini ortaya koydu. Sonuçları okula devamlılık ve beceri derslerindeki notlar da önemli ölçüde etkiledi. Temel dersleri 5 olan bir öğrencinin beden eğitimi, görsel sanatlar veya müzik gibi beceri derslerinden aldığı düşük notlar sınıf puanını 2- 3 puan aşağı çekti.
Uğur Dershaneleri ÖSS ve OGES Koordinatörü Turgay Polat, SBS’nin ortaya çıkardığı sonuçları şöyle sıraladı:
-  Yılsonu Başarı Puanı hesaplanırken beceri derslerinin (müzik, beden eğitimi, görsel sanatlar) etkisinin olması bu derslerde puanlamanın öğretmenden öğretmene değişiklik göstermesi öğrencilerin başarı notlarını  etkiledi.
-  Okulun SBS başarısının yıl sonu başarı puanı ile korelasyonunun kurulmaması okulun, nottan çok daha önde olan akademik eğitimi düşünmesini etkiledi.
-  SBS sonuçları açısından mutlaka okulların derslere göre başarı ortalamalarının ve karşılaştırılmalarının yayınlanması gerekiyor. Bu da okulların başarı durumunu veya aynı okuldaki farklı derslerin başarı durumunu görmemize yardımcı olacak.
-  SBS’nin başarı sınavı olması bizim hangi dersten nasıl bir başarı sağladığımızı sadece öğrenci bazında değil onu yetiştiren öğretmen ve okul bazında da görmemizi gerektiriyor. 

Sonuç bilgilerini yorumlayın
SBS açıklaması daha önce de belirtildiği gibi herhangi bir sıralama bilgisi verilmeden yapıldı. Kartlarda, öğrencinin okul bilgisinin yanı sıra öğrencinin SBS puanı yıl sonu başarı puanı, davranış puanı ve sınıf puanı yer aldı. En altta ise bir tablo halinde her dersten kaç doğru kaç yanlış yapıldığı bilgisi bulundu.
Polat, sonuç bilgilerinin nasıl yorumlanacağını anlattı:
“Sonuçlar yorumlanırken, SBS puanı 500 üzerinden değerlendirilmesi gerekiyor. Bu puanın yüzde 70’i alınıyor. Yılsonu başarı puanı ise okuldaki en yüksek diploma notu 100’e eşitlenip sonra 500’e dönüştürülerek hesaplanıyor ve tüm dersler etki ediyor. Sonra da bu puan yüzde 25 oranında sınıf puanına katılıyor. Davranış puanı ise 100’lük sistemden 500’lük sisteme çevriliyor. Daha sonra yüzde 5’i alınarak sınıf puanına ekleniyor.
Sonuçta sınıf puanı üç faktörün katılımı ile hesaplanarak elde ediliyor ve bu puanın 6.sınıf öğrencileri için yüzde 25’i, 7. sınıfta ise bu yıl ilk kez olduğu için yüzde 40’ı alınarak 8.sınıfın sonundaki yerleştirme puanına eklenecek.”

Haberin Devamı

Telafisi yok
Seviye Belirleme Sınavı’nın telafisi ya da not yükseltmesi gibi ek herhangi bir sınavı yok.
SBS’lere katılmak zorunlu değil. Bu nedenle Seviye Belirleme Sınavlarına hem 6, hem de 7’nci sınıflardan katılmayan çok sayıda öğrenci oldu. Ancak, öğrencinin sınava tekrar girme şansı olmadığı için, girmediği SBS’nin yerine o sınavda oluşan en düşük puan verildi.
Örneğin, 6. sınıfta sınava girmeyen bir öğrenci 7. sınıfta sınava girdiğinde 7. sınıf aynen hesaplanacak ancak 6. sınıf SBS sonucu o yıl alınan en düşük puan veriliyor.
Yeni sistemde, OKS’de hesaplanan Matematik-Fen ile Türkçe-Matematik puan türleri yerine tek bir puan türü hesaplanacak. Öğrenciler sosyal bilimler liselerine de fen liselerine de Anadolu liselerine de tek puan türünden girecek.
Öte yandan eğitim uzmanları SBS’nin başarı odaklı bir sınav olması nedeniyle tüm konuları kapsaması ve tüm öğrencilerin zorunlu olarak katılması gereken bir sınav olması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, “Ancak sorulara baktığımızda hem bütün müfredatı sorgulanmıyor hem de 500 bine yakın aday sınava başvurmadığı için ölçülemiyor. Ayrıca bu sınavın liselere giriş amacıyla değil başarı değerlendirme amacıyla yapılması liselere giriş için ayrı bir sınav yapılması gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

