Gündem SOL BİLGESİNİ KAYBETTİ

SOL BİLGESİNİ KAYBETTİ

18.10.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Tarih ve iktisat alanında önemli çalışmaları bulunan düşünce adamlarından Tevfik Çavdar 81 yaşında tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Hikmet Çetin, Çavdar için, “Bilge bir kişiydi” dedi

SOL BİLGESİNİ KAYBETTİ

Türk solu; tarih ve iktisat alanında değerli çalışmaları bulunan, “Ali ve Fitnat” serisi ile işçi sınıfına artı değeri ve sömürüyü anlatan önemli düşünce adamlarından Tevfik Çavdar’ı kaybetti.
Sol Haber Portalı’nın düzenli yazarı, Türk solunun önemli isimlerinden Tevfik Çavdar’ın (81) pazartesi günü vefat etmesi, sol kesimde üzüntüye neden oldu. 1931 yılında İzmir’de doğan Çavdar, İstanbul İktisat Fakültesi’ni bitirdi. Çavdar’ın çalıştığı dönemde çok sayıda önemli ismi yetiştiren Devlet İstatistik Enstitüsü ve Devlet Planlama Teşkilatı’nda uzun yıllar görev yaptı. ABD ve İngiltere’de mesleki araştırmalarda bulundu.
Çavdar, Ortadoğu Amme İdaresi Sevk ve İdare Yüksek Okulu’nda, aynı kurumun Kamu Yönetimi uzmanlık programında, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi İşletme Bölümü mastır programında, ODTÜ Şehircilik Bölümü’nde değişik zamanlarda öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Edebiyata ilgiliydi
1970’ten sonra Türkiye’nin yakın dönem siyasi ve iktisadi tarihi üzerine çalışmalar yaptı. Çavdar’ın aralarında “Küresel Kapitalizmin Girdabında Türkiye”, “Kapitalizmin Yaşattığı Cehennem”, “İttihat ve Terakki”, “Bir İnkılabın Günbatımı: 1908 - 2008”, ve “Türkiye’nin Demokrasi Tarihi”nin de bulunduğu 20 kitabı yayınlandı. Renkli kişiliğe sahip olan Çavdar, siyaset ve ekonomideki uzmanlığının yanında edebiyata da düşkündü. Petrol - İş Sendikası’ndan Çavdar’ın ölümüyle ilgili yapılan duyuruda, şu ifadeler dikkati çekti:

Haberin Devamı

“Türkiye sendikal hareketine ve işçi sınıfı mücadelesine, yazdığı kitaplar, yaptığı araştırmalar ve verdiği eğitimlerle büyük katkılar yapan, 1980 öncesi ve sonrası dönemde Petrol-İş yayınlarının, raporlarının ve yıllarca işçilerin ve sendikaların başucu kitabı olan Petrol-İş Yıllıkları’nın yayınlanmasında büyük emeği olan, katıldığı eğitimler ve yazdığı “Ali ve Fitnat” serisi ile işçi sınıfına artı-değeri ve sömürüyü öğreten, iktisatçı, tarihçi, akademisyen Tevfik Çavdar’ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyoruz.”

Çetin: Bilge bir kişiydi
Eski Meclis Başkanı ve solun önemli siyasetçilerinden Hikmet Çetin, şu değerlendirmede bulundu:
“Allah rahmet eylesin. Tevfik ile DPT’de uzun yıllar birlikte çalıştık. O sadece bir plancı, iktisatçı, araştırmacı değil aynı zamanda bilge bir kişiydi. Bir düşünürdü. Kendisini iyi yetiştirmişti. Bu özelliklerinin yanısıra arkadaşlığı, dostluğu, insanlığı da unutulmazdı. Çok büyük bir üzüntü duydum vefatından... Kendisinden çok faydalandık. Siyasette, devlette görevde olduğumuz dönemlerde, önemli konularda kendisine danışırdık. Ben zaman zaman telefon açardım, görüşürdüm. Düşüncelerini alırdım. O da her türlü katkıyı yapardı. Sola önemli hizmetleri oldu.”

Haberin Devamı

Çavdar’a son görev
Çavdar için Kocatepe Camii’nde düzenlenen cenaze törenine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP milletvekilleri, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Çavdar’ın eşi Özden Çavdar, kızları Işın ile Ebru Çavdar ve yakınları katıldı.