Gündem Soma’yı unutmadık unutturmayacağız

Soma’yı unutmadık unutturmayacağız

11.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen faciada hayatını kaybeden 301 madenci, ailelerinin de katılımıyla düzenlenen dev bir yürüyüşle anıldı

Soma’yı unutmadık unutturmayacağız

Manisa’nın Soma ilçesinde, geçen yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faciasında yaşamlarını yitiren 301 işçi, ölüm yıl dönümünden 3 gün önce Anneler Günü’nde düzenlenen yürüyüş ve mitingle anıldı. Sosyal Haklar Derneği Soma Temsilciliği ve ölen madencilerin aileleri tarafından düzenlenen mitinge yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Ege Linyit İşletmeleri (ELİ) Müessesi Müdürlüğü önünden toplanan madenci aileleri ve yakınları 301 maden şehidinin ismi yazılı pankart açtı. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Ege Bölgesi Soma Şubesi binasının üzerine, beyaz kurdele resmi bulunan siyah pankart asıldı.
’Soma uyuma madencine sahip’, ’Soma’nın hesabı sorulacak’, ’Soma’yı unutmadık, unutmayacağız’ sloganları atan grup, Atatürk Caddesi takip ederek Cengiz Topel Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşün yapıldığı güzergah ve mitingin yapılacağı alan polis tarafından demir bariyerlerle kapatıldı. Yaklaşık 800 polis görev yaparken, miting alanına girişlerde kontrol noktaları oluşturuldu.
‘2 çocuğum yetim kaldı’
Miting alanına girenlerin tek tek üst araması yapıldı. Yürüyüşe, CHP Manisa milletvekilleri Özgür Özel, Hasan Ören, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili ve İzmir Milletvekili adayı Ertuğrul Kürkçü, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilci ve üyeleri, çok sayıda Somalı esnaf ve vatandaş katıldı.
301 madencinin ismi yer alan madenci pankartı önünde yürüyüşe katılan faciada yaşamını kaybeden İsmail Coşkun’un eşi Hüsniye Coşkun, “2 çocuğum yetim kaldı. Sorumluları kim?” diye bağırıp, sinir krizi geçirdi. Fenalaşarak yere yığılan Coşkun güçlükle kendine getirildi. Cengiz Topel Meydanı’nda, 301 maden şehidi için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşmalar yapıldı.
Kürsüye maden faciasında hayatını kaybeden Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya geldi. Olayın üzerinden bir yıl geçmesine rağmen mağdur olan 301 madenci ailesi için hiçbir şey yapılmadığını öne süren Kaya, “İlk günden itibaren devlet biz madenci ailelerini mağdur etmeyeceğini ve her türlü ihtiyaçlarımızın karşılanacağına söz verdi. Ancak, verilen sözler yerine getirilmedi” dedi. Konuşması sırasında fenalaşan Kaya’ya sağlık ekipleri müdahalede bulundu.
‘Başka eşler ağlamasın’
Maden şehidi Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak da “Bizler çok acılar çektik, çekmeye de devam ediyoruz. Başka analar ve babalar ağlamasın. Başka eşler, başka kardeşler ağlamasın. Madenlerde iş sağlığı ve güvenliği sağlansın. İş cinayetleri yaşanmasın” dedi. Diğer madenci yakını kadınlar da kürsüden, her gün yaşadıkları acıları dile getirdi. Madenci eşleri ve anneleri acılarıyla başbaşa kaldıklarını, babalarını soran çocuklara cevap veremediklerini söyledi.
Madenci ailelerine seslenen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel de, “Biz 7 Haziran genel seçimlerden sonra iktidara gelirsek özel madenlerde çalışan bütün madencileri kadrolu işçi yapacağız. Onlara insanca yaşama hakkını vereceğiz” dedi. Kalabalık grup daha sonra, sessiz ve olaysız dağıldı.