Gündem Sivrisinek ısırığına karbonatlı macun

Sivrisinek ısırığına karbonatlı macun

15.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yaz gecelerinin kâbusu sivrisineklere karşı ‘karbonatlı macun’ öneren uzmanlar, ‘Bazen çocuklarda sistemik alerjik reaksiyonlar gelişebilir uyarısı yaptı

Sivrisinek ısırığına karbonatlı macun

İSTANBUL Milliyet - Alerji ve Astım Derneği Başkanı Prof. Dr. Ahmet Akçay, sivrisinek alerjilerine karşı neler yapılması gerektiğini anlatarak, doğal bir tedavi önerisinde bulundu.

Haberin Devamı

Sivrisineklerin tükürüğünde alerjik olan çok sayıda protein olduğunu belirten Prof. Akçay, “Sivrisinek ısırdığında salgılarındaki maddeler kanın pıhtılaşmasını engelleyici maddeler salar. Ayrıca kaşıntıya neden olabilen mast hücrelerinden kaşıntı yapan histamin maddesinin salınımına neden olur” dedi.

Nadiren alerjik şok

Prof. Akçay şöyle devam etti: “Sivrisinek tarafından sokulduğunda bağışıklık sistemiminin şiddetli bir yanıt vermesine alerjik bir yanıt oluşur. Isırılan bölgede 2-10 mm büyüklüğünde kızarık şişlikler oluşur. Oluşan reaksiyonların üstü bir süre sonra su toplayabilir. Bazı kişilerde, bu büyük lokal reaksiyonla birlikte ateş de olabilir. Büyük lokal reaksiyonlar genellikle 3-10 gün içinde iyileşir. Bazı çocuklarda nadiren akut yaygın ürtiker, serum hastalığı ve alerjik şok (anafilaksi) gibi sistemik alerjik reaksiyonlar gelişebilir.”

Haberin Devamı

Prof. Dr. Akçay, sivrisinek ısırğına karşı yapılması gerekenleri de şöyle anlattı: “Sivrisinek soktuğu zaman ilk olarak yapılması gereken ısırılan bölgeyi sabun ve suyla yıkamaktır. Şişliği ve kaşıntıyı azaltmak için 10 dakika buz torbası uygulayın. Gerektiğinde buz paketini tekrar uygulayın. Kaşıntı tepkisini azaltmaya yardımcı olabilecek bir kabartma tozu ve su karışımı uygulayın. 1 yemek kaşığı karbonatı macun kıvamına gelecek kadar suyla karıştırın. Macunu sivrisinek ısırığına uygulayın. 10 dakika bekleyin. Macunu yıkayın.”