Farklı kriterler
Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) yerine getirilen yeni sistem yalnızca Seviye Belirleme Sınavı’ndan oluşmuyor. Daha pek çok kriter öğrencilerin sınavlı okullara geçişlerinde etkili olacak. Anadolu, fen gibi gözde okullara girebilmek için baz alınacak kriterler şöyle:
1) SBS (Seviye Belirleme Sınavı): İlköğretimin 6, 7 ve 8. sınıfların sonunda MEB tarafından merkezi sınavlar düzenlenecek. Bu sınavlar öğrencilerin öğrenim gördükleri sınıfın müfredatına göre olacak. Yani 6.sınıfta okuyan bir öğrenciye 5.sınıfın konusundan soru sorulmayacak.

Her puan önemli
2)YBP (Yılsonu Başarı Puanı): Yılsonu Başarı Puanı ortaöğretim geçiş sisteminin ikinci ayağını oluşturuyor. YBP, ilköğretimin 6, 7 ve 8. sınıflarında, öğrencinin o yıl derslerden aldığı yıl sonu puanlarının haftalık ders saati ile çarpılarak elde edilen ağırlıklı puan toplamının, haftalık ders saati toplamına bölümü ile hesaplanıyor. Yani öğrencinin okul derslerinden aldığı her puanın önemi var. Öğrencilerin öncelikle saat sayısı fazla olan derslere çok dikkat etmeleri gerekiyor.
Öğrencinin, öğretim sürecinde elde ettiği notlar 100 tam puan üzerinden verilecek. Puanlama daha sonra 500 tam puana dönüştürülerek Yıl Sonu Başarı Puanı hesaplanacak. Öğrencilerin yıl sonu başarı puanı kendi grubu içinde ve her yıl için hesaplanacak. Yani 6.sınıf için ayrı, 7.sınıf için ayrı, 8.sınıf için ayrı.
3)DP (Davranış Puanı): Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıflarda sergilediği davranışlarla ilgili olarak Sınıf Öğretmenler Kurulu’nun yaptığı değerlendirme. Öğrencilerin tavır, davranış ve yetenekleri ile ilgili olarak belirlenen kriterlere göre, derslerine fiilen giren öğretmenlerin ayrı ayrı verecekleri puanların aritmetik ortalamasından sistem tarafından otomatik olarak Davranış Puanı elde edilecek. Her öğretmen 100 üzerinden puanlama yapacak. Davranış puanı öğrencilerin yıl içerisinde okulda gösterdikleri tüm kriterleri baz alacak.
4)SP (Sınıf Puanı): Öğrencinin her sınıf seviyesinde SBS, YBP ve YDP sonuçlarının toplamından oluşan puan. Sınıf Puanı her yıl kendi içinde hesaplanacak.

Haberin Devamı

 

Sınıf puanları şaşırttı

Haberin Devamı

Yerleştirmede eski sistem 
OYP (Genel Ortaöğretime Yerleştirme Puanı): Öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıflardaki sınıf puanlarının etkileme yüzdesine göre toplanması ile oluşan puan. Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP) hesaplanırken, 6. ‘sınıf puanı’nın yüzde 25’i, 7. sınıfta elde edilen puanın yüzde 35’i, 8. sınıfın puanının ise yüzde 40’ı kullanılacak. 
Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemi; Orta Öğretime Yerleştirme Puanına göre yapılacak. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından 8. sınıfın sonunda tercih başvuruları alınarak, puan üstünlüğü esasına dayalı olarak önceden belirlenmiş kontenjanlara göre yerleştirme yapılacak.  Yani tercih ve yerleştirme eski sistemde (OKS’de) olduğu gibi devam edecek.
2008 yılından sonra askeri okullara, polis kolejine ve özel okullara sınavla giriş, kendi kurumlarınca belirlenen usul ve esaslara göre yürütülecek.
OGES sonucu herhangi bir okula yerleştirilemeyen öğrenciler genel liselere, herhangi bir alanda özel yeteneğe sahip ise özel yetenek gerektiren liselere güzel sanatlar ve spor liseleri) ya da meslek liselerine kayıt yaptırabilecekler.

