Gündem Sınırda 3 yılda 50 bin kara mayını temizlendi

Sınırda 3 yılda 50 bin kara mayını temizlendi

21.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve AB’nin Türkiye’nin doğu sınırlarında güvenliği artırmayı amaçlayan üç yıllık mayın temizleme projesi kapsamında Türkiye’nin Ermenistan ve İran sınırları boyunca 94 mayın tarlası ve 50 bin kara mayını temizlendi. 

Sınırda 3 yılda 50 bin kara mayını temizlendi

HABER ARAŞTIRMA - UNDP, AB ve TC Millî Mayın Faaliyet Merkezi Dairesi Başkanlığı (MAFAM), 3 yıl süren projeyle Türkiye’nin doğu sınırlarındaki 94 mayın tarlasında bulunan 50 bin kara mayınını temizledi.

Haberin Devamı

23,8 milyon dolar bütçeli projeyle Ermenistan ve İran sınırında 4,2 milyon metrekarelik alan, bölgede yaşayan sivil halk ve sınır yönetim personeli için güvenli hale getirildi. Ayrıca, ülkedeki tüm diğer faal kara mayınlarının haritalandırılması da tamamlandı.

'SINIR DAHA GÜVENLİ'

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton, “Mayın temizleme sıklıkla yanlış yorumlanıyor; ancak gerçek şu ki, kara mayınları, başta sınırları korumakla görevli personel için olmak üzere, sınırları daha güvenli değil, daha güvensiz kılıyor. Kara mayınlarını temizlemekle, hem Türkiye’nin sınır yönetiminde insani yaklaşım uygulamasına, hem de çobanlar ve diğer sivillerin güven içinde yaşamasına, sınır devriyelerinin de güvenli biçimde görevlerini yürütmesine destek oluyoruz” dedi. 

Haberin Devamı

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut da, “Son sekiz yılın başarılarına bakarak, Türkiye’nin Ottawa Antlaşması kapsamındaki taahhütlerini tümüyle yerine getirme yolunda ilerlemesine inanıyoruz” dedi. Projeye sivil halkın da katılımı sağlandı. Bitlis, Tunceli ve Muş’ta düzenlenen 19 eğitime, yerel halktan bin 853 kişi katıldı. Buna ek olarak, 533 köylüye, faal mayın tarlalarının haritalandırılmasını yapan görevliler tarafından kara mayınları hakkında bilgilendirme yapıldı.

İLK KADIN MAK EĞİTMENLERİ

Mayın temizlemenin yanı sıra, proje faaliyetleri kapsamında ayrıca kalite yönetimi, mayın arama köpekleriyle (MAK) çalışma, veri yönetimi ve veri analizini de içeren teknik keşif faaliyetleri, toplumsal cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi gibi alanlarda MAFAM personeline eğitim sağlandı. Bu kapsamda Türkiye’nin ilk iki kadın MAK eğitmeni yetiştirildi ve istihdam edildi. Proje ayrıca, mayıncı, sağlık personeli ve şoför gibi görevlerde 300’den fazla iş olanağı yarattı.