Haberin Devamı

SBS’de 890 birinci Matematikte döküldüler
Seviye Belirleme Sınavı’nın (SBS) sonuçları dün açıklandı. 6. sınıflardan 829, 7. sınıflardan 61 toplam 890 öğrenci tüm soruları doğru yanıtladı. SBS’de en fazla birinci İstanbul’dan çıktı. 6. ve 7. sınıf öğrenciler matematik testinde zorlandı. 6. sınıflar 16 soruluk matematik testinde 4.59, 7. sınıflar 18 soruluk testte 5.2 ortalama çıkardı.
Sonuç bilgilerine göre; 6. sınıflardan 958 bin 879, 7. sınıflardan 962 bin 991 öğrenci sınava katıldı. Sınava 6. sınıflardan 33 bin 355, 7. sınıflardan 28 bin 659 kişi girmedi. 6. sınıflardan 6, 7. sınıflardan 5 kişinin sınavı iptal edilirken, kopya taramasında 6. sınıflarda 74, 7. sınıflarda 76 adayın bazı testleri iptal oldu. 

En fazla birinci İstanbul’dan
Sınavda, 6. sınıflardan 829, 7. sınıflardan 61 toplam 890 öğrenci tüm soruları doğru yanıtladı. 6. sınıflardan tüm soruları doğru yanıtlayan 829 öğrencinin 172’si İstanbul çıkarken, İstanbul’u 65 öğrenciyle Ankara, 47 öğrenciyle Konya, 39 öğrenciyle İzmir izledi.
6. sınıflarda birinci çıkaran diğer iller şöyle:
- Bursa 30, Adana 29, Antalya 24, Gaziantep 20, Manisa 19, Mersin 17, Aydın 16, Erzurum, Eskişehir, Kocaeli ve Tekirdağ 16’şar, Balıkesir 15, Denizli 14, Kayseri 13, Isparta ve Malatya 11’er, Sakarya 10, Elazığ, Kırklareli, Kütahya ve Samsun 9’ar, Kahramanmaraş, Muğla ve Trabzon 8’er, Afyonkarahisar, Çanakkale ve Hatay 7’şer, Diyarbakır, Erzincan, Kırıkkale, Kırşehir, Osmaniye ve Sivas 6’şar, Çorum, Düzce, Edirne, Ordu, Yalova ve Zonguldak 5’er, Bilecik, Şanlıurfa, Tokat ve Uşak 4’er, Adıyaman, Amasya, Bartın, Bolu, Burdur, Giresun, Karabük, Nevşehir, Rize, Sinop, Van ve Yozgat 3’er, Ağrı, Kastamonu ve Mardin 2’şer, Artvin, Bayburt, Bingöl, Gümüşhane, Iğdır, Karaman, Muş ve Niğde 1’er.
İstanbul 7. sınıflardan da 17 birinci çıkardı. 7. sınıflarda Bursa’dan 5, Ankara ve Balıkesir’den 4’er, Isparta, İzmir ve Osmaniye’den 3’er, Aydın, Çanakkale, Kocaeli ve Manisa’dan 2’şer, Denizli, Eskişehir, Mersin, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Kahramanmaraş, Nevşehir, Sakarya, Trabzon, Van, Zonguldak ve Yalova’dan 1’er öğrenci birinci oldu.

Matematik zorladı
6. ve 7. sınıf öğrencilerinin testlerdeki soru sayılarına göre çıkardıkları test ortalamaları şöyle:
- 6. Sınıf: Türkçe 19 (10.96), Matematik 16 (4.59), Fen 16 (4.78), Sosyal 16 (7.34), Yabancı Dil 13 (7.16)
- 7. Sınıf: Türkçe 21 (12.18), Matematik 18 (5.2), Fen (5.95), Sosyal 18 (8.26), Yabancı Dil (7.47)

Tunceli’nin sürpriz çıkışı
OKS ve ÖSS’de başarısız iller arasında yer alan Tunceli, SBS’de süpriz bir çıkış yaptı. Tunceli, 7. sınıflarda en başarılı ilk 5 il arasında yer aldı. Sınava giren 959 öğrencinin SBS ortalaması 333.952 olarak belirlendi.
SBS’de en yüksek puan ortalaması çıkaran iller şunlar:
- 6. Sınıf: Eskişehir, Çanakkale, Burdur, Nevşehir, Yalova
- 7. Sınıf: Eskişehir, Burdur, Nevşehir, Edirne, Tunceli
ANKARA Milliyet